• چهارشنبه / ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۰:۴۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404020301854
  • خبرنگار : 50072

حسگر مغز نامرئی آینده رابط‌های مغز و رایانه را متحول می‌کند

حسگر مغز نامرئی آینده رابط‌های مغز و رایانه را متحول می‌کند

ایسنا/خراسان رضوی پژوهشگران موسسه فناوری جورجیا موفق به طراحی حسگری تقریبا نامرئی شده‌اند که می‌تواند استفاده از رابط‌های مغز و رایانه (BCIs)، سیستم‌های ارتباط مستقیم بین مغز و دستگاه‌های خارجی مانند رایانه‌ها یا اعضای رباتیک، را در زندگی روزمره به واقعیت تبدیل کند.

این دستگاه جدید به قدری کوچک است که می‌تواند بین فولیکول‌های مو و زیر پوست قرار گیرد و سیگنال‌های مغزی را با دقت بالا دریافت کند، بدون اینکه نیاز به تجهیزات حجیم یا ژل‌ باشد.

رابط‌های مغز و رایانه ابزارهایی هستند که به مغز اجازه می‌دهند به‌طور مستقیم با ماشین‌ها ارتباط برقرار کند. این فناوری با تشخیص فعالیت الکتریکی مغز، امکان کنترل رایانه‌ها، بازوهای رباتیک و سیستم‌های واقعیت مجازی را فراهم می‌آورد. معمولا این کار با استفاده از الکترودهایی انجام می‌شود که روی پوست سر قرار می‌گیرند و به ژل رسانا نیاز دارند. این سیستم‌ها اغلب بزرگ و ناراحت‌کننده هستند و برای استفاده روزمره چندان مناسب نیستند. نسخه‌های پیشرفته‌تر نیز ممکن است شامل ایمپلنت‌هایی باشند که تهاجمی و پرخطر هستند.

هونگ یئو، پژوهشگر ارشد این پژوهش، با ترکیب دانش خود در زمینه حسگرهای پوشیدنی و فناوری رابط مغزی، نوع جدیدی از حسگر مغز میکرونیدل را توسعه داده است. این حسگرها به آرامی لایه بالایی پوست را بدون درد سوراخ می‌کنند و در محل رویش مو قرار می‌گیرند. این ویژگی باعث می‌شود حسگرها پایدارتر شوند و بتوانند سیگنال‌های مغزی واضح‌تری را دریافت کنند، زیرا نزدیک‌تر به منبع سیگنال‌ها قرار دارند.

یئو و گروه وی، این حسگر را با استفاده از پلیمر رسانای ویژه و سیم‌های انعطاف‌پذیر طراحی کرده‌اند. کل تنظیمات کوچکتر از یک میلیمتر و قادر است سیگنال‌های مغزی را به‌طور موثر حتی در زمان حرکت فرد ضبط کند.

در این پژوهش، ۶ داوطلب، حسگرها را در طول فعالیت‌های روزمره مانند ایستادن، راه رفتن و دویدن تا ۱۲ ساعت استفاده کردند و حسگرها با وجود تمام حرکات، به جمع‌آوری سیگنال‌های مغزی با کیفیت بالا با دقت ۹۶.۴ درصد ادامه دادند.

داوطلبان از حسگر مغز برای کنترل تماس‌های ویدیویی واقعیت افزوده هندزفری (AR) استفاده کردند. آنان با تمرکز چشمان خود بر روی بخش‌های خاصی از صفحه نمایشگر، توانستند مخاطبین را انتخاب کرده و تماس‌های ویدیویی را شروع یا به آن‌ها پاسخ دهند، بدون اینکه نیازی به لمس صفحه یا بیان دستوری داشته باشند. حسگر آنچه کاربران به آن نگاه کردند را برداشت و آن را به اقدامات تبدیل کرد.

این پژوهش نشان می‌دهد که رابط‌های مغز و رایانه نباید ناهموار یا ناراحت‌کننده باشند.

نتایج این پژوهش که در سایت ساینس منترشده نشان داد که این سنسور جدید کوچک پوشیدنی قابل اعتماد است و به‌عنوان یک پیشرفت بزرگ در فناوری مغز پوشیدنی شناخته می‌شود.

یئو امیدوار است که روزی بتوانیم از این فناوری به‌طور گسترده‌ای، به ویژه در زمینه‌هایی مانند مراقبت‌های بهداشتی، توانبخشی و پروتز استفاده کنیم. وی همچنین بر اهمیت کار گروهی در دستیابی به موفقیت تاکید و اظهار کرد: حل کردن بسیاری از چالش‌های امروزی به‌صورت تنهایی خیلی دشوار هستند. من به دستاوردهای گروهمان افتخار می‌کنم و به کار برای بهتر کردن رابط مغز و رایانه برای زندگی روزمره ادامه خواهیم داد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha