یک پژوهشگر سیاست گذاری منابع آب معتقد است که طرحهای انتقال آب خطرناک تر از سد سازی است.
به گزارش ایسنا-منطقه خراسان، حجت میانآبادی در نشست بررسی راههای پایدار تامین آب مشهد که در پایگاه خبری قدس آنلاین برگزار شد، با تاکید بر بحث سیاست گذاری آب و نقد سیاست گذاری آب در کشور، اظهار کرد: 18 سال پيش مدیران حوزه آبريز اروميه با توهم توسعه پايدار اروميه طرحهاى متعدد توسعه ای را اجرا میکردند اما اين توهم از توسعه كمتر از ٢ دهه گريبان گير مردم شد و در حال حاضر برای احياي درياچه اروميه که احیا هم نخواهد شد، ٧٠ هزار ميليارد تومان بودجه نیاز داریم، این ماجرا میتواند درس عبرتی برای ما باشد.
وی درباره پروژه انتقال آب عمان به مشهد بیان کرد: هزینه این طرح بر عهده بخش خصوصي خواهد بود و من مواردی را درحوزه سیاست گذاری در خصوص این پروژه مطرح خواهم کرد که دانستن آن ضروری است.
میان آبادی ادامه داد: در ابتدا بحث حكمرانی آب مطرح است که در حوزه حکمرانی آب تقريبا هيچ كشورى در دنيا وجود ندارد که مسئله تامین آب شرب را به بخش خصوصي واگذار كند چرا كه تامين آب بحث امنيتى و حکومتی است و حتی در کشورهای اروپایی که خصوصی سازی شده است، فقط توزیع آب در اختیار بخش خصوصی است.
این استاد دانشگاه درباره مدیریت تقاضا عنوان کرد: ما در مسائل آب با پديدههایی مواجه هستيم كه با واقعيت سنخیت ندارد، در مسایل آب دو بحث داریم که ابتدا نیاز به آب است و دوم تقاضای کاذب آب که در مطالعات وزارت نيرو نشان داده شده است که در حوزه های آب ریز کشور و پروژه های مختلف انتقال آب اعدادی که شرکت های مشاور به مسوولین ارائه کردهاند تقاضای کاذب است که این برای امنیت بیشتر پروژه است.
او اضافه کرد: زمان مسئله دیگری است چراکه پروژه انتقال آب با هزینه 60 هزار میلیارد تومان و به گفته رئیس جمهور 120 هزار میلیارد تومان در خوشبینانه ترین حالت اگر هیچ مشكل مالى وجود نداشته باشد ١٠ سال طول خواهد كشيد.
او با بیان اینکه طرحهای انتقال آب خطرناک تر از سد سازی است، خاطرنشان کرد: انتقال آب از اصفهان به یزد قیاس کوچکی از طرح انتقال آب است که این طرح در شورای عالی امنیت ملی تحت بررسی است که در واقع نشان دهنده این است که به جای حل امنیت آب در یزد مشکل امنیت ملی ایجاد کردیم نارضایتی کشاورزان اصفهان را بوجود آوردیم و در حال حاضر اگر پروژه انتقال اصفهان به یزد را به پروژه انتقال آب یزد به اصفهان در 6 طرح اجرا کنیم، مشکل زاینده رود حل نخواهد شد.
میان آبادی ادامه داد: یکی از اصول در طرح هاى انتقال اين است كه در مقصد كليه مطالعات واقدامات مديريت تقاضا انجام شود درحالیکه مطالعات مدیریت تقاضا برای این طرح ها صورت نگرفته است.
وی بر اساس اعلام رسمی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: میزان توليد محصولات كشاورزى در ایران ١٣٠ ميليون تن است كه بيش از ٣٠ درصد ضايعات محصولات کشاورزی است.
این پژوهشگر حوزه آب افزود: معاون امور زراعی جهاد کشور اعلام کرده است ميزان ابی که ساليانه براى ضايعات محصولات کشاورزی صرف میشود 9.3 ميليارد متر مكعب است يعنى ما معادل كل مصرف آب صنعت و شرب در کشور خرج ضايعات كشاورزى ميكنيم و فقط آب تلف شده ناشی از ضایعات گندم 1.93 ميليارد متر مكعب است.
او درباره ضایعات کشاورزی خراسان بیان کرد: خراسان رضوی ساليانه ٨ ميليون تن توليد محصولات زراعتی دارد كه ٣٠ درصد آن ضايعات است که ارزش اقتصادى ارزش افزوده اين ضايعات در سال 95 حدود ٢ ميليارد دلار بوده است.
این استاد دانشگاه بر اساس گفته معاون وزیر جهاد كشاورزى عنوان کرد: مقدار تلفات ضايعات كشاورزى در کشور سالانه معادل ٤٥ درصد كل حجم آب هاى ذخيره سد ها در سال 93 است که ارزش اقتصادى این آب تلف شده سالانه ٣٦٤ هزار ميليارد ریال به قیمت روز است، بنابراین باید به عنوان متولی آب سرمایهگذاری را در این حوزه انجام دهیم.
نظرات