یک کارشناس مذهبی گفت: در ایام دهه کرامت آذینبندی مناسبی در داخل حرم و سطح شهر وجود ندارد.
سید علی عادل در گفتوگو با ایسنا- منطقه خراسان، در خصوص لزوم توجه به جشنهای مذهبی عنوان کرد: میزان ایمان و عمل به دستورات دینی به ما این الزام را میدهد که در ایام فرح و شادی اهل بیت مفروح و شاد باشیم و در ایام حزن و اندوه اهل بیت محزون باشیم یا خود را سبک محزونین درآوریم. این «یَفرَحون لفرحنا و یحزنون لحزننا» یک قاعده کلی است که در همه اعصار و زمانها اتفاق افتاده است.
وی درخصوص برگزاری این جشنها با وجود برخی مشکلات اقتصادی بیان کرد: در زمان معصومین نیز گرفتاریها زیاد بوده و شیعیان در مضیقه بودند از جمله در عصر امیرالمومنین(ع) و امام حسین(ع)، در عصر امام سجاد نیز اوضاع بسیار وخیم بود اما دستورالعمل امام معصوم این است که فارغ از گرفتاریها و مشکلات دنیا در ایام شادی خود را به معصومین عرضه بدارید و شاد باشید.
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه«این شاد بودن هزینهای ندارد»، اظهار کرد: انسان میتواند بسیار راحت و با اندک امکاناتی که دارد شادی را برای زندگی، جامعه، هموطن و همآیین خود فراهم کند و این دستور است. شاید در عصر ما هم وصیتهای معصومین و هم اعیاد معصومین تحتالشعاع مسائل اقتصادی باشد اما دستور این است که به اندازه آنچه که میتوانید آن را اجرا کنید. انشاءالله مورد عنایت خود حضرات معصومین باشیم.
عادل افزود: به ویژه امام رضا و مشهد الرضا اکنون مرکز ثقل جهان تشیع است، از تمام دنیا به مشهد میآیند و میطلبد که استانداری و شهرداری از امکاناتی که در اختیار دارند بیشتر برای زیباسازی و آذینبندی شهر استفاده کنند. ایستگاههای صلواتی در شهر اقدام بسیار خوب و مطلوبی است. با وجود سیل عظیم جمعیت و زواری که وارد مشهد میشوند میطلبد که حتی مراجع در مشهد مشغول به کار باشند تا خاطره خوبی از زیارت امام رضا(ع) و جلوههای زیبا و ملکوتی شب و روز ولادت امام رضا در ذهنشان باقی بماند.
وی درخصوص نحوه صحیح برگزاری این جشنها گفت: آنچه که در لسان معصومین(س) مطرح است این است که این جشنها سبک نباشد و انسان کار سبک انجام ندهد. مثلاً سبک بودن شاید به این باشد که یک مولودیخوان را دعوت کنیم و مردم دست بزنند تا مولودیخوان از حضور جمعیت لذتی برده باشد. انجام این اقدامات در حسینیه و منزل شخصی شاید زیاد محل ایراد نباشد اما در مسجد، حرم و اماکنی که منسوب به امام رضا است کار شایستهای نیست. نکته دیگر این است که با وجود فضای کنونی جهان تشیع و موضوع وهابیت و داعش، مداحان و ذاکرین باید روی جملاتی که میخواهند مطرح کنند بسیار دقت کنند. آنها باید بسیار موشکافانه و دقیق از الفاظی استفاده کنند که جمع بین هر دو گروه باشد.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: امام رضا کرامات بسیار زیادی دارد، اگر فضائل ایشان در این ایام و ایامی که منسوب به ایشان است مطرح شود، بسیار کار خوبی است. نشر جزواتی از زندگینامه حضرت در شهر و بین زوار نیز بسیار مطلوب و زیبا است. باید سعی کنیم بستهبندیهای متبرک حرم تا حد امکان به دست زوار برسد. خدام باید به هر نحوی که میتوانند این بستههای متبرک رابه زوار برسانند زیرا این اقدام خاطره خوبی برای افراد میشود. اگر همه دست به دست هم بدهیم میتوانیم شب و روز ولادت امام رضا را برای کل جهان تشیع یک شب خاطرهانگیز، نورانی و پر از خیر و برکت کنیم .
عادل با بیان اینکه«در شب و روز ولادت چراغانی خاصی در شهر وجود ندارد» عنوان کرد: مشهد پایگاه جهان تشیع، مهد تشیع و محل حضور وجود مقدس امام رضا است. این موضوع نیازمند این است که خود آستان قدس در آذینبندی حرم دقت کنند. هم داخل حرم و هم خیابانهای اطراف حرم آذینبندی ضعیفی دارد. یک ولادت و شهادت امام رضا داریم که سمبل مشهد وایران است همه ایران باید برای ایشان بسیج شوند، همه باید تلاش کنیم تا امام رضا(ع) را جهانیتر کنیم و این ممکن نیست مگر اینکه همه دست به دست هم بدهیم از مسئولین گرفته تا مردم عادی و توده هیئات و جلسات.
وی اضافه کرد: ما باید نسبت به وظیفه شرعی خود در برابر امام رضا این امام رئوف و غریب عمل کنیم و آذین بندی شهر یکی از دستورات خود مقامات معصومین است. رسول الله برای ولادت امام حسن(ع) و امام حسین(ع) به تمام مدینه ولیمه دادند و این سنت نبوی است. موضوع اطعام رضوی، جلسات جشن به نام امام رضا(ع) و هدایا یا بستههای تبرکی میتواند منشا خیر باشد.
این کارشناس مذهبی درخصوص وجود مدلی صحیح از شادیهای مورد تایید دین در جامعه اظهار کرد: اوضاع بد نبوده برای همین هنوز مردم پای کار هستند اما گرفتاریهایی که در آخرالزمان برای مردم پیش آمده باعث شده مقداری از اهل بیت دور شدند و به دلیل مشکلات اقتصادی فعالیت مردم تا حدودی کم شده است. این موضوع میطلبد که دولتمردان و افرادی مسئول مانند شهرداریها، استانداریها، فرمانداریها و... به عنوان جایگزین کارهایی که مردم انجام میدادهاند، هزینه کنند. اکنون پایگاههایی که برای شادی مردم است در دهه کرامت بسیار ضعیف است و انجام این کار وظیفه شهرداری، استانداری و آستان قدس است. لااقل در این روزهای باقیمانده تا ولادت باید اقداماتی اینچنینی داشته باشند.
عادل ادامه داد: پایگاههای شادی و تفریحی دایر کنند تا کودکان شاد بشوند و بدانند که این موضوع زیر پرچم امام رضا و روز ولادت ایشان اتفاق افتاده است. توزیع بستههای تبرکی، چای، شربت، کیک و... چیزهایی نیستند که بگوییم برای امروز و دیروز است بلکه این موارد سالیان سال است که در فرهنگ ایرانی بوده و هست و اکنون مقداری تحتالشعاع مسائل اقتصادی قرار گرفته است. دولت، قانون و حکومت باید کمک کند که انشاءالله این ارگانهای دولتی، جایگزین فعالیتهای مردمی شوند. فرهنگ و ارشاد خیلی راحت میتواند این کار را بکند. فعالیت سازمان تبلیغات نسبت به امام رضا بسیار کمرنگ است.
وی خاطرنشان کرد:اکنون برای کودکان پایگاههای شادی نداریم به جز نزدیک خود آستان قدس و حرم که آنها نیز ساعات خاصی است و شاید بسیاری از افراد نتوانند از آن استفاده کنند و به همین دلیل میطلبد که در روزهای باقیمانده تا ولادت امام رضا همه بسیج شویم که بتوانیم ایام شاد و مفرحی را برای مردم رقم بزنیم تا انشاءالله مردم مقداری از این غم و غصه ظاهری دنیا فارغ شوند.
این کارشناس مذهبی با اشاره به فعالیتهای شبکه استانی خراسان رضوی، ابراز عقیده کرد: مردم با اعتقاد این شبکه را نگاه میکنند اما چیزی نصیب آنها نمیشود. باید یک حرم شناسی و امام شناسی از این شبکه پخش شود و همه شبکهها ببینند. اکنون حرم شناسی نداریم. برنامهای درخصوص اماکن حرم، افرادی که در حرم مدفونند و زندگینامه امام رضا از ولادت تا شهادت ایشان را تاکنون ندیدهایم، شاید به صورت اندک وجود داشته اما من تاکنون ندیدهام. همین فعالیتهایی که در سطح شهر است، مثلاً برنامهای که در یک پارک برای ولادت امام رضا برگزار میشود یا پخش فیلمی درباره ایشان در یک مکان و برنامههای اینچنینی باید اطلاع رسانی شوند. متاسفانه اینها مغفول مانده است.
عادل بیان کرد: حضرت رضا(ع) امام رئوف است، رأفت ایشان محسوس است و انسان آن را حس میکند. همه معصومین رأفت، آقایی، کرم و جود دارند اما رأفت امام رضا حسی است. هر کسی با هر آیین و دینی که به مشهد میآید و خدمت امام میرود، حس میکند که در کرامت ایشان قرار گرفته است. وظیفه شرعی، اخلاقی، دینی و ایمانی ما است که آنطور که امام رضا(ع)، این امام بزرگ و رئوف، دوست دارند از زائر و مجاور ایشان پذیرایی کنیم. خداوند انشاءالله به ما توفیق امر بدهد که بتوانیم در این ایام دل امام رضا(ع) را شاد کنیم.
نظرات