دکتر محمدرحیم رهنما در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه «آنچه آینده مشهد را با خطر مواجه کرده ابعاد زیست محیطی شهر است»، اظهار کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی، دنیا برای ۲۰ سال آینده شهرهای خود برنامههای مشخصی دارد، اما متاسفانه ما هیچ برنامهای نداریم. این امر خطر جدی برای آینده شهر مشهد است. کمکم به جایی خواهیم رسید که کود، زمینهای اراضی، فضاهای سبز و... به حداقل برسد و آلودگی گسترده شود. مدیریت شهری باید برای تمام این مسائل شهر برنامه داشته باشد و به آنها توجه کند.
وی ادامه داد: در ایران در زمینه دفن زباله مشکلات زیادی وجود دارد، اما این مسأله در کشورهای اروپایی تقریبا حل شده است. به عنوان نمونه به منظور حذف دفن زباله در برخی کشورهای اروپایی قرار است از سال ۲۰۳۰ از اختصاص زمین برای دفن زباله جلوگیری شود.
رهنما تصریح کرد: با اینکه در این کشورها تولید زباله بسیارکم است، اما همان مقدار کم از زباله به سرعت تفکیک و بازیافت میشود. برای نمونه ۹۰ درصد قطعات خودرو قابل بازیافت است.
وی گفت: در توسعه پایدار هدف کاهش ورودیها به منظور کاهش خروجیها و تبدیل سیستم خطی تولید و مصرف به یک سیستم چرخی است. به منظور حرکت به سمت این سیستم باید تفکرها را تقویت کنیم. مردم باید تولید زباله را کاهش دهند و تفکیک و بازیافت زباله به موقع انجام شود. اگر این تفکرات جا بیفتد وابستگی شهرها به بیرون کم میشود و هنگامی که سیستم داخلی اصلاح شود نیاز کمتر میشود.
این استاد جغرافیا و برنامهریزی شهری دانشگاه فردوسی بیان کرد: برای نمونه در هنگام ساخت استادیوم المپیک ۲۰۰۰ سیدنی به مسائل زیستمحیطی توجه شد تا مصالح به کار رفته در آن قابل بازیافت باشد و رفتوآمد به آن از طریق سیستم حملونقل عمومی انجام شود. همچنین برق آن از ذخایر خورشیدی تامین میشود.
وی افزود: به عنوان نمونهای دیگر امروزه در کشورهای اروپایی اگر بر روی میزی برچسب زیست محیطی زده شود یعنی تعهد داده شده که جنگلی که میز از چوب درختهای آن ساخته شده باید تا دو دهه بعد احیا شود؛ اینها نمونهای از مدیریت کارآمد است.
رهنما با بیان اینکه «در شهرهای پیشرفته کارها به صورت اتوماتیک انجام میشود»، گفت: به عنوان نمونه در کشورهای اروپایی ۹۰ درصد زباله تفکیک میشود. اگر مردم در طول روز زبالههای خود را بیرون بگذارند جریمه میشوند و همچنین سطلهای مخصوص تفکیک زباله در منازل آنها گذاشته شده است.
وی اضافه کرد: باید توسعه پایدار برای نسلهای آینده فراهم کنیم.
انتهای پیام
نظرات