• چهارشنبه / ۷ آبان ۱۴۰۴ / ۱۳:۴۶
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404080704211
  • خبرنگار : 51059

یک فعال دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد مطرح کرد

واگذاری بیش از ۶۰۰۰ هکتار اراضی کشاورزی برای توسعه شهری در شرق مشهد

واگذاری بیش از ۶۰۰۰ هکتار اراضی کشاورزی برای توسعه شهری در شرق مشهد

ایسنا/خراسان رضوی یک فعال دانشجویی دانشگاه فردوسی گفت: پس از بررسی‌های دقیق و ارزیابی‌های کارشناسی، مشخص شد که بیش از ۶۰۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی شرق مشهد به جهت توسعه شهری قرار است، واگذار شود تا در آینده برای ایجاد زیرساخت‌های شهری، از جمله راه‌ها، خدمات عمومی و پروژه‌های عمرانی و... مورد استفاده قرار گیرد و ۱۷۰ هکتار از اراضی تحقیقاتی که دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی در دل این ۶۰۰۰ هکتار قرار دارد.

سیدجلیل داورپناه در گفت‌وگو با ایسنا، در ارتباط با مزرعه آموزشی، تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی اظهار کرد: دانشکده کشاورزی دارای چندین واحد زیستی است؛ یکی از این واحدها، مرکز تحقیقات دام و طیور است که در محدوده سه‌راه فردوسی و دو بخش دیگر در شرق مشهد در اراضی مذکور واقع است. این بخش شامل دو مجموعه مهم یعنی مزرعه آموزشی و تحقیقاتی و نیز مرکز تحقیقات گاو شیری است که هر دو نقش اساسی در آموزش علمی و عملی دانشجویان و اجرای پروژه‌های تحقیقاتی و پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اساتید دارند.

وی با بیان اینکه این زمین حدود ۱۸۰ هکتار مساحت دارد و دارای دو حلقه چاه فعال است، افزود: از این مقدار، حدود هفت هکتار مربوط به مرکز تحقیقات گاو شیری و سه هکتار نیز به فضاهای اداری، محل استقرار ماشین‌آلات و ایستگاه‌های فیلتراسیون و پمپاژ آب مربوط می‌شود. بخش باقی‌مانده‌ اراضی که ۱۷۰ هکتار است نیز به‌طور کامل در اختیار فعالیت‌های آموزشی، تحقیقاتی و پژوهشی دانشجویان و اساتید در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری قرار دارد و بستر اصلی برای آموزش‌های میدانی، آزمایش‌های علمی و توسعه دانش کشاورزی محسوب می‌شود.

این فعال دانشجویی در ارتباط با قدمت و پیشینه‌ مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، افزود: به نقل از استاد پیشکسوت دانشکده کشاورزی دکتر عاقل، در سال‌های ابتدایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، یعنی در حدود سال ۱۳۵۸، با صدور فتوای امام خمینی (ره) مبنی بر لزوم بازنگری و تنظیم مجدد قراردادهای مربوط به اراضی و املاک وابسته به آستان قدس رضوی، این اراضی در اختیار آستان قدس قرار گرفت و با عنایات ویژه تولیت محترم وقت، ۲۰۰ هکتار به همراه دو حلقه چاه به صورت اجاره به دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی سپرده شد.

داورپناه ادامه داد: پس از آن، جلسات متعددی میان مسئولان دانشگاه فردوسی، با نمایندگان آستان قدس برگزار شد؛ اما این مذاکرات به جمع‌بندی نهایی برای واگذاری رسمی زمین به دانشگاه منجر نشد. در نهایت، با پیگیری‌ها و مساعدت مرحوم آیت‌الله طبسی، موضوع مجددا مورد توجه قرار گرفت و تصمیم بر آن شد که ۲۰۰ هکتار از اراضی مزرعه، به همراه دو حلقه چاه آب فعال، در اختیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد قرار گیرد.

