• سه‌شنبه / ۱۳ آذر ۱۴۰۳ / ۱۰:۰۸
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 1403091309045
  • خبرنگار : 71282

مزایای بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور/دلیل عدم اعلام عنوان شغلی کارگر به تامین اجتماعی

مزایای بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور/دلیل عدم اعلام عنوان شغلی کارگر به تامین اجتماعی

قانونگذار برای کسانی که در مشاغل سخت و زیان آور مشغول کارند، مزایایی درنظر گرفته است به نحوی که می توانند بدون شرط سنی و با داشتن ۲۰ سال سابقه مستمر بازنشسته شوند.همچنین باید روزی ۶ ساعت و هفته ای ۳۶ ساعت کار کنند و اضافه کاری درباره مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.

به گزارش ایسنا، تردیدی نیست که شغل‌ها در کیفیت زندگی افراد تاثیر می‌گذارند، از این رو مشاغلی که سلامت جسم و روان انسان را به مخاطره بیاندازد، جزو مشاغل سخت و زیان آور تلقی می‌شود.

به موجب تبصره ۲ ماده ۷۶ قانون بیمه تامین اجتماعی، کارهای سخت و زیان‌آور به شغل‌هایی گفته می‌شود که در آن‌ها عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده و فرد با انجام آن کار، فشار جسمی و روانی بیش از ظرفیت طبیعی را متحمل و در اثر آن به بیماری و عوارض آن مبتلا شود.

ماده یک آیین‌نامه مشاغل سخت و زیان‌آور این مشاغل را که به آنها سختی کار تعلق گرفته به دو دسته تقسیم کرده است:

الف ـ مشاغلی که صفت سخت و زیان آور با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما می‌توان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آنها را حذف کرد.

ب ـ مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان آور بوده و با به کارگیر تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی کارفرما، صفت سخت و زیان آوری کاهش یافته اما کماکان سخت و زیان آوری آنها حفظ می شود.در واقع برخلاف مشاغل گروه "الف" که با بکارگیری تمهیدات ایمنی و تلاش کارفرمایان سختی کار کاهش می‌یابد، مشاغل گروه "ب" ماهیتا سخت و زیان آور هستند و صفت سخت و زیان آوری در ذات آنها وجود دارد.

طبق قانون افرادی که در یک شغل سخت و زیان آور مشغول به کار هستند، باید روزی ۶ ساعت و هفته ای ۳۶ ساعت کار کنند و اضافه کاری در خصوص مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.

علی صادقی‌زاده - کارشناس حقوقی در یک برنامه تلویزیونی به تشریح شرایط بهره مندی از مزایای قانون مشاغل سخت و زیان آور پرداخت و گفت: کسی که ۲۰ سال در یک شغل سخت و زیان آور کار می کند،کارفرما موظف است روند سلامتی این کارگر را سالی یک بار چک کند و ببیند از نظر پزشکی چه خطراتی ممکن است این کارگر را تهدید کند.

وی افزود: کسی که در یک شغل سخت و زیان آور مشغول کار است می‌تواند با ۲۰ سال سابقه بدون شرط سنی بازنشسته شود، مهم تر اینکه کسی که در یک شغل سخت و زیان آور کار می‌کند باید روزی ۶ ساعت و هفته ای ۳۶ ساعت کار کند و اضافه کاری در خصوص مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.
این کارشناس حقوقی ادامه داد: در بسیاری از مواقع کارگر قبل از اینکه به ۲۰ سال یا ۲۵ سال برسد، مشکل جسمی یا روحی پیدا می کند و ما وی را به کمیسیون ماده ۹۱ قانون تامین اجتماعی هدایت می کنیم که قانون پیش بینی کرده است. پس از انجام معاینات پزشکی اگر دیدند که کارگر توان ادامه کار را ندارد حتی قبل از ۲۰ و ۲۵ سال می تواند بازنشسته شود و از مستمری استفاده و آن را به طور کامل دریافت کند و اینها همه از مزایای مشاغل سخت و زیان آور است که در قانون پیش‌بینی شده است.

صادقی زاده با اشاره به برخی کارشکنی ها در عدم اعلام عنوان دقیق شغل نیروی کار به تامین اجتماعی گفت: در برخی مواقع کارفرما برای آنکه ۴ درصد اضافه حق بیمه کارگر را پرداخت نکند علیرغم آنکه کارگر او در شغل سخت و زیان آور  مشغول کار است و چه بسا کار کردن در آن شغل مخاطراتی هم داشته باشد اما شغل غیر سخت و زیان آور را به اداره بیمه اعلام می کند و عنوان شغلی او را رد نمی کند تنها برای آنکه چهار درصد اضافه را ندهد و اینجا مشکلاتی برای آن کارگر ایجاد می‌شود.

کارگر برای اصلاح عنوان شغلی خود می تواند به هیات تشخیص حل اختلاف اداره کار مراجعه کند و پس از اصلاح عنوان شغلی، به کمیته بدوی و تجدیدنظر مشاغل سخت و زیان آور مراجعه و درخواست بازنشستگی کند.

وی تصریح کرد: این کارگر اگر بخواهد اقدامی انجام دهد باید به هیات تشخیص حل اختلاف اداره کار مراجعه و از اداره کار بخواهد که عنوان شغلی او را اصلاح کند و بعد از اصلاح می تواند به کمیته بدوی و تجدیدنظر مشاغل سخت و زیان آور مراجعه و درخواست بازنشستگی کند و در آنجا چنانچه شغل او را سخت و زیان آور تشخیص دادند از مزایای بازنشستگی بهره مند شود.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر کار در معدن، حفر قنات و چاه، کارهای مرتبط با کوره‌های مذاب، عملیات مربوط به جمع‌آوری و دفن زباله‌ها، کار در فضاهایی که ارتعاشات صوتی حاکم بر محیط بر سیستم شنوایی آسیب‌رسان است، کارهای مرتبط با سمپاشی و ضدعفونی کردن، کار آتش نشانی، کار غواصی که تحت فشار غیرطبیعی محیط باشد و کارهایی که در معرض تشعشات رادیواکتیو هستند از جمله مشاغل سخت و زیان آور به شمار می‌روند.

علاوه بر کارهای سخت و زیان‌آور مشخص شده طبق مصوبات شورای‌عالی حفاظت فنی و موارد تأیید شده توسط کمیته‌های استانی، موارد زیر نیز سخت و زیان‌آور شناخته می‌شوند.
۱ـ مشاغلی که در ندامتگاه‌ها و زندان‌ها مستقیماً با زندانی ارتباط دارند.
۲ـ مشاغلی که مستقیماً در مراکز روان درمانی با بیماران روانی مرتبط هستند.
۳ـ خبرنگاری
تبصره ـ مصادیق خبرنگاری با تأیید کمیته بدوی موضوع ماده (۸) تعیین می‌شود.
در صورتی که آلاینده‌های محیطی بیش از حد مجاز محل کار متقاضی را تحت تاثیر قرار دهند این شغل‌ها می‌تواند جزو مشاغل سخت و زیان آور محسوب شوند.

کارفرمایان مکلفند پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه، معادل ۴ درصد میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیان‌آور را که توسط سازمان تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه می‌شود را به سازمان پرداخت کند.

کارفرمایان کارگاه‌های مشمول قانون تامین اجتماعی نیز مکلفند قبل از آن که کارهای سخت و زیان آور را به کارگران خود محول کنند، معاینات پزشکی لازم را انجام داده و کارگران را به لحاظ قابلیت و استعداد جسمانی متناسب برای نوع کار بسنجند و به صورت دوره‌ای معاینات پزشکی را تکرار کنند.

کارفرما همچنین مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، طبق این آیین‌نامه معادل ۴ درصد میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیان‌آور را که توسط سازمان تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه می‌شود را به سازمان پرداخت کند. چنانچه بیمه شده شرایط استفاده از بازنشستگی پیش از موعد در کارهای سخت و زیان‌آور را طبق این آیین‌نامه احراز کند، سازمان تأمین اجتماعی مکلف است نسبت به برقراری مستمری وی از تاریخ ترک کار اقدام کند.

سوابق کار در مشاغل سخت و زیان آور یک و نیم برابر محاسبه می‌شود و افرادی که در مشاغل سخت و زیان آور و طاقت‌ فرسا ۲۰ سال سابقه کار متوالی یا ۲۵ سال سابقه کار متناوب را داشته و حق بیمه این ایام را به سازمان تامین اجتماعی واریز کرده‌ باشند، می‌توانند تقاضای بازنشستگی خود را ارائه کنند.

به گزارش ایسنا، متقاضیان بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور جهت ثبت درخواست و بارگذاری مدارک و مستندات خود می توانند به سامانه مشاغل سخت و زیان‌آور وزارت کار به نشانیsrk.mcls.gov.ir مراجعه و اقدام کنند.

 انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۱۸:۲۶

آیا پروژهای نفت گاز جز مشاغل سخت محسوب میشوند

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۱۸:۲۷

سلام آیا کوره آجر پزی جز مشاغل سخت وزیان آور هست

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۱۸:۴۸

اصلا دولت شرکتهایی که کارشون سخت زیان اور باید بازرس بفرست که نمی فرسته اونها هم هر کاری دلشون میخواد میکنن

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۶ ۰۷:۴۷

دقیقا😔

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۱۹:۰۴

اگه اینقدر واسه شماحقوق کارگرمهمه چرابازرس نمیادتشخیص بده کارفرماچطورجون کارگررومی گیره وقت بازنشستگی دچارسردرگمی در ادارات نشه وحق کارگر واسه کسی مهم نیست

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۱۹:۲۶

سلام نگهبان شب هستم آیا سختی کار به ما تعلق می‌گیرد.؟؟

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۲:۰۳

سلام کارگر ساختمان هستم سختی کار میخوری

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۰:۲۶

آنقدر زور تامین اجتماعی و شرکت زیادیه که به هیچ وجه زیر بار سختی کار نمیرن دلتون خوشه ۱۲ساعت زوری کار می‌کنیم میگن نمیخوای اخراج...

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۰:۳۶

سلام ، رانندگی در شرکت واحد اتوبوسرانی جزو مشاغل سخت و زیان آور محسوب میشوند که با 20 سال سابقه بازنشسته می‌شوند اینو گفتم چون جا انداخته بودید.

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۰:۵۶

سلام من در نانوای پدرم کار کردم هیت پنج نفر اداره کارشاطر را جز سخت وزیان اور شناخته اما اداره تامین اجتمای قبول نمکند باید چیکار کنم

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۱:۱۲

سلام چگونه میشود عنوان شغلی را اصلاح کرد. بنده در کارخانه رنگ سازی ۱۳سال کار کردم چون این کارخانه تولید رنگ بود اداره کار میگه عنوان شغلی شما را باید کارگر تولید رد میکردند تا مشمول سختی کار باشد عنوان شغلی من را کارگر ساده رد کردن آیا راهی برای اصلا

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۱:۲۸

من بامشاغل سخت وزیان آور با ۲۵ سال بازنشسته شده ام ولی اولا ده سال سابقه در درحکم حقوقی ام تحت عنوان سابقه ی ارفاقی در ستونی جداگانه از سابقه ی اصلی ام است.که این ده سال سابقه ی ارفاقی نه تاثیری روی حقوق داشته ویا دارد. ونه جزئ سابقه اصلی قرار گرفت

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۱:۳۷

در حین کار ویا درحین بازنشستگی ۴٪ بعنوان مشاغل سخت وزیان آور سازمان تامین اجتماعی می گیرند ودرزمان بازنشستگی نه به سابقهی اصلی اضافه می شود ونه حقوق مزایای در این خصوص به بازنشسته می دهند.فقط عنوانی در حکم سابقه ی ارفاقی بی فایده درحکم اضافه مینمای

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۲:۱۹

چرااز ۴۰۳ تامین اجتماعی به عنوان شغلی گیر داد قبل ازان همکارها با هرعنوانی بازنشسته شدند

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۲:۳۲

برای من و خیلی از دوستان همکارم این سوال مطرح است که مگر صندوق بازنشستگی که سالها حق بیمه مارا دریافت کرده و به نوعی از درآمد های ما اداره میشود و وظیفه اش حمایت از بیمه گذارش هست چرا در راستای منافع بیمه گذارانش حرکت نمیکند .

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۳ ۲۲:۳۸

چرا عناوین شغلی در اختیار بیمه گذار قرار نمگیره و چرا با پرداخت پول از 400 تا 1200هزار تومان به کارگران فروخته میشود ؟

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۴ ۰۶:۰۵

سلام ببخشیداشپزی جزومشاغل زیان اورهست یانه

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۴ ۰۹:۲۵

من کارگر کارگاه چاپخانه پدرم هستم چون از مزایای بیمه پدر و فرزندی استفاده کرده ام بیمه، بازنشستگی زودتر ازموعد را قبول نمیکند در حالیکه بعلت سرپا ماندن مبتلا به واریس شده ام و بعلت صدای دستگاه گوش راستم ناتوان شده...

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۵ ۲۳:۱۶

بنده هم دچار واریس سختی شده ام و گوش چپم کمی ضعیف شده

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۵ ۰۹:۱۹

از لحاظ سختی کار کارگران ساختمانی باید بیست تا بیت پنج سال بازنشسته بشوند

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۵ ۱۲:۴۵

سلام من نیروی خدماتی بیمارستان هستم زیان اوربرامن تاییدشده ده سال که شرکتی بودیم اون ۴درصدشرکتانمیدن ماهم بلاتکلیف موندیم تکلیف چیه من ههمکارام الان اومدیم فقط همین مونده

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۷ ۰۰:۳۲

اگر از سختی کارتون مطمعنید در مرحله اخر بیمه به بیمارستان نامه میزنه و باید پولو واریز کنن اگر نکردن و خواستید میتونید خودتون به بیمه پرداختش کنید و بازنشسته بشید مبلغه چندانی هم نمیشه فکر کنم حدود ۲۰ تومن بشه البته بستگی به حققتون و ....داره

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۵ ۲۰:۱۴

با سلام صیادی با قایق انهم در دریا چرا جز مشاغل سخت محسوب نمیشه واقعا اجحاف در حق صیادان باید در مورد صیادان فکر اساسی کرد

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۵ ۲۲:۰۷

متاسفانه نیروهای رسمی و پیمانی اداره های دولتی سختی کار بهشون تعلق نمیگیره چون دولت میگه ما سختی کار رو ماهیانه پرداخت میکنیم این در حالیه که فرق دریافتی من که راننده گریدر هستم با یک راننده سواری ۷۰۰ هزار تومنه . وباید ۳۰ سال هم کار کنم.

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۵ ۲۲:۴۲

سلام وقت بخیر من حراست فیزیکی ایستگاه برق ۲۳۰ هزار ولت هستم و مداوم زیر میدان مغناطیسی هستم و در ماه ۱۹ روز به صورت ۱۲ ساعت شیفت میدم آیا کار بنده جزو مشاغل سخت هست یا نه

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۶ ۰۷:۴۶

من25 در سازمان زندانهاو در پست مراقبی کار نموده م متاسفانه مدیر مربوطه زمان بازنشستگی از این قانون مشاغل سخت و زیان آور سر باز زدند و مجبور شدم با 25سال بدون سنوات ارفاقی خود را باز نشست کنم لطفاً راهنمایی بفرمایید چطور میتونم احقاق حق نمایم

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۶ ۰۹:۵۹

سلام. من حدود ۲۷سال کار مستمر بدون وقفه در نانوایی انجام دادم در حالی که شغل نانوایی جزو کارهای سخت و زیان آور است ولی با تقاضای بنده در خصوص بازنشستگی موافقت نشده خواهش میکنم راهنمایی کنید چون دیگر توان ادامه دادن ندارم

avatar
۱۴۰۳-۰۹-۱۷ ۰۳:۰۶

سلام من ۱۶سال که تو تصفیه خانه فاضلاب که یکی از کثیف ترین شغل هاست کار میکنم ولی متاسفانه به ما سختی کار تعلق نمیگیره چند سری بازرس اومد و رفت میگفتن صددرصد جز مشاغل سخت و بهتون باید تعلق بگیره ومیرفتن ولی هیچی به هیچی..