اولیا علیبیگی به مناسبت هفته کار و کارگر ( پنجم تا یازدهم اردیبهشت) در گفت و گو با ایسنا، از هفته کار و کارگر به عنوان فرصتی برای شنیدن صدا و مطالبات جامعه کارگری یاد کرد و گفت: هدف از نامگذاری هفته کار و کارگر چارهاندیشی برای مطالبات کارگران است، نه اینکه فقط محدود به برگزاری مراسم و یا تشکر لفظی از قشر کارگر باشد.
وی با بیان اینکه امروزه جامعه کارگری با مشکلات متعددی در حوزههای مختلف مواجهاند، افزود: اگر بخواهیم چهار مطالبه و دغدغه اصلی قشر کارگر را مطرح کنیم، یکی از مهمترین آنها مساله معیشت کارگران است.
رییس هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور با بیان اینکه امروزه دریافتی اکثر کارگران که حداقلبگیر هستند جوابگوی نیازها و هزینه زندگی آنها نیست، تاکید کرد: افزایش دستمزد کارگران نیز با توجه به افزایش روزافزون هزینههای زندگی، پاسخگو نیست.
علیبیگی معتقد است، تا زمانی که تورم کنترل نشود و ثبات اقتصادی نداشته باشیم، افزایش دستمزد کارگران کمک چندانی به معیشت آنها نخواهد کرد.
۹۷ درصد کارگران قرارداد دائم ندارند
رییس هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور عدم امنیت شغلی را نیز از دیگر دغدغههای مهم کارگران برشمرد و با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۹۷درصد قراردادهای جامعه کارگری دائم نیست و با قراردادهای سه ماهه و شش ماهه مشغول به کار هستند، یادآور شد: این در حالیست که در مشاغلی که ماهیت مستمر دارند، باید قرارداد دائم داشته باشیم.
علیبیگی افزود: البته قطعا نمیتوان توقع داشت قرارداد همه کارگران از جمله کارگران فصلی و یا کسانی که در بخشهای کشاورزی و پروژهای کار میکنند دائم شود، اما اینکه کسانی که ۱۵ تا ۲۰ سال در یک شغل فعالیت داشته، اما هنوز قرارداد دائم ندارند، پذیرفتنی نیست.
وی قراردادهای موقت را یکی از عوامل اصلی نداشتن انگیزه نیروی کار و به تبع آن کاهش بهرهوری دانست و تاکید کرد: نمیتوان توقع داشت کارگری که در کاری با ماهیت دائم مشغول است، اما قرارداد سه ماهه دارد، دلبسته کار خود باشد.
این فعال کارگری ساماندهی قراردادهای کارگری و در نظر گرفتن تقسیمبندی قراردادها بر حسب ماهیت دائم یا موقت بودن مشاغل را ضروری دانست و تاکید کرد: این کار از زمان دولت شهید رئیسی آغاز شده و امیدواریم ادامه پیدا کند تا به نتیجه برسد.
لزوم حذف شرکتهای واسط تامین نیروی کار
علیبیگی یکی دیگر از معضلات جدی جامعه کارگری را وجود شرکتهای واسطه تامین نیروی انسانی اعلام کرد و گفت: این شرکتها بدون هیچگونه آورده و سرمایهگذاری و بدون آنکه ارزش افزودهای برای کشور داشته باشند، به واسطهای بین کارفرمای اصلی و نیروی کار تبدیل شدهاند و بسیاری از حقوق کارگران را تضییع میکنند.
رییس هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور ساعات کار طولانی و بیش از مصوب شورای عالی کار و همچنین دستمزد کمتر از نرخ مصوب را از پیامدهای بکارگری نیروی کار در این شرکتها برشمرد و خاطرنشان کرد: متاسفانه بخش قابل توجهی از این شرکتها در بخشهای دولتی، نهادها و بنیادها فعالیت دارند و نظارت چندانی هم بر آنها صورت نمیگیرد.
وی خواستار برچیده شدن بساط این شرکتها شد و عنوان کرد: باید قرارداد مستقیم بین کارگر و کارفرما منعقد شود.
لزوم تامین مسکن کارگران
رییس هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور یکی دیگر از دغدغههای اصلی امروز جامعه کارگری را تامین مسکن اعلام کرد و افزود: در حال حاضر بخش عمده قشر کارگری مستاجر بوده و خانه شخصی ندارند. از سوی دیگر هزینه مسکن و اجاره بها بخش عمده حقوق کارگران را به خود اختصاص میدهد و از همین رو کارگران برای تامین زندگی خود با چالش مواجه میشوند.
علیبیگی با بیان اینکه هم دولت و هم کارفرمایان برای تامین مسکن کارگران مسئولیت دارند، خواستار چارهاندیشی جدی برای حل مشکل مسکن کارگران شد.
انتهای پیام
نظرات