حجت الاسلام حیدر شیرین پژوهشگر بنیاد بین المللی امامت در یادداشتی که به مناسبت ولادت امام رضا(ع) در اختیار ایسنا قرار داده است، نوشت: اگر به دنبال راهی برای تقویت ارتباط معنوی با خداوند و اهل بیت(ع) هستید، این متن شما را به دنیای پر رمز و راز وفاداری الهی و جایگاه ویژه زیارت امام رضا(ع) میبرد، شاید بارها شنیده باشید که وفاداری به عهد الهی، کلید نجات و موجب شفاعت میشود، اما آیا تا به حال به عمق این مفهوم و ارتباط آن با زیارت امام هشتم فکر کردهاید؟ در این نوشتار خواهید دید که چگونه زیارت اهل بیت(ع) نه فقط نشاندهنده ارادت، بلکه نشانگر گامهای محکم در مسیر ایمان و تقرب به خداوند است، پس اگر مشتاقید که با چشمانداز جدیدی به زیارت نگاه کنید، همراه ما باشید تا با دقت و معرفت بیشتری وارد این دنیای معنوی شویم.
وفاداری الهی و تجلی آن در اهل بیت(ع)
در فرهنگ اسلامی، وفاداری یکی از عالیترین صفات الهی است. نام مبارک «الوفیّ» از جمله اسماء الهی است که پیامبر اکرم(ص) در حدیث مشهور اسماء الهی به آن اشاره فرموده و پاداش درک آن را بهشت معرفی کرده است (ابن بابویه، ۱۳۹۸ ق، التوحید، ص ۱۹۴). این وفا، در بالاترین سطح، در سیره و شخصیت اهل بیت(ع) متجلی است. در جنگ احد، ندای آسمانی «لا فتی الا علی» همراه شد با تعبیر «فابکوا الوفیّ اخا الوفیّ» که بر اوج وفاداری حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) در راه خدا و رسول خدا(ص) گواهی میدهد (طوسی، ۱۴۱۴ ق، الامالی، ص ۱۴۳).
زیارت اهل بیت(ع)، کمال وفاداری شیعه
این وفاداری، از ویژگیهای جداییناپذیر شیعیان نیز هست. امام صادق(ع) فرمودند: «شیعیان ما، اهل وفاداری و امانت داری هستند» (ابن بابویه، ۱۳۶۲ ش، صفات الشیعه، ص ۲) و کمال وفاداری به اهل بیت(ع)، زیارت قبور آن بزرگواران است. امام رضا(ع) جایگاه زیارت را چنین توصیف میفرماید: «إِنَّ لِکُلِّ إِمَامٍ عَهْداً فِی عُنُقِ أَوْلِیَائِهِ وَ شِیعَتِهِ وَ إِنَّ مِنْ تَمَامِ الْوَفَاءِ بِالْعَهْدِ وَ حُسْنِ الْأَدَاءِ زِیَارَةَ قُبُورِهِمْ فَمَنْ زَارَهُمْ رَغْبَةً فِی زِیَارَتِهِمْ وَ تَصْدِیقاً بِمَا رَغِبُوا فِیهِ کَانَ أَئِمَّتُهُمْ شُفَعَاءَهُمْ یَوْمَ الْقِیَامَةِ؛ همانا برای هر امامی عهد و پیمانی بر گردن دوستان و شیعیانش هست و بیتردید کمال وفاداری به این عهد و نیکو انجام دادن آن، زیارت قبور ایشان است. پس هرکس از روی رغبت و تصدیق به آنچه آنان بر آن رغبت داشتند، به زیارتشان رود، امامان در روز قیامت شفیعان او خواهند بود.» (کلینی، ۱۴۰۷، الکافی، ج ۴، ص ۵۶۷). این حدیث بیانگر آن است که زیارت، صرفاً یک سنت اجتماعی یا عمل مستحب فردی نیست، بلکه نشانهای از وفاداری به «عهد امامت» و مصداق روشنی از ادای وظیفه شیعی نسبت به ولیّ خدا است.
پاداش عظیم زیارت امام رضا(ع)
در میان زیارات، زیارت امام رضا(ع) جایگاهی بینظیر یافته است. حضرت موسی بن جعفر(ع) میفرماید: «کسی که قبر فرزندم را زیارت کند، برای او نزد خداوند ثواب هفتاد حج مبروره یعنی خالی از گناه و مورد قبول مینویسند». راوی عرض کرد: ثواب هفتاد حج؟ حضرت فرمود: «بله، بلکه ثواب هفتصد حج برای او مینویسند». راوی عرض کرد: هفتصد حج؟ حضرت فرمود: «بله، بلکه ثواب هفتاد هزار حج برای او مینویسند». عرض کرد: هفتاد هزار حج؟ فرمود: «بله، کسی که فرزندم امام رضا(ع) را زیارت کند و شبی را نزد او بخوابد، همانند کسی است که خدا را در عرش زیارت کرده است».
سپس فرمود: «هنگامی که قیامت برپا شود، چهار نفر از اولین و چهار نفر از آخرین روی عرش خداوند میایستند، چهار نفر از اولین حضرت نوح، حضرت ابراهیم، حضرت موسی و حضرت عیسی هستند و چهار نفر از آخرین پیامبر اکرم، امیرالمؤمنین، امام حسن و امام حسین(ع) هستند، کسانی که قبور امامان را زیارت کرده باشند، آنها نیز با ما روی عرش هستند و کسی که قبر فرزندم امام رضا(ع) را زیارت کرده باشد، درجهاش از دیگران اعلی و عطیه اهدائی او بهتر از سایرین است» (ابن قولویه، ۱۳۵۶ ش، کامل الزیارات، ص ۳۰۷). بنابراین حضرت امام رضا دارای مقام و منزلتی است که مرقد او عرش خدا میشود و زیارت او زیارت خدا به شمار میآید و زائر او در اعلی درجه قرار میگیرد.
مرحوم حاج شیخ عباس قمی نیز در مفاتیح مینویسد: از چیزهایی که مناسب است نقل شود حکایت حاج علی بغدادی است که مرحوم حاج میرزا حسین نوری در جنة المأوی و نجم الثاقب نقل کرده است که گفت: در تشرفی که خدمت امام زمان(عج) داشتم، گفتم: در سال ۱۲۶۹ به زیارت امام رضا(ع) رفتم، در روستایی از روستاهای نیشابور، عربی از بادیهنشینان نجف را ملاقات کردم و از او پرسیدم: ولایت شهر امام رضا(ع) چگونه است؟ گفت: بهشت است! پانزده روز است که من از مال مولایم امام رضا(ع) خوردهام، نکیر و منکر چه حقی دارند که در قبر نزد من بیایند و از من سوال کنند؟ در حالی که گوشت و خون من از طعام آن حضرت روئیده شده است! حاج علی بغدادی میگوید: به امام زمان(عج) عرض کردم: حرف این زائر نجفی چگونه است؟ آیا امام رضا(ع) میآید و او را از دست نکیر و منکر نجات میدهد؟ امام زمان(عج) سه بار فرمود: واللّه جد من ضامن است.
انتهای پیام
نظرات