صبح زود که هنوز خورشید در آسمان عرض اندام نکردهبودT سوار ماشین کاپرا شدیم و تقریباً با طی مسافت پر پیچ و خم یکونیم ساعته که آثاری از راه هموار در آن نبود، به محوطه معدن اندریان رسیدیم.
از اینکه با هماهنگی استانداری آذربایجان شرقی در راه معدن اندریان هستیم، هنوز متعجبم که چه عجب بعد از مدتها با فضای امن ایجاد شده در حوالی این معدن، به همراه جمعی از اصحاب رسانه راهی این کوههای در ظاهر خاکی ولی در باطن پر از طلا شدهایم.
با کارگران، اهالی روستا و مسئولان به گفتوگو میپردازم و با چیزهایی که میشنوم، طلای اندریان رفته رفته رنگ و بوی خون، فساد، بیرحمی و ظلم به خود میگیرد.
در جادهای که از روستای جوانان وطن به سمت روستای ویلادره هست، خانهای بود که کارگران میگفتند قبل از اجرای طرح تشدید حلقه حفاظت توسط نیروی انتظامی، پیرمردی از هر فردی که میخواست وارد آن جاده شود، یک میلیون تومان ورودی میگرفت! نکته جالب توجه این بود که طبق شنیدهها این پیرمرد پسر خود را در راه اخذ پول زور ورودی به کشتن داده بود!
به گفتهی محلیها اغلب حفاران غیر مجاز، غیر بومیاند و سرکردههای سارقان، این کارگران غیربومی را استثمار میکنند و غمانگیز اینکه این کارگران را از راههایی مانند معتادکردن به مواد مخدر و وسوسه پول بادآورده، مجبور به کار میکنند.
چادرهای فراوانی میبینیم که از داخل آنها به تونلهای حفر شده راه هست و غارتگران منابع ملی از این طریق طلا را سرقت میکردند که اکنون با استقرار یگانهای نیروی انتظامی همگی تخریب شده اند.
عصر سهشنبه پس از بازدید از سایت معدن، در محل استاناری نشستی و با حضور مسئولان ذیربط، برای تشریح اقدامات انجام شده در معدن اندریان برگزار شد و معاون امنیتی انتظامی استانداری آذربایجان شرقی در این نشست گفت: ۷۳ درصد سهام معدن طلای اندریان متعلق به یک شرکت خارجی است.
مهراب داوری ادامه داد: این معدن طلا یکی از نعمتهای خاصه خداوند برای مردم آذربایجان و ایران است و بنا بود که این معدن موجب توسعه استان و منطقه باشد اما به واسطه تعللهای مختلف در هر ارگانی این معدن عایدی برای مردم و کشور نداشته است.
وی با بیان اینکه بهرهبردار اصلی شرکت، ترکیبی از چند شرکت کوچک، سهامدار خرد ایرانی و سهامدار عمده خارجی است، گفت: سهامدار خارجی تاکنون قریب به ۵۰ میلیون دلار در این معدن سرمایه گذاری کرده است.
داوری افزود: اگر شرکت بهرهبردار میتوانست بهرهبرداری اصلی را انجام دهد و حقوق دولت را متناسب با قانون پرداخت کند، عایدیای برای دولت به همراه داشت که این اتفاق نیافتاده است؛ بنابراین قدرت و امکان این شرکت به واسطه حفاریهای غیرمجاز سلب شده است.
معاون امنیتی انتظامی استانداری آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه بالای چند هزار نفر حفار غیرمجاز در یک ماه گذشته در این معدن مشغول حفاری بودهاند، گفت: در نتیجهی این حفاریها پنج هزار حلقه چاه و تونل بزرگ در محدوده معدن ایجاد شده است و حفاران غیرمجاز به دنبال رگهای از این معدن هستند که طلای بیشتری از آن استخراج کنند.
معاون امنیتی انتظامی استانداری آذربایجان شرقی اضافه کرد: در پی اتفاقاتی که در این معدن افتاد حاکمیت در حوزههای مختلف اینگونه ابلاغ کرد که غارت اموال از این معدن باید متوقف شده و با حفاران غیرمجاز بصورت جدی برخورد شود چراکه عایدی معدن باید برای مردم و دولت باشد.
وی با بیان اینکه ۴۰ مورد فوتی درپی حفاری غیرمجاز و اختلافات در منطقه رخ داده است، گفت: پولهای بی ریشه و کثیف در این حوزه وارد شده و اقتصاد کشور و منطقه را جابهجا کرده که ناشی از غفلت دستگاههای متولی و عدم توانایی حفظ و صیانت شرکت از معدن بود.
داوری اظهار کرد: از فروردین امسال طرح ضربتی امنیتی و انتظامی معدن طلای اندریان با حضور یگانهای ویژه بدون کوچکترین درگیری مدیریت شده است چراکه ما موظفیم از سرمایهگذار حمایت کرده و برای آنها امنیت ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه بالای ۷۰۰ پرونده برای حفاران غیرمجاز تشکیل شده است، گفت: بیشتر کارکنان این معدن به دلیل صعب العبور بودن منطقه و سختی کار بومی بوده و امکان استفاده از نیروهای غیر بومی وجود ندارد؛ ۸۳۰ نفر در این معدن مشغول هستند که ۹ نفر آنها خارجی است.
وی با اشاره به اینکه حفاری غیرمجاز جذاب بوده و حفاران روزانه هفت میلیون تومان حقوق دریافت میکنند، اظهار کرد: با حفاران غیرمجاز قبلاً هم برخورد میشد اما اکنون با طرح ضربتی بیشتر برخورد خواهد شد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی نیز در این جلسه گفت: میزان ذخیره این معدن هشت میلیارد است و از نظر عیار طلا از معادن نادر دنیا محسوب میشود.
صابر پرنیان ادامه داد: معدن طلای اندریان، پرفیری نیست، بلکه رگهای است و متوسط عیار طلای استحصال شده نیم پی پی ام است. در رگههای خاص این معدن برداشت دو تن سنگ معادل ۴۰۰ گرم طلا است.
وی با بیان اینکه هر ماه در این معدن هشت تا ۱۲ کیلو طلا استحصال میشود، یادآور شد: برداشتهای غیرمجاز علاوه بر آسیب زیست محیطی افکار عمومی، حیثیت و ماده معدنی را از بین میبرد.
پرنیان ادامه داد: پیگیر این هستیم که هرگونه برداشت خاک از این معدن مشمول قاچاق باشد چراکه سایر مجازات بازدارنده نیست.
وی با بیان اینکه آذربایجان شرقی قطب سوم طلا و جواهرات است، گفت: اگر این معدن به شکل درستی کار کند میتواند پشتوانه صنعت طلا و جواهر استان، مرکز تولید ثروت، اشتغال پایدار، افزایش سرانه درآمد مردم آذربایجان و اثرگذاری به زیرساختهای اقتصادی استان باشد.
وی با بیان اینکه معدن موتور محرک اقتصاد است، اظهار کرد: اعتبار این معدن ۲۱ سال است اما به دلیل حضور حفاران غیرمجاز بی نظمی شدید در آن منطقه رخ داده است.
مدیرکل محیط زیست آذربایجان شرقی نیز در ادامه افزود: معادن بخشی از طبیعت و محیط زیستند که در قانون اساسی نیز چندین اصل به آن پرداخت شده است.
محمد حسین حسن زاده ادامه داد: معادن به تبع آلایندهاند اما باید این آلودگی به حداقل برسد و حفاری غیرمجاز نیز این آلایندگی بیش از پیش اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه ما نسبت به کنترل آلودگی معادن استان عزم جدی داریم، گفت: اگر امنیت صاحبان اصلی انجام شود نظارتها قوی شده و آلایندگی نیز کاهش پیدا میکند.
انتهای پیام
نظرات