مهدی تمیزی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در صور فلکی، قوس یا ماه آذر، پایان دوران کشت و آغاز خشکسالی است و نماد آن موجودی با بالاتنۀ انسان و پایینتنۀ چهارپاست که کمانی در دست دارد.
وی ادامه داد: این نماد از نشانههای باستانی است، ریشۀ آن به اساطیر سومری بازمیگردد و به ایزد جنگ اشاره دارد. در اساطیر یونان نیز این نماد را با نام «سانتور» میشناسند.
مدیر موزه هنرهای معاصر اصفهان یادآور شد: در دورۀ حکومت دیلمیان، رکنالدوله دیلمی بهوقت قرار گرفتن قمر در برج آذر، بارویی را با ۲۱ هزار گام دورتادور شهری کشید که «اصفهان» نامیده شد و ازآنپس نشان «قوس» نمادی از زایش این شهر شد.
تمیزی تصریح کرد: در طول تاریخ این نماد دچار تحولاتی شده که هر یک از این تحولات فرمی، نشان از تغییر دیدگاهها در افقهای تاریخی و معنایی آن عصر دارد؛ در عصر صفوی بخش پایینتنه را به گربهسانی چون شیر و بالاتنه را در قالب جنگجویی صفوی به تصویر کشیدهاند که دُم در هیبت یک اژدها بهسوی سر جنگجو حرکت کرده و از آن سو بالاتنۀ انسانی، کمانی را به سمت دمِ اژدهاگون نشانه رفته است.
وی افزود: در بخشی از تعابیر تاریخی از این تصویر معانیای چون مبارزه با خویش و پلیدیهای درون و تعادلی میان خیر و شر در هستی یا مرگ و زندگی آورده شده است.
مدیر موزه هنرهای معاصر اصفهان خاطرنشان کرد: در جهان کنونی، شهرهایی با تاریخ کهن بهواسطۀ نمادهای خود شناخته میشود. وجود یک نماد اسطورهای تاریخی در بستر شهر، در درجه نخست میتواند موجب رشد و ارتقای فرهنگی اجتماعی و اقتصادی آن شهر شود و در ادامه میتوان از این امر در جهت جهانیسازی کمک گرفت.
تمیزی با بیان اینکه در جهان، فراهم کردن این بستر در وهلۀ نخست به عهدۀ مدیریت شهری است تا با راهاندازی و برگزاری برنامههای هدفمند فرهنگی و هنری، از این نمادهای اسطورهای تاریخی برای رسیدن به این اهداف استفاده کند، ادامه داد: در دوران معاصر، خوانشهایی متفاوت از نمادها و اسطورهها صورت گرفته که آنها را در افقهای معانی روزگار نو بازخوانی کرده است.
وی هدف رویداد «در مقیاس قوس» را شکلگیری روایات و خوانشهایی تازه در قالب رسانههایی نو و عرصه محور در هنرهای معاصر دانست که قابلیت نمایش شهری را داشته باشند و بتوانند با تصویری که در ذهن شهروندان ایجاد میکنند آنها را نیز در این بازخوانی تازه از نماد شهر، همراه سازند.
مدیر موزه هنرهای معاصر اصفهان توضیح داد: سه رسانۀ مجسمه، ویدئو آرت و پوستر برای رویداد «در مقیاس قوس» در نظر گرفتهشده که انتخاب آنها با هدف سه نوع مواجهه با ایده و نماد قوس صورت گرفته است؛ در بخش مجسمه، بخش مهمی از این مواجهه در ساحت فرم صورت میپذیرد. در ویدئو آرت میتواند مواجههای مفهومی با لایههای فرهنگی و اجتماعی شهر اصفهان باشد و در پوستر نیز میتواند مواجهه با هر دو ساحت فرم یا ساحات مفهومی و معنایی پدید بیاید.
تمیزی با اشاره به اینکه هر سۀ این رسانهها قابلیت اجرا و نمایش در فضاهای عمومی شهری را دارند یادآور شد: هر یک از علاقهمندان میتوانند با سه طرح که تابهحال اجرا نشده باشد در این رویداد شرکت کنند و لازم به ذکر است که تمامی آثار این رویداد متعلق به شهرداری اصفهان بوده و حق استفاده از آن در کاتالوگ و شبکههای اجتماعی برای دبیرخانه رویداد محفوظ است.
وی با معرفی داوران بخشهای مختلف این رویداد گفت: در بخش پوستر هما دلورای، آریا کسایی، رسول کمالی، در بخش مجسمه مرتضی بصراوی، شایا شهرستانی، کامبیز صبری، در بخش ویدئو آرت مینو ایرانپور، ژینوس تقی زاده و حسین حسینی داوری آثار را برعهده دارند و دبیر اجرایی و کیوریتور «در مقیاس قوس» نیز آرزو معتمدی است.
مدیر موزه هنرهای معاصر اصفهان دربارۀ شیوۀ برگزاری این رویداد اظهار کرد: در صورت وخیمتر شدن شیوع کرونا و تعطیلی برنامههای فرهنگی، این رویداد بهصورت مجازی و در قالب انتشار کتاب برگزار خواهد شد اما تصمیمگیری نهایی برای چگونگی اجرای این رویداد با توجه به شرایط و منوط به تصمیمگیری برگزارکننده بوده و در زمانهای مقرر اعلام خواهد شد.
علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ شیوۀ ثبتنام و شرایط شرکت در بخشهای مختلف رویداد «در مقیاس قوس» تا ۱۵ آبان ماه سال جاری فرصت دارند به وبسایت Isfahanfarhang.ir مراجعه کنند.
انتهای پیام
نظرات