به گزارش ایسنا، طرح برق امید با هدف مدیریت مصرف و تشویق مشترکان به کاهش مصرف وارد مرحله اجرا شد و آنطور که وزیر نیرو نیز روز گذشته اعلام کرد با اجرای این طرح ۱۲ درصد از تعداد مشترکان پر مصرف کاهش یافته است. همین مساله موجب شد تا دولت به فکر اجرای این طرح در بخش گاز و آب نیز باشد و به نظر می رسد که کلید اجرای آب و گاز مجانی نیز زده شده است.
در این راستا امروز حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی - رئیس جمهوری اظهار کرد: در گزارش امروز وزیر نیرو به دولت اعلام شد که مصرف برق در آبان امسال نسبت به آبان پارسال کاهش یافته و شمار خانوارهای کم مصرف ۳.۵ درصد افزوده شده است و آنهایی که پرمصرف بودند میزان مصرف خود را حدود ۱۳ درصد کاهش داده اند و این یک مسیر ترویج فرهنگ درست خوب مصرفی برای خدمات مهمی است که با قیمت گزاف و گران برای دولت درمیآید تا در اختیار مردم قرار بدهد.
رئیس جمهور با اعلام اینکه مشترکانی که در مصرف برق مراعات کنند تا پایان سال جاری و سال آینده ۳۰درصد پول برق پرداخت نمی کنند، افزود: در گاز و آب نیز از محاسبه اول دی، مشترکین کم مصرف طبق چارچوب اعلامی، مبلغی پرداخت نمی کنند و این به عنوان یکی از افتخارات بزرگ دولت دوازدهم است که از یک طرف آب، برق و گاز برای اقشار کمدرآمد مجانی شده است و از طرف دیگر مردم کاملا مطمئن باشند که در رشد و توسعه خودکفا هستیم.
وی خاطرنشان کرد: قبل از اینکه گاز را برای اقشار تحت فشار مجانی کنیم، در گاز خودکفا شدیم یعنی تولید گاز را آنچنان بالا بردیم که حتی در فصل زمستان بتوانیم پاسخگو باشیم و در عین حال بتوانیم صادرات گاز نیز داشته باشیم.
بررسی مشترکان گاز آغاز شد
در این باره محمد عسگری - سخنگوی شرکت ملی گاز - با اشاره به اهمیت مدیریت مصرف و توجه به این موضوع به ایسنا گفت: یکی از روش های شرکت ملی گاز برای کاهش مصرف استفاده از ابزارهای تشویقی است که اجرای آن نیازمند به کارگیری سازوکارهایی است.
وی با تاکید بر اینکه باید برای اجرای این طرح ابتدا بررسی های لازم برای دسته بندی مشترکان صورت گیرد، تصریح کرد: پس از تصویب این طرح اطلاع رسانی کامل در این حوزه انجام می شد.
این طرح در تاریح مقرر اجرایی می شود
قاسم تقی زاده خامسی - معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا - نیز ضمن مهم شمردن اهمیت مدیریت مصرف و توجه به این مساله به ایسنا گفت: مقدمات اجرای این طرح در وزارت نیرو انجام شده است و آماده اجرای این طرح در تاریخ مقرر هستیم.
وی با تاکید بر اینکه تجربه وزارت نیرو در برق نشان داد که می توان نتایج مثبتی را از ابزارهای تشویقی اخذ کرد: تصریح کرد: باتوجه به شرایط ایران و وضعیت منابع آبی از انجام طرح هایی که موجب کاهش مصرف می شود استقبال می کنیم.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه برای اجرای این طرح نیازمند برنامه ریزی و ارائه دستورالعمل هایی هستیم که اکنون در حال تدوین هستند، گفت: پس از مشخص شدن نحوه اجرا و پروتکل های آن این طرح استارت خواهد خورد و امیدواریم نتایج خوبی را بدست آوریم.
جزییات اجرای این طرح چیست؟
هیات دولت به منظور فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و آموزش با هدف کاهش مصرف مشترکان مصرف کننده بیش از الگو و اعمال سیاست تشویق مشترکان خانگی کم مصرف (با اعمال تخفیف صددرصدی)، با پیشنهاد وزارت نیرو درخصوص «اصلاح الگوی مصرف و تشویق مشترکان کم مصرف آب» موافقت کرد.
ترغیب مشترکان پرمصرف به تغییر رفتار و کاهش مصارف غیر ضرور، ایجاد زمینه تحقق اهداف مشترک با سایر مصوبات از جمله برق امید به منظور اصلاح مصرف منابع کمیاب آب و انرژی و به دنبال آن بهبود شرایط زیست محیطی، از دیگر اهداف این مصوبه است.
به موجب این مصوبه جلسه روز چهارشنبه هیات وزیران به ریاست رئیس جمهور، مشترکان خانگی در مناطق مختلف جغرافیایی کشور متناسب با میزان مصرف به سه گروه: (خوش مصرف)، (پر مصرف) و (بد مصرف) طبقه بندی شده و برای هر دسته از این مشترکان به تناسب، سیاست های حمایتی، تشویقی و یا بازدارنده اجرا می شود.
بر این اساس، وزارت نیرو مجاز است صورتحساب آب و فاضلاب مشترکان با مصرف تا یک سوم الگوی تعیین شده را با تخفیف صددرصد محاسبه نماید. این تخفیف صرفاٌ شامل سکونتگاه های دایمی در حال بهره برداری شهری و روستایی می شود و واحدهای خالی از سکنه و سکونتگاه های غیردایم نظیر باغ ویلاها و خانه باغ ها مشمول این تخفیف نیستند. آب بهای سایر مشترکان تا الگوی تعیین شده تغییر نخواهد کرد.
درباره مشترکان با مصرف ماهانه بیش از الگوی مصرف، متعاقبا تصمیم دولت اعلام خواهد شد. دولت همچنین وزارت نیرو (شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور) را موظف کرد ضمن اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگ سازی، مشترکان پر مصرف را نسبت به استفاده از وسایل کاهنده مصرف با هدف اصلاح رفتار و کاهش مصارف غیرضرور ترغیب نماید.
دولت همچنین با هدف بهینه سازی مصرف گاز و تشویق مشترکان کم مصرف، تصمیماتی را اتخاذ کرد.به موجب این تصمیم، وزارت نفت مکلف شد گاز بهای مشترکین خانگی کم مصرف با الگوی مصرف تعیین شده را از ابتدای دی ماه ۱۳۹۹ رایگان منظور نماید. این حکم شامل گاز بها و کلیه هزینه های مرتبط با آن (مالیات، عوارض ارزش افزوده و عوارض گازرسانی) بوده و صرفاٌ سکونتگاه های دائمی در حال بهره برداری شهری و روستایی و همچنین سکونتگاه های عشایری مشمول آن هستند و سکونتگاههای خالی از سکنه و غیر دائم نظیر باغ ویلاها، مشمول این حکم نمی باشند.
گاز بها و کلیه هزینه های مرتبط با آن (شامل مالیات، عوارض ارزش افزوده و عوارض گازرسانی) برای مشترکان خانگی پر مصرف متعاقبا اعلام خواهد شد. نرخ گاز مشترکان خانگی که میزان مصرف ماهانه آنها بیش از الگوی تعیین شده برای مشترکان کم مصرف و کمتر از الگوی تعیین شده برای مشترکان پرمصرف باشد، بدون تغییر باقی می ماند.
همچنین به مشترکان خانگی پر مصرف (با میزان مصرف بیش از الگوی تعیین شده برای آنها) فرصت داده می شود از طریق روش هایی نسبت به اصلاح مصرف خود اقدام کنند که می توان به اجرای اقدامات بهینه سازی مصرف که به صورت رایگان توسط شرکت ملی گاز ایران آموزش داده میشود و مشارکت در طرح های بهینه سازی مصرف گاز اعم از اصلاح سامانه موتورخانه ها و جایگزینی بخاری های فرسوده اشاره کرد.
به نظر می رسد که اجرای چنین طرح هایی می تواند ابزاری برای کاهش مصرف و به نوعی فرهنگسازی در جامعه باشد، از طرفی باتوجه به اینکه ایران کشوری پر مصرف در حوزه انرژی و آب است کارشناسان بر این باورند که ابزارهای تشویقی می تواند راهگشا باشد.
نظرات