مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: نگاه به تئاتر، نگاه به خرد ایرانی و اسلامی است و تئاتر یک سبک زندگی است که برآمده از دغدغههای روزمره و نگاههای جمعی و آسیبشناسانه و توجه به میراث فرهنگی و هنری و منابع علمی است.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، دکتر جعفر مروارید که در «همایش روسای انجمنهای هنرهای نمایشی کشور» در هتل بزرگ فردوسی مشهد سخن میگفت، با بیان این مطلب اظهار کرد: خوشحال هستم که جلسه هماهنگی با رویکرد واگذاری امور به انجمنها در مشهد برگزار شد؛ مشهدی که به تعبیری قطب دوم تئاتر کشور است و آثار هنری در مشهد چه در گذشته مانند آثار پیشکسوتان و چه جوانانی که هماکنون در فضای مشهد فعالیت میکنند، باعث افتخار تئاتر ایران هستند.
وی ادامه داد: در مشهد دغدغهها مانند سایر بخشها، دغدغههای واگذاری مدیریتها، چابک شدن و توجه بیشتر به هنرمندان است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی تصریح کرد: در مشهد نگاهی که وجود دارد، نگاه واگذاری امور به جوانان است. بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری که فصل جدیدی را در نگاه به جوانان و نگاه فراساختاری تبیین کردند، خطاب اداری نبود؛ بلکه خطاب به ظرفیتهای نهفته بود که یکی از این ظرفیتها، فکر جوان در جمهوری اسلامی است.
مروارید خاطرنشان کرد: مفتخریم که انجمن هنرهای نمایشی استان با کمک انجمن هنرهای نمایشی کشور با نهادهای همکار، اولین جشنواره ملی نمایشنامهنویسی اقتباسی گام دوم را با موضوعاتی که دغدغه اجتماعی و فرهنگی کشور است، طراحی کرد؛ موضوعاتی چون ادبیات پایدار تاریخ ایران، تاریخ نهضت اسلامی، سبک زندگی ایرانی و اسلامی، کودک و نوجوان و دستاوردهای انقلاب با نگاهی هنرمندانه و نمایشی و نه با یک نگاه صوری و شکلی.
وی افزود: هنرمندان با آثار خود و نگاه نمایشنامهنویسی خود به برگزاری باشکوه این جشنواره کمک کنند. در گذشته نیز نگاه تئاتر به آسیبشناسیهای اجتماعی و آسیبشناسیهای فرهنگی یکی از بهترین ابزارها برای سیاستگذاری فرهنگی بوده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی بیان کرد: تئاتر و نمایشنامه جمع هنرها است. اگر ما به تاریخ نمایشنامه در یونان مراجعه کنیم، میبینیم که گفتوگوهای سقراطی منبع الهامبخش نه تنها برای فلسفه و حکمت بلکه برای نمایشنامه بوده است. زبان دیالوگ، گفتوگو و زبان نمایش، خرد جمعی یونان بوده است.
مروارید گفت: در زمانه کنونی نگاه ما به تئاتر، نگاه به خرد ایرانی و اسلامی است؛ یعنی اگر بخواهیم چکیدهای از افکار اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را که نقادانه و متعهدانه، چشماندازی را برای آینده جامعه ایران ترسیم میکنند، داشته باشیم، این نگاه را در تئاتر و نمایشنامه خواهیم یافت؛ از این جهت تئاتر یک فن و هنر نیست؛ تئاتر یک سبک زندگی است و این سبک زندگی قائدتا برآمده از دغدغههای روزمره و نگاههای جمعی و آسیبشناسانه و توجه به میراث فرهنگی و هنری و منابع علمی است.
وی بیان کرد: برنامه دیگری که در مشهد پیگیر هستیم و امیدوارم که بتواند با حمایتهای وزارت فرهنگ الگو شود، همکاری فضای تجربی نمایشنامه با فضای آکادمیک است. در مشهد دو دانشگاه بزرگ انجمنهای هنری و انجمنهای علمی در دو دانشگاه فردوسی و آزاد مستقر هستند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ادامه داد: تفاهمنامهای برای بهرهگیری از تجارب مشترک فضاهای مشترک و تدریس تئاتر در دانشگاهها از طریق انجمنها و برگزاری رویدادهای مشترک منعقد شده است و به زودی عملیاتی میشود و نگاه آکادمیک و نگاه نمایش به یک جریان همافزا تبدیل میشود.
مروارید عنوان کرد: جریان آموزش در تئاتر نیازمند حمایت است. انجمن تئاتر خراسان برنامهای برای آموزشهای تئاتر در فضای مشهد و شهرستانها با نگاه آکادمیک دارد که بتوانیم از تجارب گذشته و اساتید پیشکسوت استفاده کنیم و تئاتر همانگونه که یک بداهه و یک ابداع است، تبدیل به یک جریان منسجم آکادمیک شود.
وی گفت: در زمینه فضاهای سختافزاری، واگذاری سالنهای تئاتر به مدیریت انجمن یک اولویت ویژه است و در استان این کار آغاز شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی افزود: نگاه جهانی نیاز امروز ما است؛ نگاه جهانی باید همراه با برش بومی باشد و برش بومی در مشهد به دلیل اینکه مشهد پایتخت فرهنگی جهان اسلام بوده، نگاههای بینالمللی به مشهد است و البته در مشهد همه افکار و سلایق به شکل معتدل و رادیکال حضور دارند.
مروارید بیان کرد: انتظار ما از تئاتر این است که تعادل فرهنگی را در فضای فرهنگی مشهد به عنوان یک نمونه به سرانجام برساند؛ همچنین وظیفه ما در اداره کل، سیاستگذاری همدلانه، مشفقانه و منتقدانه با انجمن است که بتواند بستر و آغاز تحولی در فضای نمایشی کشور باشد.
نظرات