حافظ مهدنژاد در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: آب خاکستری که از منابعی مانند شستشوی ظروف، حمام، دوش و ماشین لباسشویی به دست میآید برای مصارف غیر شرب قابل استفاده بوده و این نوع آب معمولاً آلودگی کمتری نسبت به فاضلاب سیاه دارد و با پردازش مناسب میتواند در کاربردهای مختلفی مانند آبیاری گیاهان، شستشوی سطوح یا حتی تامین آب توالت مورد استفاده قرار گیرد.
وی با بیان اینکه این آب معمولاً حاوی آلودگیهایی بوده که نیازمند تصفیه یا فراوری مناسب هستند تا برای این مصارف قابل استفاده باشند، اضافه کرد: کاهش مصرف آب شیرین به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، کاهش بار آلودگی فاضلاب با جداسازی آب خاکستری از فاضلاب سیاه، صرفهجویی در هزینهها و کاهش هزینههای آب و فاضلاب را میتوان از جمله مزایای استفاده از آب خاکستری برشمرد.
رئیس کانون بسیج اساتید دانشگاه سیدجمالالدین اسدآبادی با اشاره به برخی از کاربردهای رایج آب خاکستری، تصریح کرد: یکی از جمله کاربردهای آب خاکستری استفاده آن در آبیاری فضای سبز و آبیاری باغچهها، گیاهان زینتی و حتی فضای سبز عمومی بوده که این کار به ویژه در مناطقی با کمبود آب بسیار مفید است ضمن اینکه باید مطمئن شد که مواد شوینده یا صابونهای مورد استفاده شده در این آب برای گیاهان سمی نباشند.
وی شویش توالت را نیز از دیگر کاربردهای استفاده از آب خاکستری به عنوان آب غیر شرب دانست و ادامه داد: آب خاکستری میتواند جایگزین آب تازه برای شستشوی توالت باشد چرا که این کار میزان مصرف آب شرب را به طور قابل توجهی کاهش میدهد البته برای این منظور باید سیستم جمعآوری و انتقال آب خاکستری به توالتها نصب شود.
مهدنژاد همچنین با اشاره به اینکه این نوع از آب برای شستشوی پیادهروها، زمینها و سطوح خارجی و حتی ماشینها نیز میتواند استفاده شود و کاربرد داشته باشد، بیان کرد: استفاده از آب خاکستری برای این منظور باید با احتیاط انجام بگیرد تا از آلودگی محیط زیست جلوگیری شود.
وی همچنین یادآور شد: در برخی موارد آب خاکستری فیلتر شده میتواند برای پر کردن استخرهای مصنوعی یا نگهداری آبهای زینتی مورد استفاده قرار گیرد البته این کار نیاز به سیستمهای فیلتراسیون و ضدعفونی دارد.
این دانشیار گروه جغرافیا و برنامهریزی شهری با اشاره به اینکه علاوه بر آن در برخی صنایع، آب خاکستری میتواند به عنوان آب خنک کننده یا برای فرایندهایی که نیاز به آب شرب ندارند کاربرد داشته باشد، ادامه داد: در صورت فرآوری، در برخی سیستمهای پیشرفته آب خاکستری میتواند به کود زیستی تبدیل شود یا برای تولید انرژی مانند بیوگاز مورد استفاده قرار بگیرد.
مهدنژاد با بیان اینکه با این حال برای استفاده بهینه و ایمن از آب خاکستری باید به چند نکته توجه کرد، افزود: جداسازی منابع آب خاکستری یکی از جمله این موارد بوده که هدف اطمینان از این بوده که آب خاکستری مورد استفاده دارای مواد آلوده کننده سنگین مانند فاضلاب توالت نباشد.
وی با اشاره به اینکه در رابطه با جداسازی منابع آب خاکستری راهکار آن طراحی سیستم لولهکشی جداگانه برای جمعآوری آب خاکستری از منابعی مانند دوش سینک ظرفشویی و ماشین لباسشویی خواهد بود، اظهار کرد: فیلتراسیون و تصفیه اولیه را از دیگر موارد ایمن و استفاده بهینه از آبهای خاکستری میتوان یاد کرد که حذف ذرات معلق مواد آلی و چربیها از آب خاکستری از اهداف آن در این فرایند بوده و استفاده از فیلترهای مکانیکی مانند صافیهای مشبک برای جلوگیری از عبور ذرات بزرگ، استفاده از تانکهای رسوبگیر برای تهنشینی مواد معلق، حذف چربیها و روغنها از آب با استفاده از جدا کنندههای چربی از راهکارهای آن در این رابطه میتواند باشد.
مهدنژاد همچنین تصفیه بیولوژیکی را به عنوان یکی دیگر از موارد قابل اهمیت در استفاده ایمن و بهینه از آب خاکستری دانست و اظهار کرد: هدف از این امر کاهش بار آلی و میکروبی آب خاکستری بوده که استفاده از سیستمهای تصفیه بیولوژیکی مانند باتلاقهای مصنوعی یا رآکتورهای بیوفیلم و استفاده از میکروارگانیسمهای مفید برای تجزیه مواد آلی از جمله راهکارها در این راستا خواهد بود.
وی اظهار کرد: ضد عفونیسازی آب خاکستری برای استفاده بهینه و ایمن از آب خاکستری نیز هدف از آن از بین بردن میکرو ارگانیسمهای بیماریزا بوده که راهکار آن استفاده از کلریا هیپوکلریت سدیم برای ضدعفونی، استفاده از پرتو فرابنفش برای از بین بردن باکتریها و ویروسها و استفاده از اوزونزنی به عنوان یک روش ضدعفونی طبیعی است.
دانشیار گروه جغرافیا و برنامهریزی شهری همچنین با اشاره به اهمیت ذخیرهسازی و توزیع با هدف مدیریت موثر آب خاکستری تصفیه شده برای مصارف مختلف در رابطه با استفاده ایمن و بهینه از آب خاکستری، یادآور شد: استفاده از مخازن ذخیرهسازی جداگانه برای آب خاکستری تصفیه شده، طراحی سیستم لولهکشی جداگانه برای توزیع آب خاکستری به نقاط مصرف مانند باغچهها یا توالتها از جمله راهکارها در این امر محسوب میشود.
مهدنژاد کنترل کیفیت آب را نیز از جمله موارد اهمیت استفاده ایمن از آب خاکستری دانست و اظهار کرد: اطمینان از اینکه آب خاکستری تصفیه شده از کیفیت مناسبی برای مصارف غیر شرب برخوردار است یا خیر؟ از اهداف این امر بوده و اندازهگیری پارامترهایی مانند BOD ،PH ،COD، TSS و نیز انجام تستهای دورهای برای بررسی وجود میکروارگانیسمهای بیماریزا از راهکارهای آن خواهد بود.
رئیس کانون بسیج اساتید دانشگاه سیدجمالالدین اسدآبادی ادامه داد: بهینهسازی مصرف نیز در استفاده ایمن و بهینه از آب خاکستری اهمیت ویژه داشته و کاهش مصرف آب شیرین و استفاده بهینه از آب خاکستری از اهداف آن بوده و راهکار آن استفاده از سیستمهای هوشمند برای مدیریت جمعآوری و توزیع آب خاکستری، آموزش کاربران برای کاهش استفاده از مواد شویندههای سمی بوده که میتوانند کیفیت آب خاکستری را تحت تاثیر قرار دهند.
وی با بیان اینکه آلودگی شیمیایی، استفاده از مواد شویندههای حاوی مواد شیمیایی و سمی میتوانند کیفیت آب خاکستری را کاهش دهد، افزود: در این امر مدیریت صحیح و نظارت و نگهداری منظم سیستم جمعآوری و تصفیه امری ضروری بوده و مقررات محلی و بررسی قوانین در مورد استفاده از آب خاکستری از اهمیت ویژهای برخوردار خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات