• پنجشنبه / ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۲:۱۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404012815598
  • خبرنگار : 50549

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران مطرح کرد

حذف موانع تعرفه‌ای، مزیت توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا

حذف موانع تعرفه‌ای، مزیت توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا

ایسنا/خراسان رضوی رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران گفت: حذف موانع تعرفه‌ای و غیرتعرفه‌ای اتفاق خوبی است که در توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا رقم می‌خورد.

محمدعلی دهقان دهنوی امروز ۲۸ فروردین در همایش «تبیین فرصت‌ها و چالش‌های توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا» در محل اتاق بازرگانی مشهد اظهار کرد: ما مسیری طولانی را برای رسیدن به برنامه تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا طی کرده‌ایم. ایده اولیه این طرح در دهه ۷۰ مطرح شد. پس از مدت‌ها، به یک موافقت‌نامه ترجیحی روی کالاهای منفی رسیدیم. پس از اجرای آن، نتایج بررسی شد و رشد قابل توجهی، بیش از دو برابر، در تجارت مشاهده شد که این امر منجر به حرکت به سمت موافقت‌نامه تجارت آزاد شد که این مسیر نیز با مذاکرات طولانی همراه بود.

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: سازمان توسعه تجارت از ابتدا تا انتهای مسیر، متولی اصلی کار بود. در نهایت، موافقت‌نامه به امضا رسید، در مجلس تصویب شد و پس از دو بار رفت و برگشت در شورای نگهبان، ابلاغ شد.

وی عنوان کرد: طبق توافق انجام‌شده، پس از ابلاغ، دو ماه برای هماهنگی‌ها زمان داده شد و در پایان این دو ماه، یعنی ۲۵ اردیبهشت، موافقت‌نامه اجرایی می‌شود. این موافقت‌نامه ۸۷ درصد کالاها را شامل می‌شود که مشمول تجارت بین ما و پنج کشور عضو اتحادیه، یعنی روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، ارمنستان و بلاروس، هستند و تعرفه‌ها صفر می‌شوند. همچنین حدود سه درصد دیگر نیز که کالاهای مهمی نیستند و بعضی از آن‌ها را که اصلاً در ایران تولید و تجارت نمی‌شوند شامل می‌شود که می‌توان گفت که تقریباً همه کالاها مشمول این توافق هستند.

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران بیان کرد: این در نوع خود اولین و بزرگ‌ترین تجربه تجارت آزاد است که در کشور ما رقم می‌خورد و تا قبل از این، چنین تجربه‌ای نداشتیم. اجرای این موافقت‌نامه سرشار از فرصت‌ها و تهدیدها خواهد بود.

وی گفت: نباید تصور کرد که موافقت‌نامه‌های تجاری فقط به این معنا هستند که ما می‌توانیم با کسی توافق‌نامه امضا کنیم و صرفاً منافعی را برای کشور خود ایجاد کنیم. طرف مقابل نیز منافعی دارد و در تجارت ثابت شده که می‌تواند منافع بیشتری را برای هر دو طرف ایجاد کند. تجارت در کل بهبوددهنده رفاه اجتماعی در هر دو سوی تجارتخانه است.

دهقان دهنوی عنوان کرد: این پدیده بسیار خوبی برای کشور خواهد بود، اما در سطح خرد و بنگاه، ممکن است بعضی از تولیدکنندگان از محل اجرای موافقت‌نامه در معرض رقابت‌های شدیدتری قرار گیرند و در عین حال، برای بسیاری از بنگاه‌ها فرصت‌های بی‌نظیری برای توسعه ایجاد شود. لذا بسیار مهم است که هم سازمان توسعه تجارت، هم دستگاه‌های دیگر و هم بخش خصوصی به عنوان ذی‌نفع اصلی این موافقت‌نامه، خود را برای اجرای آن آماده کنند.

وی تصریح کرد: این آماده شدن به این معناست که فرصت‌ها را بشناسیم و بخش‌های اقتصادی خود را به طور ویژه مورد توجه قرار دهیم تا ببینیم در حوزه کاری ما چه فرصت‌هایی در تجارت با اوراسیا وجود دارد و متقابلاً برای کشورهای مقابل چه فرصت‌هایی وجود دارد. چگونه می‌توان این فرصت‌ها را به همکاری، مشارکت و حتی سرمایه‌گذاری مشترک تبدیل کرد و یک مرحله جلوتر رفت، این‌ها کارهایی است که بخش خصوصی باید انجام دهد.

وی ادامه داد: در این فاصله دو ماه و قبل از آن، هماهنگی‌ها را انجام می‌دهیم تا موافقت‌نامه به شکل درستی اجرا شود. این هماهنگی‌ها شامل حوزه‌های گمرک، استاندارد و زمینه‌های مختلف می‌شود. کمیته‌هایی برای این کار تشکیل شده و در حال پیشبرد کار خود هستند و در طول اجرای موافقت‌نامه نیز ادامه خواهند داشت. اگر مشکلی پیش بیاید سریعاً بررسی و رفع خواهد شد.

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران بیان کرد: بخش دیگری از کار ما این است که نسبت به صادرات و واردات خود با حساسیت رصد کامل داشته باشیم و هر جا که احساس می‌کنیم مانعی ایجاد می‌شود یا آسیبی زده می‌شود، سعی کنیم به سرعت جبران کنیم، یعنی با برنامه‌ریزی دقیق و تلاش بیشتر، بتوانیم بازارهای خود را حفظ کنیم و توسعه دهیم.

وی افزود: اتفاق خوب دیگری که در این موافقت‌نامه می‌افتد، این است که هم موانع تعرفه‌ای حذف می‌شود و هم موانع غیرتعرفه‌ای ممنوع می‌شود. الان در تجارت با خیلی از کشورها، گاهی اوقات موانع غیرتعرفه‌ای آسیب‌زننده می‌شوند، مانند سهمیه‌بندی‌ها و سخت‌گیری‌هایی که قانونی نیستند.

دهقان دهنوی عنوان کرد: عوارض خاصی روی واردات کالا از کشور ما وضع می‌شود که این‌ها موانع غیرطبیعی هستند. بنابراین خواهش من از بخش خصوصی این است که هرگاه با این‌گونه موانع روبه‌رو شدند، حتماً به ما اطلاع دهند، چون طبق موافقت‌نامه ما می‌توانیم این‌ موارد را پیگیری کنیم و از طرف مقابل‌مان بخواهیم که موانع تعرفه‌ای را بردارد.

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران گفت: ما با همکاری یکدیگر می‌توانیم این کار را پیش ببریم. هم عزم و اراده در بخش خصوصی ایجاد شود و هم ما بتوانیم پشتیبانی و حمایت کامل کنیم. این موافقت‌نامه منجر به نتایج بسیار خوبی برای کشور عزیزمان، برای تجارت نوین و برای توسعه تجارت و توسعه اقتصادی کشور باشد.

وی افزود: من منافع زیادی می‌بینم و پتانسیل‌های بالایی وجود دارد. ما با کشورهایی وارد موافقت‌نامه شده‌ایم که حجم کنونی تجارت‌شان حدود سه میلیارد دلار است و سهم ما از این تجارت خیلی ناچیز است. این سهم به راحتی قابل افزایش نیست، ولی موافقت‌نامه یک ابزار خوب است که بتواند حداقل برای چند سال رشدهای بالایی به ما بدهد. آن وقت می‌توانیم به یک سهم قابل توجهی از تجارت با اتحادیه اوراسیا برسیم و بعد از آن، حتی می‌تواند زمینه همکاری‌های بیشتر و سرمایه‌گذاری‌های مشترک هم فراهم شود.

وی بیان کرد: جلسه‌ امروز شروع یک تور کشوری است که بتوانیم در همه استان‌های کشور به نوعی این موضوع را ترویج بدهیم، نکاتش را برجسته کنیم، ابهامات را رفع کنیم و ارتباط سیستماتیک خودمان را برقرار کنیم. امید است بتوانیم این فضا را در کل کشور ایجاد کنیم که در حوزه تجارت همه با کمک هم به سمتی برویم که این موافقت‌نامه به بهترین شکل ممکن و با بیشترین منافع برای کشور اجرا شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha