محسن رهامی در گفتوگو با ایسنا درباره روند مذاکرات ایران و آمریکا، اظهار کرد: تاکنون مسئولان نظام از روند مذاکرات رضایت داشتهاند. بر اساس اظهارات تیم مذاکره کننده، روند مذاکرات تاکنون رو به جلو، سازنده و منطقی بوده است. با این حال به خاطر سابقه دو کشور نسبت به هم یعنی نقش آفرینی آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد و اشغال سفارت این کشور در تهران در سال ۵۸ و مجموعه تنشهای بعدی، اکنون کوههای یخی با ضخامت ۷۰ سال ایجاد شده که با چند جلسه آب نخواهد شد؛ با این حال روند مذاکرات خوب بوده است.
کوههای یخ بین ایران و آمریکا با چند جلسه آب نخواهد شدوی با بیان اینکه فضای سازنده مذاکرات تاثیر مثبت خود را بر قیمت ارز و طلا و شاخص های بورس گذاشته است، ادامه داد: اقشار مختلف مردم هم از این روند رضایت دارند و برخی نگرانیها بابت آغاز یک جنگ رفع شده است. در این بین فقط سلطنتطلبان، منافقین و برخی گروه های تندرو مخالف این مذاکرات هستند. نکته مهم دیگر این است که کشورهای دوست ایران و کشورهای صلحطلب هم از روند مذاکرات ابراز رضایت کردهاند. حتی عربستان که در سالهای گذشته با ایران تنش داشت هم از مذاکرات حمایت کرده است. اظهارات مقامات عربستان و همچنین حضور وزیر دفاع این کشور در تهران نشانه این حمایت است؛ به جز اسرائیل هیچ دولتی مخالف مذاکرات ایران و آمریکا نیست.
سلطنتطلبان، منافقین و برخی گروههای تندرو مخالف مذاکرات هستنداین فعال سیاسی خاطرنشان کرد: معتقدم آمریکا دنبال حل اختلافات خود با ایران از طریق گفتوگو است. این کشور دنبال امن کردن خاورمیانه است تا معضلات کلان خود با چین را حل کند. ایران هم نقشی تعیین کننده در معادلات آمریکا و چین دارد؛ بنابراین ایران به اصطلاح یک سهام طلایی در روابط آمریکا و چین دارد. به همین دلیل آمریکا در مذاکرات حداقل خواسته خود را مطرح کرده و خواهان این است که ایران به سلاح هستهای دست نیابد. ایران هم دنبال استفاده از سلاح هستهای نیست بنابراین مجموعه این عوامل، دستیابی به یک توافق را محتمل میکند.
رهامی با اشاره به اهمیت استفاده از تجارب برجام در مذاکرات اخیر، تصریح کرد: برای آنکه مشکلات برجام تکرار نشود، باید تلاش کنیم تا دولت آمریکا متن توافق را به کنگره برده و آن را تصویب و به قانون تبدیل کند تا دیگر توافق به راحتی از سوی رئیسجمهور این کشور لغو نشود. از سویی همزمان با مذاکرات با آمریکا، با کشورهای دیگر از جمله چین و روسیه نیز گفت وگو داشته باشیم تا همراهی سایر کشورها را نیز بدست آوریم. در داخل کشور هم مراقب باشیم تا اقداماتی از جمله حمله به مراکز دیپلماتیک سایر کشورها رخ ندهد و مانع شویم تا گروهی تندرو، بازی را بر هم بزنند. همچنین میتوانیم شرکتهای آمریکایی را در مزایای تجاری و اقتصادی دوران پس از توافق در زمینه نفت، انرژی یا راه مشارکت دهیم تا آنها احساس نکنند سهمی از این توافق ندارند.
میتوان شرکتهای آمریکایی را در مزایای تجاری و اقتصادی دوران پس از توافق مشارکت دهیموی افزود: مردم کشورمان را باید در جریان مذاکرات و توافق ها قرار داد. از سویی باید افکار عمومی دنیا را نیز متوجه کرد که ایران اهل گفت وگو است و ترامپ بوده که از توافق خارج شده است. اگر افکار عمومی دنیا متوجه این مساله شود، هزینه برهم زدن توافق احتمالی بعدی نیز برای آمریکا افزایش خواهد یافت.
این فعال سیاسی در پایان با اشاره به اهمیت وجود اجماع داخلی برای حمایت از مذاکرات، گفت: مذاکره باید بر اساس اجماع ملی دنبال شود. همه جریانهای سیاسی باید منافع ملی را در اولویت قرار دهند. رئیسجمهور توانسته اعتماد سایر قوا، نهادها و نیروهای مسلح را برای مذاکرات جلب کند. در ادامه مذاکرات هم باید همه از دولت حمایت کنند از برخی اقدامات برای برهم زدن این توافق در داخل کشور پیشگیری شود.
انتهای پیام
نظرات