به گزارش ایسنا، از امروز یکم بهمن ماه ۱۴۰۳، سامانه ارز نیما به طور رسمی به کار خود پایان داد؛ بازاری که در سوم اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ کار خود را به صورت رسمی آغاز کرد و از امروز بر اساس ابلاغیه بانک مرکزی تمام گروههای مشمول معاملات ارز نیما به بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران منتقل شدند.
به عقیده بسیاری از کارشناسان و سیاستگذاران پولی، سامانه نیما ویژگیهای یک بازار را نداشته و به عبارت دیگر که یک بازار واقعی ارز که در آن معاملات بر اساس اصلی ترین مولفه بازار که عرضه و تقاضا و همچنین نرخ توافقی است، به حساب نمیآمد.
آغاز کار بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران در اوایل آذرماه امسال کلید خورد و در تاریخ ۲۶ آذرماه با ورود رسمی عرضه کنندگان ارز اشخاص فعالیت خود را به صورت جدی آغاز کرد.
پس از آن شرکتهای پتروشیمی که نزدیک به ۳۰ درصد از حجم ارز کشور را عرضه میکنند در تاریخ ۱۷ دی ماه به صورت رسمی به بازار ارز تجاری آمدند؛ بازاری که مقرر شد از اول بهمن ماه، همه گروههای ارز نیما در آن ادغام شود و معاملات رسمی ارز کشور در آن جا محقق شود.
در این رابطه، اصغر بالسینی – سخنگوی مرکز مبادله ایران – در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به پایان کار سامانه ارز نیما و انتقال گروههای ارزی مشمول این سامانه به بازار ارز تجاری (توافقی) گفت: مطابق ابلاغیه و وعدهای که بانک مرکزی از قبل اعلام کرده بود، یکم بهمن ماه سال جاری، آخرین فرصتی بود که امکان فعالیت سامانه ارز نیمایی وجود داشت و به همین دلیل در چند روز اخیر نیز تامین ارز از طریق سامانه نیما با توجه به اینکه رو به پایان بود و همچنین عرضه کنندگان به بازار ارز تجاری وارد شده بودند، دیگر انجام نمیشد و در نهایت از امروز اول بهمن ماه، سامانه نیما به صورت رسمی متوقف و به کار خود پایان داد و بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران به عنوان تنها بازار رسمی معاملات تجاری ارز در کشور به مسیر خود ادامه میدهد.
بیش از ۱.۱ میلیارد دلار معامله در کمتر از ۲ ماه
وی با اشاره به حجم معاملات صورت گرفته در بازار ارز تجاری تا امروز گفت: از سوم آذرماه که به طور رسمی معاملات ارز در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله آغاز شد تا امروز یک میلیارد و ۱۸۲ میلیون دلار معامله در این سامانه صورت گرفته که ۲۶۷۱ بازرگان در این بازه زمانی معاملات خود را انجام دادهاند و ۷۲۹۷ فقره سفارش ثبت شده که به ۴۸۱۱ فقره معاملات ارزی، منتج شد.
سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه بازار ارز تجاری مولفهها و مشخصات یک بازار ساختارمند را دارا است، این مسئله باعث شد که استقبال تجار و صادرکنندگان و واردکنندگان که عرضه کننده و متقاضی ارز هستند، برای انجام معامله در این بازار به طور روزانه رو به افزایش باشد و عملا محدودیتهایی که در سامانه نیما وجود داشت و همچنین از آنجاکه حواله معاملات ارزی بیشترین و بالاترین حجم معاملات ارزی را به خود اختصاص میدهد، بازار ارز تجاری به عنوان تنها بازار رسمی حواله ارز در کشور با استقبال مطلوبی روبرو شده است.
تامین ۸۰ درصد از ارز کشور در بازار ارز تجاری
بالسینی ادامه داد: در حال حاضر این بازار نزدیک به ۸۰ درصد از معاملات رسمی بازار ارز کشور را به خود اختصاص میدهد و ۲۰ درصد باقی مانده مربوط به معاملات ارز ترجیحی است که برای تامین کالاهای اساسی و دارو مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین، گذشته از تامین ارزی با نرخ ترجیحی، هرآنچه معاملات رسمی ارزی در اقتصاد کشور در بخشهای تجاری، بازرگانی و خدمات صورت میگیرد به بازار ارز تجاری مرکز مبادله منتقل شده است که یک بازار با گسترده و عمق بالا و همچنین با شفافیت بالا در جهت کشف قیمت است که کمک میکند در بازه زمانی مشخصی، اثرگذاری نرخ کشف شده ارز در آن به عنوان یک نرخ مرجع بر معاملات و بازارهای غیر رسمی نیز، بیشتر شود.
تامین ۵۶ میلیارد دلار ارز در ۱۰ ماه
وی در رابطه با حجم تامین ارزی صورت گرفته از سوی بانک مرکزی گفت: تا امروز نزدیک به ۵۶ میلیارد دلار تامین ارز از سوی بانک مرکزی برای تامین نیازهای وارداتی کشور صورت گرفته که از این میران، بیش از ۴۴ میلیارد دلار آن برای تامین کالاهای تجاری، بازرگانی و بخش خدمات بود است؛ حوزهای که از امروز به بعد به طور کامل تحت پوشش بازر ارز تجاری، قرار میگیرد. بر این اساس از امروز کلیه صادرکنندگانی که در حوزه ارز نیما فعال بودند به بازار ارز تجاری منتقل شده و همه آنها معاملات خود را در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران انجام خواهند داد.
سخنگوی مرکز مبادله در پایان تصریح کرد: تقریبا از تاریخ ۲۰ دی ماه سال جاری تا امروز، نرخهای اعلامی در بازار ارز توافقی، نرخهای رو به ثبات و حتی روند رو به پایینی بود که نشان میدهد با گسترش معاملات در سامانه ارز تجاری، هم نرخ باثباتتر شده و هم نرخهای کشف قیمت شده ناشی از عمق بخشی است که در این بازار در حال صورت گرفتن است.
انتهای پیام
نظرات