خوابگاهها محلی هستند که در آنها دانشجویان، بهویژه در مقاطع تحصیلات عالی، اقامت دارند، این فضاها معمولاً در نزدیکی دانشگاهها قرار دارند و به منظور تأمین مکان اقامت برای دانشجویانی که از شهرهای دیگر برای تحصیل به آنجا میآیند، طراحی شدهاند.
دانشگاهها باید خوابگاه هایی با امکانات مانند اتاقهای خواب، آشپزخانه، سرویس بهداشتی، اینترنت، سالنهای مطالعه و سالنهای تفریحی استاندارد و ایدهآلی در اختیار دانشجویان قرار دهد.
دانشگاهها باید همه امکانات رفاهی و فرهنگی را با هزینه های معقول در اختیار دانشجویان قرار دهند تا جوانان بدون درآمد یا با درآمد کم بتوانند در آنجا سکونت داشته باشند و دیگر دغدغه اقامت در شهرهای دانشگاهی با هزینه گزاف نداشته باشند.
خوابگاهها بستری برای دانشجویان به وجود میآورد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و یک شبکه اجتماعی قوی ایجاد کنند و به نوعی میتوان گفت خوابگاه خانهای بزرگ برای اعضای خانواده دانشگاهیان است ولی در چند سال اخیر شاهد کمبود زیرساخت و مشکلات فرهنگی هستیم که خوابگاه های دانشجویی را تبدیل به مکانی بدون شادی، نشاط و تفریح خاصی برای جوانان کرده است.
دانشگاهها، علیرغم اینکه باید تمام امکانات رفاهی و تفریحی را برای دانشجویان فراهم کنند، باید بستری مناسب را برای تحصیل و افزایش محتوای علمی، سیاسی و فرهنگی دانشجویان نیز در خوابگاه ها فراهم آورند ولی متاسفانه با توجه به تحول فرهنگی و اجتماعی جامعه شاهد بروز برخی از نابهنجاریها در خوابگاههای دانشجویی هستیم.
بسیاری از دانشجویان به دلیل مزایای متعدد، انتخاب خوابگاه را به خانه مجردی ترجیح میدهند، با این حال، بهبود کیفیت خوابگاهها از لحاظ مدیریتی، رفاهی و اجتماعی میتواند به بهبود تجربه دانشجویی کمک شایانی کند.
در گفتوگوی میدانی با دانشجویان خوابگاهی به چالش و کمبودهای موجود میپردازیم:
با دانشجوی دانشگاه تبریز که در رشته فقه و مبانی حقوقی اسلامی تحصیل میکند و اهل شهرستان پارسآباد اردبیل است به گفتوگو پرداختیم، وی به امنیت مطمئن و بینقص خوابگاه ولیعصر این دانشگاه اشاره کرد و گفت: نگهبانان اجازه ورود هیچ فردی را بدون کارت دانشجویی به داخل خوابگاه نمیدهند.
وی از کمبود برگزاری برنامههای فرهنگی در خوابگاه انتقاد کرد و افزود: متاسفانه، خوابگاه ها چندان فضای ورزشی و تفریحی ندارند.
دانشجوی دیگر دانشگاه تبریز که اهل شهرستان مرند آذربایجانشرقی است نیز در گفتوگو با ایسنا از امنیت خوب خوابگاه های این دانشگاه قدردانی کرد و ادامه داد: من در چند سال تحصیل، شاهد ناامنی و دزدی در خوابگاه نبودهام.
وی از کمبود فضای علمی و کتابخانه در خوابگاه ولیعصر ابراز گلایه کرد و افزود: شاهد کمبود فضای کتابخانهای و کتابهای تخصصی در خوابگاهها هستیم.
یک دانشجوی دانشگاه تبریز که اهل شهرستان سمیرم استان اصفهان است در گفتوگو با ایسنا از دزدی لپتاپ و گوشی در یکی از خوابگاههای این دانشگاه خبر داد و گفت: در حالت کلی امنیت خوابگاه به غیر از چند مورد قابل قبول است.
وی از نبود فضای فرهنگی و برگزاری برنامههای تفریحی در خوابگاه ابراز گلایهمندی کرد و افزود: متاسفانه من در سه سال گذشته شاهد برگزاری برنامه خاص فرهنگی یا تفریحی در خوابگاه دانشگاه نبودهام.
ظرفیت پنج هزار نفری خوابگاه های دانشگاه تبریز
غلامرضا دهقان، مدیر امور دانشجویی دانشگاه تبریز در گفتوگو با ایسنا به تشریح آمار و ارقام خوابگاههای دانشجویی این دانشگاه پرداخت و گفت: دانشگاه تبریز سه سرای دانشجویی دارد که خوابگاه فجر با ظرفیت یک هزار و ۴۰۰ نفر و خوابگاه ولیعصر با ظرفیت یک هزار و ۱۰۰ نفر ویژه پسران و خوابگاه شهدا با ظرفیت دو هزار و ۴۰۰ نفر ویژه دختران دارد.
وی به تامین حداکثری امنیت جان و مال دانشجویان خوابگاهی تاکید کرد و افزود: سرپرستها و مدیران خوابگاهها به صورت شبانهروزی در داخل این مجموعهها مستقر هستند و تمام خدمات لازم برای دانشجویان عزیز را در اختیار آنها قرار میدهند. در راستای تامین امنیت سراهای دانشجویی اداره حراست نیز بر مجموعه خوابگاهی نظارت کامل دارد.
وی به تامین زیرساختهای ورزشی در خوابگاهها اشاره کرد و گفت: یک سالن سرپوشیده مجهز در کنار سرای دانشجویی شهدای دختران، سالن ورزشی و زمین فوتسال در سرای ولیعصر، زمین فوتسال، زمین بسکتبال و ژیمنازیوم در اختیار دانشجویان مستقر در سرای فجر میباشد.
دهقان به پیگیری افزایش ظرفیت خوابگاهها تاکید کرد و ادامه داد: امیدواریم با همیاری و همکاری خیرین، بخش خصوصی و وزارت عتف و مساعدت های ریاست دانشگاه تبریز شاهد افزایش ظرفیت خوابگاهی باشیم و در این راستا نیز ۱۲۰ واحد مسکن ویژه دانشجویان متاهل به زودی به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی به تبیین و آموزش زندگی در خوابگاهها به دانشجویان تاکید کرد و گفت: آییننامه و شیوه نامه اسکان دانشجویان در خوابگاه ها تدوین شده است که طبق برنامهریزی در هفته خوابگاه، یکمسابقهای با جوایز نفیس در جهت آموزش این آییننامه ها میان دانشجویان برگزار خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات