• سه‌شنبه / ۱۸ تیر ۱۳۹۸ / ۲۲:۵۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: Khorasan-Razavi-148056

قائم مقام شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی:

آب‌های زیرزمینی در حال سقوط است

آب‌های زیرزمینی در حال سقوط است
قائم مقام شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: آب‌های زیرزمینی در حال سقوط است، به همین دلیل باید انتقال آب از خارج حوزه را آغاز کنیم. 

به گزارش ایسنا-منطقه خراسان، علیرضا طاهرى در نشست بررسی راه‌های پایدار تامین آب مشهد که در پایگاه خبری قدس آنلاین برگزار شد، با بیان اینکه مشهد از از نظر جغرافیایی از ابتدا منطقه کم آبی بوده است، بیان کرد: منابع آب سطحى استان بسیار محدود است و حجم تجديدپذير منابع آب زیرزمینی کمتر از ٤ ميليارد متر مکعب است و حجم تجدیدپذیر منابع آب سطحی همواره متغیر است.

طاهری درباره منابع آب سطحی استان بیان کرد: ما بين ٥٠٠ ميليون متر مکعب تا ١ ميليارد متر مكعب به طور نسبی آب سطحى داشتيم، اما در حال حاضر عمده تامين منابع آب مشهد بر عهده آب‌هاى زير زمينى است.

قائم مقام شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی درباره منابع تامین آب مشهد اظهار کرد: حدود 457 قطعه چاه و 2 قنات امامیه و قاسم‌آباد و 4 سد منابع تامین آب مشهد هستند.

وی ادامه داد: سد ارداک که حدود 14 میلیون متر مکعب منابع آب مشهد را تامین می‌کند، سد طرق و کارده جمعا حدود 10 الی 15 متر مکعب منابع آب مشهد را تامین می‌کنند و سد دوستی که 13 نفر کشته دادیم تا این آب به مشهد رسید و800 میلیون متر مکعب حجم آب این مخزن است، 650 میلیون متر مکعب مربوط به آب امسال ناشی از بارندگی است.

طاهری خاطرنشان کرد: برخلاف بیان برخی دوستان سد دوستی موجب پرجمعیت شدن شهر مشهد نشد چرا که اولین جیره‌بندی مشهد در دهه 70 آغاز شد و اساسی‌ترین جیره‌بندی مربوط به سال 83 و 85 بود در حالی که سد دوستی آن زمان وجود نداشت و در واقع سد دوستی به کمک ما آمد و 11 سال است که از منابع آب سد دوستی مغتنم هستیم.

او درباره میزان مصرف آب گفت: میزان مصرف آب در سال 97 حدود 216 میلیون متر مکعب در سال بوده و  پیش‌بینی‌های ما نشان می‌دهد که در سال 1420 جمعیت مشهد به حدود 5 میلیون نفر خواهد رسید و بر اساس مطالعات انجام شده مشهد به 396 میلیون متر مکعب آب شرب نیاز خواهد داشت.
قائم مقام شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی درباره دكترين اخير وزارت نيرو متذکر شد: این سیاست مبنی بر سازگارى با كم ابى است و سازگاری با کم آبی يعنى در بخش‌های مختلف شرب، صنعت و کشاورزی آب کمتری مصرف كنيم.


وی با اشاره به اینکه استاندار خراسان همین طرح را تحت عنوان همياران آب در استان مطرح کردند، اظهار کرد: ویژگی اقدام اقای رزم حسینی این بود که به جای اینکه فقط آب منطقه‌ای را مخاطب قرار دهد دستگاه‌های مختلف از جمله جهاد کشاورزی، صنعت، قوه قضاییه و غیره را مسنجم کردند که نتیجه ان امضای سندی مشترک بود که با حضور وزير نيرو رونمايي شد ودرحال حاضر بدنبال تصویب شورای عالی آب است.

طاهری با تاکید بر پیشبرد همزمان 2 طرح همیاران آب و انتقال آب، بیان کرد: با توجه به روند موجود اگر بيشترين صرفه‌جويي را در همه بخش‌ها اعمال كنيم و کم‌ترین اسراف را در همه بخش‌ها داشته باشیم و همچنین بیشترین بهره برداری را حاصل کنیم باز هم با كمبود اب مواجه خواهیم شد چراکه آب‎های زیرزمینی ما در حال سقوط است و حتی در برخی مناطق سالانه افت آب‌های زیرزمینی را تا حد 3 متر مشاهده می‌کنیم و همچنین پساب منبع پایداری نیست، به همین دلیل امروز باید انتقال آب از خارج حوزه را آغاز کنیم.

وی درباره پروژه‌های انتقال آب تصریح کرد: اولین طرح، طرح بهره برداری بهینه از منابع آب هزار مسجد است چرا که رهبری دستور دادند که ما منابع آب مرزی را کنترل کنیم.

طاهری ادامه داد: دومین طرح، استفاده از آب‌های کشورهای فرامرزی افغانستان، ترکمنستان و تاجیکستان است که در حال بررسی آن هستیم و سومین پروژه انتقال آب از دریای عمان به شرق کشور است چرا که 13 ميليون نفر در شرق كشور با کم آبی شدید مواجه‌اند و فاز اول این طرح انجام شده است.

قائم مقام شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: اگر آوردن آب برای کسانی که آب ندارند مافیا است من به این مافیا بودن افتخار می‌کنم، من به شدت از منافع شرق کشور حمایت می‌کنم چون اعتقاد دارم بنیه کارشناسی خراسان رضوی قوی‌تر از بنیه کارشناسی تهران است.

طاهری همچنین درباره چاه‌های غیر مجاز گفت: ما سال 97 حدود 2 هزار و 50 چاه غیر مجاز را بستیم و سال جاری تا کنون 990 چاه غیر مجاز را بستیم و باز هم این کار را می‌کنیم.


در ادامه برنامه علی عبدالهی، مجری طرح انتقال آب از دریای عمان به  استان‌های شرقی کشور، بیان کرد: این طرح از سال ٩١ به دلیل نگرانی‌های جدی درخصوص کم آبی برای 3 استان  سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی آغاز شد و سند برنامه آب مشهد تدوین شد.

عبدالهی با اشاره به اینکه مشهد نیازمند منابع پایدار آب است، افزود: مشهد در نقطه ای قرار دارد که در دو طرف، مرزهای کشورهای همسایه وجود دارد که خود این همسایگان با مشکل کم آبی مواجه هستند و  شاید نتوانند یا تمایل نداشته باشند در بخش  ديپلماسي آب همکاری کنند و در دوضلع دیگر مشهد تا هزاران کیلومتر کویر وجود دارد. 

وی ادامه داد: برای برنامه بلند مدت تامین آب مشهد به انتفال آب از عمان به شرق كشور توجه کردیم و هدف این پروژه این بود که 750 میلیون متر مکعب آب شیرین در شرق کشور توزیع کند چرا كه شرق كشور دايما با مشکل کم آبی مواجه است و این خط انتقال آب از سیستان و بلوچستان حرکت می‌کند و نقطه انتهایی آن به مشهد می‌رسد.

مجری طرح انتقال آب دریای عمان به  شرق کشور درباره هزینه‌های این طرح بیان کرد: این طرح با هزینه و سرمایه بخش خصوصی صورت می‌گیرد و بخش دولتی بر آن تاثیرگذار نخواهد بود و هزینه اجرایی این طرح حدود 3.9 میلیارد دلار خواهد بود که ظرف 6 الی 7 سال برای مشهد تامین می‌شود اما در سیستان و بلوچستان و زاهدان و چابهار که شرایط حادتر است طی سال‌های 1400 تا 1401 انتقال آب انجام خواهد گرفت.
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha