منوچهر بیات در گفت و گو با ایسنا اظهارکرد: در کشور ما اخلاق از جایگاه ویژهای برخوردار است و بحث اخلاق نقش بسیار مهمی در زندگی فردی و اجتماعی ایفا میکند و رعایت شئونات اخلاق در فرهنگ و ادبیات ایرانیان نهادینه شده است. از ابتدا تاکنون مقوله اخلاق در ورزش بسیار مورد توجه بوده است و یک قهرمان ورزشی در هر رشتهای که فعالیت میکند با رعایت اصول اخلاقی میتواند برای قشر نوجوان و جوان الگو قرار گیرد و در جامعه تاثیرگذار باشد.
وی تاکید کرد: اخلاق از شاخصهای انسانی است که در نظر سهل و ممتنع است و خوشبختانه این مفهوم دایره تنگی ندارد ولی در گذر زمان برخی رفتارهای غیراخلاقی در ورزش رایج شده است و مسائلی به وجود آمده که سبب شده برخی از ورزشکاران ما از شئونات اخلاقی فاصله بگیرند.
این کارشناس ورزشی با بیان اینکه از هر کسی درباره اخلاق در ورزش سوال میشود، میگوید اخلاق گمشده ورزش ایران است، افزود: ترویج اخلاقیات در ورزش وظیفه چه کسانی است؟ مدیران سهم بیشتری در اخلاقمداری دارند یا قهرمانان یا مربیان؟ آیا رعایت اخلاق در ورزش حرفهای با درآمدزایی تناقض دارد؟ که باید بگویم فرهنگ اساس هر مقوله است و بیاخلاقی اساس ورزش را متزلزل میکند و اگر ورزش را دوست داریم نباید تیشه به ریشهاش بزنیم.
بیات تصریح کرد: بحث جایگاه اخلاق در ورزش بحث مفصلی است. ما معمولا وقتی میخواهیم پدیدهای را بررسی کنیم دنبال علتها نمیرویم و به سراغ معلولها میرویم. در حالی که باید بینیم ریشه بداخلاقی چیست. ضعف بحث اخلاقی در ورزش و مخصوصا فوتبال همین است که به جای اینکه مبنای اصولی و پایهای را بررسی کنیم درگیر مسائل مختلفی میشویم. فوتبال مسائل مختلفی دارد که ممکن است مالی، اخلاقی یا ناشی از عدم حضور روشن و تعریف شده نظارتی باشد. در کل بخشی از مشکلات ناشی از این است که ما فوتبال را باور نکردیم.
او عنوان کرد: اگر در یک رقابت با بیاخلاقی مواجه میشویم، این رفتارهای ناشایست را نمئتوان به همه بازیکنان نسبت داد. به هر حال اگر ضوابط و مقررات ورزشی رعایت شود اینگونه معضلات کمتر خواهد شد. بحث اخلاق به گونهای نیست که وزارت ورزش و ادارات کل استانها بخواهند آن را در یک بخشنامه فرهنگی ارائه کنند. این کار در مدارس و دانشگاهها باید به صورت بنیادین به دانشآموزان آموزش داده شود و از همان ابتدای ورود به مدرسه مباحث اخلاقی در دستور کار آموزش و پرورش قرار گیرد تا دیگر شاهد رفتارهای غیراخلاقی از سوی ورزشکاران در جامعه ورزش نباشیم.
این کارشناس ورزشی با بیان اینکه مربیان ورزش کانون همه برنامههای اخلاقی در ورزش به شمار میروند، گفت: اگر آسیبشناسی کنید، میینید که خیلی از مشکلات که در کشور ما وجود دارد به خلاء وجود اخلاق در آن رشته بر میگردد، پس اگر به دنبال حل مشکلات هستیم چارهای نداریم جز اینکه مسائل اخلاقی را در اولویت قرار داده و کلا اخلاق را در ورزش رواج دهیم. به این صورت مشکلات مرتفع میشود.
او ادامه داد: این مساله وظیفه کلی دستاندرکاران، مسوولان و باشگاههاست. اگر به گذشته برگردیم نامهایی چون پرویز دهداری را میبینیم. چرا دهداری به مربی اخلاق معروف شد؟ به خاطر اینکه چندین قهرمانی در لیگ کشور به دست آورد یا بازیکنان زیادی کشف کرد؟ نه؛ به خاطر این بود که مسائل اخلاقی را رعایت میکرد و همین مساله باعث شد تا الگو شود. پس ورزشکاران ما اگر به دنبال الگو شدن یا محبوبیت هستند باید مسائل اخلاقی را رعایت کنند و اعتقاد دارم که هیچ کدام از مدیران، مربیان، سرپرستان و ورزشکاران مطمئنا با وجود اخلاق در ورزش ایران هرگز مخالف نبوده و نیستند.
بیات با بیان اینکه اخلاق رکن جدانشدنی از ورزش است و همه دوستداران ورزش هم ورزش را جدا از اخلاق نمیپسندند، افزود: البته متاسفانه این روزها شاهد کمرنگ شدن بحث اخلاق در ورزش هستیم و به نظر من مادی شدن ورزش و نتیجهگرا شدن و پیروزی به هر قیمتی سبب شده تا بسیاری از معیارهای اخلاقی نادیده گرفته شود. تا زمانی که معیارهای اخلاقی با مادیات سنجیده شود جدایی اخلاق و ورزش بیشتر خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات