مرتضی یوسفی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه شهرستان مرزی صالحآباد از کمبود امکانات زیرساختی به شدت رنج میبرد که جاده، ارتباطات، آنتن دهی تلفن همراه و گیرندههای دیجیتال، آبرسانی، استقرار ادارات و... از مهمترین آن است، افزود: ابتدای امسال مهمترین مسائل و مشکلات صالحآباد در جلسات شهرستان مطرح و اولویتها مشخص شدند.
وی بیان کرد: جاده به عنوان مهمترین اولویت شهرستان صالحآباد، است که طی سه سال گذشته ۳۵ کیلومتر جاده آسفالت شده و باقی مسیر در حوزه شهرستان سرخس قرار دارد که اکنون در حال انجام است.
معاون فرماندار صالحآباد با اشاره به اینکه این شهرستان در زمینه آنتن دهی تلفن همراه و گیرندههای دیجیتال با مشکلات فراوانی مواجه است، تصریح کرد: مردم از نبود زیرساختهای مناسب در شهرستان گلایهمندند.
هفت اولویت مهم شهرستان مرزی مشخص شد
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه هفت اولویت مهم شهرستان مشخص شده، برای پیگیری اولویتها میطلبد هر چه زودتر فرماندار جدید صالحآباد معرفی شود.
یوسفی گفت: مشکلات شهرستان فقط مرتبط با تخصیص اعتبارات نیست؛ بلکه مسائل متعددی وجود دارد که یکی از مهمترین آنها پیگیرهایی است که باید جدیتر دنبال شود.
وی بیان کرد: صالحآباد علیرغم مسائل امنیتی و مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم میکند، کم برخوردارترین شهرستان استان معرفی شده و تاکنون به این منطقه توجه جدی نشده است.
مغفول ماندن شایستگیها در انتخاب فرمانداران
معاون فرماندار صالحآباد با اظهار تأسف از اینکه صالحآباد در معادلات استان نقش چندانی ندارد، گفت: گرچه این شهرستان در تخصیص اعتبارات، نیازمند توجه ویژه است اما تا وقتی پیگیری جدی انجام نشود؛ تخصیصی نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه مسئولان استانی به ویژه شخص استاندار نگاه ویژهای به منطقه صالحآباد دارند اما مسئولان محلی هم باید پیگیری داشته باشند، افزود: البته آسفالت جاده تربتجام به سرخس بعد از ۴۶ سال نشان دهنده اتفاقات خوبی است.
یوسفی با اشاره به اینکه قرارداد ۱۵ کیلومتر آسفالت گرم منعقد و عملیات اجرایی شروع شده است، تصریح کرد: مشکل بزرگ شهرستانهایی مانند صالحآباد بعضاً مغفول ماندن شایستگیها در انتخاب فرمانداران است، البته مطالبه گری مردم، نخبگان و بزرگان این مناطق هم مؤثر است.
وی اظهار کرد: از یکسو کم برخوردار بودن و وجود مشکلات شهرستان و از سوی دیگر جاذبه نداشتن منطقه هم موجب شده تا مدیران و فرمانداران توانمند، تمایلی برای حضور در منطقه نداشته باشند.
رفع عقب ماندگی ۴۶ ساله صالحآباد با اعتبارات کم امکانپذیر نیست
معاون فرماندار صالحآباد رفع عقب ماندگی ۴۶ ساله صالحآباد را با وضعیت فعلی اعتبارات و نگاه عادی امکانپذیر ندانست و تصریح کرد: هرچند طی سه سال گذشته تخصیص اعتبارات به شهرستان رشد قابل توجهی داشته است ولی به دلیل عقب ماندگی بسیار زیاد و شدید شهرستان و محرومیت بالا، با این میزان اعتبار، مشکلات رفع نخواهد شد.
وی افزود: این در حالی است که روستاهایی با ۴۰۰ تا ۵۰۰ خانوار جمعیت در شهرستان صالحآباد وجود دارد که تخصیص اعتبار برای پروژه آبرسانی آنها کم و وضعیت جادهشان بسیار نامناسب است.
رغبتی برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در شهرستان نیست
یوسفی با بیان اینکه از محل اعتبارات استان در کمیته برنامهریزی چهار تا پنج میلیارد تومان اعتبار گذاشته شده اما با این مبالغ مشکلات این شهرستان رفع نمیشود، افزود: با توجه به ضعیف و نامناسب بودن زیرساختها و راه دسترسی صالحآباد، رغبتی برای سرمایهگذاری از سوی بخش خصوصی برای حضور در شهرستان نیست.
معاون فرماندار صالحآباد با اشاره به اینکه کم برخوردار بودن شهرستان به لحاظ اقتصادی موجب شده برخی از سرمایهگذاریها توجیه اقتصادی نداشته باشد، بیان کرد: گرچه در سالهای گذشته برای حضور سرمایهگذاران بخش خصوصی در منطقه پیگیریهای بسیاری داشتهایم اما در شهرستانهای مرزی مانند صالحآباد که در حوزه اشتغال مشکلات بسیاری وجود دارد و مسائل در حوزههای امنیتی و آسیبهای اجتماعی فراوان شده، نیاز به بهرهمندی از ظرفیت سرمایهگذار بخش دولتی است؛ البته باید زمینه برای حضور سرمایهگذاران بخش خصوصی در کنار سرمایهگذاری دولتی هم در منطقه فراهم آید.
وضعیت آسیبهای اجتماعی نگران کننده است
یوسفی وضعیت آسیبهای اجتماعی شهرستان از جمله طلاق، نزاع و خودکشی را نگرانکننده دانست و گفت: باید با جذب سرمایهگذار بخش دولتی و خصوصی در شهرستان، وضعیت اشتغال به سامان شود؛ البته پس از گذشت چندین سال نماینده بنیاد برکت در شهرستان معرفی شده و تلاش میشود از توان بنیاد علوی و ستاد فرامین حضرت امام که اعتبارات خوبی دارند بیشتر استفاده شود، این در حالی است که تاکنون هیچگونه سرمایهگذاری دولتی در صالحآباد انجام نشده است.
وی وضیعت آبرسانی به روستاهای این شهرستان را هم خوب ندانست و گفت: نیاز به تخصیص اعتبار ویژه است به طوری که همچنان برخی روستاهای شهرستان با تانکر آبرسانی میشوند، البته چند پروژه فعال هم وجود دارد که در حال انجام هستند.
معاون فرماندار صالحآباد مهمترین پروژه آبرسانی در شهرستان را مربوط به پروژه درازاب سفلی و علیا دانست و گفت: هنوز این دو روستا با جمعیتی بالغبر ۷۰۰ خانوار با تانکر آبرسانی میشوند؛ در مجموع حدود ۱۳ تا ۱۴ روستا با تانکر آبرسانی میشوند، هرچند طی دو تا سه سال گذشته چندین روستا آبرسانی شدهاند و فقط سال گذشته آبرسانی به هشت روستای شهرستان با کمک خیرین آبرسان کشوری انجام گرفته است.
وی از فعال بودن سه تا چهار پروژه دیگر آبرسانی در شهرستان خبر داد و خاطرنشان کرد: وضعیت شهرستان در حوزه راههای ارتباطی، شبکههای مخابراتی و گیرندههای دیجیتال اصلاً مناسب نیست و علیرغم مرزی بودن صالحآباد اما برخی از نقاط شهرستان هیچ دسترسی به شبکه مخابراتی و گیرندههای دیجیتال ندارد.
روستاهایی که هیچگونه خدماتی از صدا و سیما دریافت نمیکنند
معاون فرماندار صالحآباد از سایت شهید حسینی به عنوان یک مشکل لاینحل که طی چند سال تبدیل به بحران بزرگ شده نام برد و افزود: هرچند حدود ۵۰ روستای شهرستان از این سایت استفاده میکنند اما همیشه در فصل زمستان به دلیل وضعیت خاص جغرافیایی و قطعی برق، مجموعه با اختلال مواجه میشود و به جز سه تا چهار ماه سال، این روستاها هیچگونه خدماتی از صدا و سیما دریافت نمیکنند به همین دلیل به سمت استفاده از ماهواره میروند که آسیبهای اجتماعی خاصی به همراه دارد.
یوسفی اظهار کرد: با وجود اینکه شهرستان پیگیریهایی داشته اما باید برای رفع مشکلات از طریق استان اقدام شود زیرا با اعتبارات شهرستانی رفع مشکلات امکانپذیر نیست.
وی با اشاره به اینکه به لحاظ زیرساختی در حوزه ارتباطی، صالحآباد از میانگین استانی پائینتر است، گفت: مسیر دسترسی صالحآباد به تربتجام و آنتندهی تلفن همراه نامناسب و ضعیف است، جاده صالحآباد به مشهد هم با همین مشکلات مواجه است.
یوسفی به وضعیت شهرداریهای صالحآباد و جنتآباد اشاره و اظهار کرد: طی سال گذشته در حوزه مدیریت شهری اقدامات خوبی انجام شده و امکانات خوبی دریافت شده ولی همچنان در حوزه مبلمان شهری وضعیت ضعیف و امکانات و درآمد شهرداری محدود است.
وی درآمد شهرداریهای صالحآباد و جنتآباد را بسیار پائین دانست و تصریح کرد: شهرستان به لحاظ استاندارد خدمات فوقالعاده ضعیف است؛ وضعیت شهرستان با توجه به این حجم از عقب ماندگی اگر بخواهیم مشکلات رفع شود نیازمند توجه ویژه است.
شهرستان مرزی صالحآباد سال ۱۳۹۷ از تربتجام جدا شد، و به شهرستان ارتقا یافته است، اما با کمبودهای زیرساختی روبروست.
این شهرستان مرزی که در شمال شرق ایران واقع شده، مرکز آن شهر صالحآباد است؛ از شمال با شهرستانهای سرخس، از جنوب با تربتجام و از غرب با مشهد و با کشورهای ترکمنستان و افغانستان نیز همسایه است و با وجود استقلال و انتزاع از تربتجام به لحاظ برخورداری از امکانات زیرساختی با کمبود و نبود مواجه است. به ویژه آنکه حوادثی همچون سیل و زلزله و طوفانهای شدید شهرستان را تهدید میکند و به جز حوادث طبیعی، حوادث انسانساخت از جمله ترافیک در شهرستان داریم اما در صالحآباد ۹۰ درصد روستاهایش در مواقع بحران محل اسکان ندارند و شهرستان از داشتن امکانات مناسب در شرایط بحرانی محروم است.
شهرستان صالحآباد با ۵۵ هزار نفر جمعیت تلفیقی مرکب از اهل سنت و اهل تشیع و ۹۰ کیلومتر مرز مشترک با کشورهای ترکمنستان و افغانستان در ۲۵۱ کیلومتری جنوب شرق مشهد قرار دارد که ۱۰ هزار نفر از جمعیت این شهرستان ساکن شهرهای صالحآباد و جنتآباد هستند و بقیه نیز با کشاورزی دیم در ۹۱ روستای دارای بیش از ۲۰ خانوار زندگی میکنند و ضرورت دارد با نگاه ویژه مسئولان به این شهرستان تازه تأسیس و رفع کمبودهای زیرساختی آن، مردم منطقه از ارتقا و تبدیل آن به شهرستان منتفع شوند.
انتهای پیام
نظرات