• دوشنبه / ۱۶ بهمن ۱۴۰۲ / ۰۹:۱۹
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1402111611669
  • خبرنگار : 50123

استفاده از مکمل‌های غیرمجاز به چه قیمت؟!

استفاده از مکمل‌های غیرمجاز به چه قیمت؟!

ایسنا/چهارمحال و بختیاری این روزها که همه به دنبال تناسب اندام هستند، برخی به هر روشی متوسل می‌شوند و حتی سلامتی خود را به خطر می‌اندازند.

به گزارش ایسنا، امروزه با پیشرفت تکنولوژی و از سوی دیگر کم‌تحرکی‌های مزمن و رخنه کردن مدرنیته به زندگی ما، با افزایش آمار چاقی و به بهم خوردن تناسب اندام مواجه شده‌ایم و حالا خیلی از افراد جامعه در اندیشه داشتن اندامی خوش‌فرم هستند اما به چه قیمتی؟!

خبرهای زیادی در مورد فروش مکمل‌های غیرقانونی برای لاغری و ایجادکننده عضله شنیده می‌شود، فارغ از اینکه مصرف مداوم مکمل‌ها سلامتی را به خطر می‌اندازد، مخصوصاً مکمل‌هایی که فرد را در دام اعتیاد گرفتار می‌کند.

البته افرادی بوده‌اند که مکمل‌هایی برای کاهش یا افزایش وزن خود مصرف کرده و علاوه بر وابستگی مشکلات کبد و کلیه پیدا کرده‌اند.

حتی افرادی که به باشگاه می‌روند گاهی مکمل‌هایی را به آن‌ها پیشنهاد می‌کنند که سریعاً به نتیجه برسند، اما نمی‌دانند که ممکن است سلامتی‌شان را به خطر بیندازد، یعنی به جای اینکه نتیجه دلخواه را بدست آورند نتیجه معکوس را به همراه دارد، استفاده خودسرانه از مکمل‌ها مخصوصاً مکمل‌های غیرمجاز چه قیمتی دارد؟

محمد شاهقلی، رئیس اداره نظارت بر فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه مکمل‌ها به خودی خود موجب نازایی نمی‌شوند، اظهار کرد: معمولا هورمون‌هایی که در کنار آن‌ها مصرف می‌شود موجب نازایی در افراد خواهد شد، حتی استفاده از مکمل‌ها ممکن است موجب مشکلات کبدی و کلیوی شوند.

وی افزود: در مکمل‌های دارای مجوز ماده مخدر وجود ندارد اما در فرآورده‌ها و مکمل‌های غیرمجازی که گاهی برخی ورزشکاران به عنوان لاغرکننده به همراه آن‌ها استفاده می‌کنند مواد محرک مغزی دارند که موجب کاهش اشتها، تعرق و بی‌خوابی می‌شود.

شاهقلی گفت: برخی مکمل‌ها برای عملکرد بهتر عضله استفاده می‌شوند که اغلب ترکیباتی هستند که ممکن است به صورت طبیعی در بدن نیز وجود داشته باشند، اما برای بهبود عملکرد عضله از آن‌ها به صورت قرص یا کپسول و یا پودر استفاده می‌شود.

رئیس اداره نظارت بر فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ادامه داد: گروه دیگر ترکیباتی هستند که به صورت طبیعی در بدن وجود ندارند و برای بهبود عملکرد عضله استفاده می‌شوند، اما عوارض متعددی از جمله وابستگی به اعتیاد، تپش قلب، افزایش فشارخون و تعریق پوست را به همراه دارند، گرچه یکی از مهم‌ترین مشکلات وابستگی به آن‌هاست و بیمار بعد از چند دوره مصرف به دلیل وجود متامفتامین معتاد می‌شوند که موجب کاهش خستگی، عملکرد بهتر بدن و سرخوشی می‌شود و این حس سرخوشی تمایل فرد به تکرار در مصرف را به دنبال دارد.

شاهقلی بیان کرد: تکرار در مصرف به نوعی منجر به اعتیاد می‌شود که در صورت قطع مصرف علائمی از جمله خواب آلودگی، افسردگی و کاهش توان فیزیکی بدن در فرد ایجاد می‌شود.

وی افزود: مکمل‌هایی که به صورت غذایی یا ورزشی و در اشکال مختلف به عنوان فرآورده پروتئین، کربوهیدرات و ... با درصدهای مختلف وجود دارد معمولاً در مقادیر مشخص و تعریف شده براساس جنس، وزن و میزان ورزش انجامی از سوی فرد عارضه زیادی ایجاد نمی‌کند، در حقیقت دلیل روی آوردن به این محصولات این است که اگر فرد بخواهد از طریق غذا آن‌ها را دریافت کند باید حجم زیادی از غذا را مصرف کند تا به میزان کالری مورد نیاز برسد، کما اینکه مصرف این مکمل‌ها به خودی خود عوارضی ندارند اما در مقادیر مصرف غیراصولی ممکن است مشکلات کبدی و کلیوی ایجاد کنند.

شاهقلی در خصوص مکمل‌های مصرفی در باشگاه‌ها، تصریح کرد: گاهی فرآورده‌های مکملی که در باشگاه‌ها استفاده می‌شود معمولاً ترکیبات مجوزدار و قانونی نداشته و حتی بسیاری از آن‌ها تقلبی هستند، در حقیقت فروش هرگونه مکمل در باشگاه‌های ورزشی غیرقانونی است، چه بسا شکایاتی از سوی مصرف‌کنندگان نیز به دنبال داشته است.

رئیس اداره نظارت بر فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد اضافه کرد: بازرسی از باشگاه‌های ورزشی به صورت مستقل از سوی معاونت غذا و دارو انجام نمی‌شود، بلکه بازرسی‌های مشترک با تعزیرات حکومتی، سازمان صمت و اماکن نیروی انتظامی انجام می‌شود که بازرسی از باشگاه‌ها و فروشگاه‌های مکمل ورزشی یکی از آن‌هاست.

وی ‌گفت: تولیدکننده‌ای که مکمل‌ها را به صورت قاچاق و یا به صورت غیرمجاز تولید می‌کند ترکیبات غیرمجاز هم در آن‌ها استفاده می‌کند، مثلاً یکی از ترکیبات آن از مشتقات شیشه بوده که علائم و عوارض متعددی از جمله بی اشتهایی و کاهش وزن که ورزشکار به دنبال آن است را در فرد ایجاد می‌کند، البته بی‌خوابی، عصبی شدن، تشنگی مفرط، تپش قلب، افزایش قندخون و عوارض کبدی، اختلالات بینایی و شنوایی از دیگر عوارض متعدد مصرف متامفتامین‌هاست که بسیار نگران‌کننده است، زیرا با تعداد مصرف محدود هم فرد می‌تواند گرفتار دام اعتیاد شود.

رئیس اداره نظارت بر فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بیان کرد: افرادی که نیاز به داروی لاغری دارند حتماً باید با مشورت پزشک متخصص یا داروساز و یا کارشناسان تغذیه اقدام به مصرف خودسرانه فرآورده‌ای نکنند، در حقیقت انتخاب نوع فرآورده به مسائل مختلفی از جمله سن، جنس و سابقه مصرف داروها و فرآورده‌های دیگر بستگی دارد که باید برای فردی که به دنبال کاهش وزن است فرآورده مناسب انتخاب شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha