• چهارشنبه / ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۲۱:۱۴
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1404021712685
  • خبرنگار : 50455

آیت‌الله سبحانی:

آیت‌الله حائری یزدی عالم به زمانه بود

آیت‌الله حائری یزدی عالم به زمانه بود

ایسنا/قم آیت‌الله جعفر سبحانی گفت: ضمن ترسیم سیر تاریخی شکل‌گیری حوزه‌های فقه و حدیث از مدینه منوره تا قم گفت: مرحوم آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، مصداق بارز «العالم بزمانه» بود و با شناخت دقیق از زمانه و نیازهای آن، حوزه‌ علمیه قم را بنیان نهاد.

آیت‌الله جعفر سبحانی عصر چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت طی سخنانی در همایش بین‌المللی صدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم که در مدرسه علمیه امام کاظم (ع) برگزار شد، با اشاره به حدیث «العالم بزمانه لا تهجم علیه اللوابس» گفتند: این روایت ناظر بر ویژگی برجسته علما و مجتهدان دوران‌شناس است و آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی مصداق کامل این حدیث شریف بودند.

وی با مروری بر تاریخ حوزه‌های علمی شیعه افزودند: اولین حوزه حدیث و فقه در مدینه و پس از پیامبر اکرم (ص) شکل گرفت و تا واقعه فخ، مرکز تربیت عالمان بزرگی مانند عبدالله‌ بن عباس، ابی‌ بن‌ کعب و عبدالله‌ بن‌ مسعود بود. با ورود مروانیان، این رونق کاهش یافت اما در عصر امام باقر (ع) و امام صادق (ع) احیا شد و شاگردان آنان این مسیر را ادامه دادند.

آیت الله سبحانی همچنین گفت: حوزه دوم در مسجد کوفه شکل گرفت؛ جایی که شاگردان امام باقر (ع) و امام صادق(ع) در آن به تدریس فقه و حدیث پرداختند. پس از آن، با انتقال جبری امام رضا (ع) به خراسان، سومین حوزه شیعی در این منطقه پایه‌گذاری شد که نقش مهمی در ترویج معارف اسلامی ایفا کرد.

وی حوزه علمیه قم را ادامه دهنده این مسیر نورانی برشمرده و بیان کرد: از زمان ورود اشعریان به قم، این شهر به یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های علمی و فقهی شیعه تبدیل شد. بزرگان بسیاری همچون محمد بن احمد بن یحیی اشعری و احمد بن ابی‌عبدالله برقی از عالمان بزرگ آن دوره بودند.

آیت‌الله سبحانی با اشاره به دوران افول حوزه قم در قرن هفتم هجری به دلیل حمله مغول، به زمینه‌های احیای مجدد این حوزه در عصر صفویه و اوج‌گیری آن در قرن یازدهم با حضور چهره‌هایی چون شیخ بهایی، ملاصدرا، فیض کاشانی و فیاض لاهیجی پرداختند.

وی قرن سیزدهم را دوران درخشش میرزای قمی در قم دانسته و درباره قرن چهاردهم اظهار کرد: در این قرن، مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری با درک عمیق از نیازهای زمانه، دو دوره حوزه علمیه را در اراک بنیان نهاد و در نهایت با دعوت علمای قم، حوزه علمیه این شهر را بازتأسیس کرد.

این مرجع تقلید همچنین افزود: حاج شیخ با دوری از جناح‌گرایی در جریان مشروطه، نشان داد تنها دغدغه‌اش حفظ حوزه و تربیت عالمان دین است. ایشان معتقد بود در شرایط تلاطم سیاسی، باید سنگر دین و مرجعیت را با تربیت عالم و مبلغ حفظ کرد.

آیت‌الله سبحانی در پایان با اشاره به آثار علمی مرحوم حاج شیخ، از جمله کتاب صلاة و اصول ایشان گفت: مرحوم آیت‌الله العظمی بروجردی، حاج شیخ را عالمی می‌دانست که در عبارات کوتاه، بیشترین معارف را منتقل می‌کرد. همچنین آیت‌الله سید محسن جبل‌ عاملی در کتاب «اعیان‌الشیعه» به ویژگی‌های زهد، دقت و زمان‌شناسی حاج شیخ تأکید کرده که همه این ها برای ما بسیار درس آموز است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha