به گزارش ایسنا مهدی خادم ثامنی درباره وظایف سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه مدیریت پسماند بر اساس برنامه هفتم توسعه کشور گفت: طبق بند چ ماده ۲۲ قانون برنامه هفتم، تدوین برنامه راهبردی مدیریت پسماند کشور بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست است. در این راستا برنامه مذکور تدوین و به سازمان برنامه و بودجه در موعد مقرر ارسال شده است. در تدوین برنامه نسبت به اخذ نظرات دستگاهها و همفکری با نخبگان دانشگاهی اقدام شده است. امیدواریم با تصویب و ابلاغ آن از سوی هیئت دولت اجرای دقیق آن در دستور کار دستگاههای متولی صورت گیرد.
مدیر کل مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش که دومین کارگروه مدیریت پسماند در دولت چهاردهم چه موضوعاتی را در بر گرفت؟ اظهارکرد: اهتمام سازمان طبق سیاستهای محیط زیستی دولت چهاردهم، ایجاد همکاری بین بخشی و فرابخشی به منظور پیشبرد برنامه ها و رصد آنهاست. از این رو کارگروه ملی مدیریت پسماند در جلسه پنجاه و چهارم نسبت به بررسی وضعیت مدیریت پسماند استان کرمانشاه با حضور استاندار محترم اقدام کرد همچنین گزارش نتایج طرح هوشمندسازی مدیریت پسماندهای پزشکی در دستور جلسه دوم مورد بحث قرار گرفت.
وی اضافه کرد: استان کرمانشاه از استانهای پیشرو در مدیریت پسماندهای عادی در کشور است که به واسطه حضور بخش خصوصی نسبت به سایر استانهای کشور وضعیت بهتری در این امر دارد. میزان کل پسماند عادی تولیدی استان ۱۳۴۷ تن در روز و میزان پسماند تولیدی در شهر کرمانشاه حدود۷۸۷ تن در روز است که در این شهر، سایت پردازش و بازیافت مواد و تولید کود آلی، تمامی پسماندهای تولیدی شهرستان را دریافت میکند و حدود ۷۰ درصد پسماندها به کمپوست (کود آلی) تبدیل، حدود ۱۰ درصد پسماندها بازیافت و حدود ۲۰ درصد آن به RDF تبدیل میشوند. تفاهمنامه همکاری مصرف RDF به عنوان سوخت جایگزین در صنایع استان کرمانشاه در تاریخ 8 اسفندماه سال گذشته با حضور استاندار کرمانشاه منعقد و به امضاء رسیده است.
خادم ثامنی در ادامه گفت: در سطح استان ۵۸.۴ درصد پسماند عادی مدیریت شده و الباقی پسماند حدود ۴۱.۶ درصد بهصورت مدیریت نشده در مراکز دفن مدیریت میشود. میزان کل پسماند پزشکی تولیدی در استان (۲۷ بیمارستان و ۳۲۰۰ مرکز درمانی خرد) معادل ۱۳ تن در روز است که ۷.۸ تن آن عادی و ۵.۲ تن در روز عفونی است. در استان محل دفن پسماند صنعتی وجود ندارد و تاکنون کلیه پسماندهای تولیدی مذکور از طریق سامانه جامع محیط زیست و با نظارت اداره کل به مراکز مجاز مستقر در سایر استانها منتقل شده است.
وی درباره اقدامات سازمان محیط زیست برای تبدیل پسماندها به کمپوست اظهارکرد: پیگیری تدوین استاندارد ملی کمپوست در دستور کار قرار دارد. حد مجاز سرب در کمپوست حاصل از پسماندهای عادی (شهری و روستایی)، که قبلا PPM 100 بوده در حال تغییر در استاندارد جدید به ۱۵۰ PPM است. پیشنهاد مقادیر عناصر آلاینده بر مبنای مصرف حداکثر ۱۵ تن کمپوست در هکتار در سال محاسبه و هشدار مربوط به نرخ مصرف کمپوست، توسط سازمان ملی استاندارد به نحو مقتضی در پیشنویس استاندارد، به ترتیب باید گنجانده شود.
مدیر کل مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست درباره مصوبات کارگروه ملی مدیریت پسماند درخصوص مدیریت پسماند پزشکی گفت: در حال حاضر در کشور در شهرهای بزرگ و متوسط پسماندهای عفونی در محل بیمارستان عمدتا با دستگاههای اتوکلاو، تصفیه شده سپس به عنوان پسماند تصفیه شده تحویل شهرداری و پیمانکاران فعال در این بخش میشوند. مراکز خرد تولیدکننده پسماند عفونی هم شامل مطب ها، درمانگاه، مراکز خدمات سلامت، کلینیکهای خدمات زیبایی و کاشت مو و ... در برخی شهرها پسماندها را به سایتهای بیخطرسازی مرکزی یا بیمارستانهای مجاور تحویل میدهند (مشهد، حومه تهران و ...) ولی در سایر شهرها این موضوع تعیین تکلیف نشده است و پسماند عفونی این دسته مراکز بهطور مستقیم با پسماند شهری مخلوط میشود.
وی اضافه کرد: مقدار کل پسماند تولیدی به ازای هر تخت فعال ۳.۳ کیلوگرم در روز است که میزان پسماندهای عفونی و تیز و برنده در حدود ۱ تا ۴.۱ کیلوگرم در روز به ازای هر تخت فعال در نوسان است. درصد بیمارستان های دارای دستگاه فعال تصفیه پسماندهای عفونی ۹۴ درصد و در کل وضعیت مدیریت پسماندهای پزشکی فقط در ۵۸ درصد مراکز بهداشتی و درمانی خرد مطلوب ارزیابی شده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، ثامنی در پایان گفت: پیش نویس اصلاحی ضوابط مدیریت پسماندهای پزشکی در طی دو سال اخیر در این معاونت تهیه شده است که با تایید وزارت بهداشت در کارگروه ملی مطرح و مقرر شد جهت تصویب به شورای عالی حفاظت محیط زیست ارسال شود.
انتهای پیام
نظرات