وی با بیان اینکه از آن زمان تاکنون، دانشکده کشاورزی به‌صورت اجاره‌نشین آستان قدس رضوی در این اراضی فعالیت می‌کند، خاطرنشان کرد: در طول این سال‌ها، این مزرعه به یکی از مهم‌ترین بسترهای آموزشی، تحقیقاتی و تولیدی دانشگاه تبدیل شده است؛ به‌گونه‌ای که نسل‌های متعددی از دانشجویان کشاورزی آموزش‌های میدانی خود را در همین زمین‌ها فرا گرفته‌اند. متاسفانه در طول سال‌های گذشته و در دوره‌های مختلف مدیریتی دانشگاه فردوسی مشهد، اجاره‌بهای مربوط به اراضی مزرعه تحقیقاتی پرداخت نشده است.

وی ادامه داد: از یک سال پیش مطلع شدیم که شهر مشهد قرار است از سمت شرق گسترش یابد. پس از بررسی‌های دقیق و ارزیابی‌های کارشناسی، مشخص شد که بیش از ۶۰۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی شرق مشهد جهت توسعه شهری قرار است واگذار شود تا در آینده برای ایجاد زیرساخت‌های شهری، از جمله راه‌ها، خدمات عمومی و پروژه‌های عمرانی مورد استفاده قرار گیرد.

این فعال دانشجویی تصریح کرد: باتوجه به اینکه یکی از دغدغه‌های دانشجویی امنیت روحی و اجتماعی در حوزه فعالیت‌های تحقیقاتی و پژوهشی است، از آنجا که دانشجویان ما به ویژه دختران در مجموعه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی دارای امنیت اجتماعی هستند، چنانچه این اراضی واگذار شود و از روی اجبار مجبور به اجرای تحقیقات پژوهشی خود در اراضی اجاره‌ای خارج از محدوده شهری شوند، ممکن است با حوادث اجتماعی ناگواری روبه‌رو شوند که منجر به جریحه‌دار شدن عواطف و احساسات ملی ما شود.

داورپناه با اشاره به اهمیت نقش مزرعه آموزشی تحقیقاتی در امنیت غذایی، گفت: از بین رفتن آموزش و زمینه تحقیقات منجر به خسارت جبران ناپذیری برای کشور خواهد شد. چراکه این زمین‌ها نه صرفا املاک فیزیکی، بلکه سرمایه‌های علمی و ملی هستند که نقش مستقیم در آموزش و پژوهش نسل‌های آینده متخصصان کشاورزی کشور دارند.
این فعال دانشجویی ادامه داد: همانطور که دو میدانی مادر تمام علوم ورزشی است، مزرعه نقش مادر را برای تمام شاخه‌های کشاورزی از جمله خاک‌شناسی، آبیاری، گیاهپزشکی، زراعت، باغبانی، اصلاح نباتات، دامپروری و ... را دارد چنانچه بستر تحقیقات از دانشجویان کشاورزی گرفته شود، هیچ محلی برای کار عملی و انتقال داده‌ها از علم به عمل را نخواهد داشت.
 

واگذاری بیش از ۶۰۰۰ هکتار اراضی کشاورزی برای توسعه شهری در شرق مشهد

وی ضمن تشکر از آستان قدس رضوی که حدود نیم قرن زمین مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد را در اختیار دانشجویان و اعضای هیئت علمی این دانشگاه قرار داده است، افزود: لازم است به نقش ارزشمند این همکاری اشاره شود. این اقدام نه‌تنها فرصتی بی‌نظیر برای آموزش عملی و انجام پژوهش‌های کاربردی در زمینه‌های مختلف علوم کشاورزی فراهم کرده، بلکه زمینه‌ساز ارتقای کیفیت علمی، توسعه فناوری‌های نوین و تقویت ارتباط میان دانشگاه و نهادهای اجرایی کشور بوده است. بدون تردید استمرار این همکاری، می‌تواند گام مهمی در جهت خودکفایی کشاورزی، بهره‌وری پایدار منابع طبیعی و تربیت متخصصان متعهد و توانمند برای آینده کشور باشد.

امنیت غذایی ضامن پایداری اقتصادی و اجتماعی کشور است

داورپناه با اشاره به اهمیت امنیت غذایی و شرایط موجود در کشور، بیان کرد: کشور ما در شرایط کنونی، با توجه به تحریم‌های گسترده بین‌المللی، در برابر بسیاری از قدرت‌های زیاده‌خواه ایستادگی کرده و با چالش‌های متعددی روبه‌رو است. این تهدیدها و فشارها تنها جنبه‌ نظامی ندارند، بلکه بخشی از آن‌ها به‌طور مستقیم با امنیت غذایی کشور مرتبط است. در واقع، همان‌گونه که امنیت نظامی ستون حفظ استقلال سیاسی است، امنیت غذایی نیز ضامن پایداری اقتصادی و اجتماعی کشور محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: یکی از مهم‌ترین ارکان امنیت غذایی، تولید نان و خودکفایی در تولید گندم است. با وجود تلاش‌های فراوان در سال‌های اخیر، متاسفانه هنوز در زمینه‌ تولید گندم به خودکفایی کامل نرسیده‌ایم و بخشی از نیاز کشور از طریق واردات تامین می‌شود. این موضوع، در شرایط تحریم و محدودیت‌های ارزی، می‌تواند آسیب‌پذیری جدی برای کشور ایجاد کند.

این فعال دانشجویی با بیان اینکه بخش عمده‌ای از خوراک دام به صورت وارداتی است، لذا بایستی تلاش و کوشش ما در راستای کاهش وابستگی در حوزه خوراک دام نسبت به خارج از مرزهای خویش باشد که خود بخشی از امنیت غذایی است، خاطرنشان کرد: اگر تولید علوفه با اختلال مواجه شود، تامین محصولات دامی مانند شیر، گوشت، تخم‌مرغ و سایر فرآورده‌های پروتئینی نیز دچار مشکل خواهد شد. بنابراین، حفظ و تقویت زمین‌های کشاورزی و تحقیقاتی کشور، نه‌تنها یک ضرورت علمی و آموزشی است، بلکه اقدامی استراتژیک برای حفظ امنیت غذایی و اقتصادی ایران به‌شمار می‌رود.
 

واگذاری بیش از ۶۰۰۰ هکتار اراضی کشاورزی برای توسعه شهری در شرق مشهد

داورپناه در ادامه گفت: تقاضای ما دانشجویان و اساتید این دانشگاه از آستان قدس رضوی این است که با توجه به اینکه امام رضا(ع) که به عالم آل محمد(ص) شهره هستند و بالاترین مناظرات علمی را در دوران خود داشته‌اند، شایسته است در این مسئله نیز راه گفت‌وگو و تعامل علمی گشوده شود. ما درخواست داریم پیش از هرگونه تصمیم‌گیری درباره‌ی واگذاری زمین تحقیقاتی دانشگاه، مذاکراتی با نمایندگان علمی، فرهنگی و دانشجویی انجام گیرد. این زمین نه‌تنها محلی برای پژوهش، بلکه بستری برای پرورش و شکوفایی علمی دانشجویان است. جلوگیری از واگذاری آن، در واقع پاسداری از حرمت علم، تلاش پژوهشگران و استمرار مسیر دانایی در سایه‌ نام و سیره‌ امام رضا(ع) است.

این فعال دانشجویی با اشاره به مساعدت استاندار خراسان رضوی در این زمینه، بیان کرد: با توجه به صحبت‌هایی که استاندار محترم در جشن پنجاهمین سالگرد دانشکده کشاورزی داشتند در پاسخ به مطالبه و خواهش بنده مبنی بر حفظ دانشکده کشاورزی در شرق مشهد و امیدی که به همکاری همیشگی آستان قدس در زمینه تعلیم، تربیت و بسترسازی آموزش و پژوهش داریم، دانشجویان و ‌اساتید امیدوار هستند که تولیت آستان قدس که بسیار به امر پژوهش و آموزش اهمیت می‌دهند مانند گذشته زمینه رشد و توسعه کشور را فراهم کنند و مانع کوچک شدن یک میلیون و ۷۰۰ هزار متر مکعب از فضای آموزشی و پژوهشی شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha