به گزارش ایسنا، سید محمدامین آقامیری، دبیر شورایعالی فضای مجازی امروز در همایش ملی «هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه» با تأکید بر ضرورت بهرهگیری هدفمند از هوش مصنوعی در حوزه فرهنگ و رسانه گفت: هوش مصنوعی امروز یکی از بزرگترین فرصتها و ابزارهای توانمندساز برای جوامع است و چنانچه از آن استفاده نکنیم، در رقابت جهانی تولید محتوا عقب خواهیم ماند.»
وی با اشاره به اینکه بهرهوری از فناوریهای نوین از الزامات توسعه است، افزود: اگر پیشتر برای تولید محتوا به نیروی انسانی قابلتوجهی نیاز بود، امروز میتوان همان میزان محتوا را با بهرهگیری از ابزارهای هوش مصنوعی و با نیروی انسانی کمتر و هزینه پایینتر تولید کرد. این افزایش بهرهوری یک شاخص مهم در ارزیابی عملکرد رسانهها و نهادهای فرهنگی است.
نیاز به شاخصهای عملی و برنامههای ارزیابی
این مقام مسئول با اشاره به گذشت بیش از دو سال از آغاز روند ورود هوش مصنوعی به کشور، خاطرنشان کرد: اکنون وقت آن رسیده که با برنامهریزی دقیق و تدوین شاخصهای عملی، میزان پیشرفت در استفاده از این فناوری را در حوزههای مختلف بررسی کنیم. باید مشخص شود که اهداف اولیه محقق شده یا نه، و اگر عقبماندگی وجود دارد، دلایل آن شناسایی و برطرف شود.
وی ادامه داد: در این زمینه، نقش دستگاههای مختلف متفاوت است؛ بهعنوان نمونه، معاونت فناوری ریاست جمهوری در حوزه زیرساختها و تولید مدلها فعالیت میکند، اما سایر نهادها از جمله وزارتخانهها و مجموعههای فرهنگی باید بهطور مشخص پاسخ دهند که ترجمه بهرهگیری از هوش مصنوعی در حوزه مأموریتیشان چیست.
تولید بیش از یک میلیارد تصویر در سه ماه
آقامیری با اشاره به آمار خیرهکننده تولید محتوا توسط ابزارهای هوش مصنوعی در جهان گفت: یکی از سکوهای بینالمللی تنها در سه ماه ابتدایی فعالیت خود بیش از یک میلیارد تصویر تولید کرده است؛ رقمی که تولید آن در سازوکارهای سنتی به زمان بسیار بیشتری نیاز دارد. این حجم تولید محتوا در آینده نزدیک، با گسترش زیرساختهای پردازش، به انیمیشنهای کوتاه، تصاویر متحرک و کتابهای صوتی و تصویری نیز تسری خواهد یافت.
وی با ابراز نگرانی از عقبماندن در این مسیر افزود: اگر از این ابزارها استفاده نکنیم، بخش قابل توجهی از میراث فرهنگی و تاریخی ما که از قدمتی غنی برخوردار است، در چرخه رقابت محتوایی جهانی به حاشیه خواهد رفت.
گامهای اولیه در بومیسازی محتوای فرهنگی
دبیر شورایعالی فضای مجازی با اشاره به اقدامات انجامشده در کشور گفت:«کارهایی آغاز شده است؛ از جمله همکاری یک نهاد فرهنگی با مرکز ملی فضای مجازی در زمینه شخصیتپردازی ایرانی–اسلامی برای مدلهای هوش مصنوعی. هدف از این اقدامات، ورود محتوای تاریخی و فرهنگی ما به مدلهای بزرگ زبانی و تولید محتوای بومی در فضای مجازی است.
وی با اشاره به ظرفیت رسانه ملی اظهار داشت: «صداوسیما و دیگر مجموعههای رسانهای با نگاهی رو به جلو در این مسیر حرکت میکنند و بهواسطه استفاده از هوش مصنوعی توانستهاند بهرهوری خود را افزایش دهند. بهعنوان مثال، کاری که پیشتر با ۱۰۰ نفر انجام میشد، اکنون با ۶۵ نفر قابل انجام است؛ این نشاندهنده نقش فناوری در ارتقای کارآمدی و اثربخشی نهادهای فرهنگی و رسانهای است.»
کاهش هزینه و افزایش جذابیت؛ دو شاخص کلیدی بهرهوری از هوش مصنوعی
سید محمدامین آقامیری، دبیر شورایعالی فضای مجازی، با اشاره به تأثیرات ملموس هوش مصنوعی در ارتقای کارآمدی در بخشهای مختلف فرهنگی و رسانهای گفت: در ارزیابیهای انجامشده، استفاده از هوش مصنوعی بهطور میانگین باعث کاهش ۳۵ درصدی هزینههای تولید شده است. یعنی اگر پیشتر با یک واحد هزینه محصولی تولید میشد، امروز با حدود دو سوم همان هزینه میتوان همان محصول یا حتی با کیفیتی بالاتر را تولید کرد.
وی افزود: همچنین در شاخص جذابیت و کیفیت محتوا، شاهد افزایش حدود ۲۹ درصدی هستیم. این بدان معناست که اگر در گذشته شاخصی برای استقبال مردم از یک محتوا وجود داشت، حالا با بهرهگیری از ظرفیت هوش مصنوعی میتوان آن شاخص را حدود ۳۰ درصد ارتقا داد.
ضرورت تعریف شاخصهای تخصصی برای هر دستگاه
آقامیری با تأکید بر اهمیت داشتن شاخصهای روشن برای ارزیابی بهرهبرداری از فناوریهای نو تصریح کرد: این سه شاخص—کاهش هزینه، افزایش بهرهوری و بهبود کیفیت محتوا—قابل اعمال در همه سازمانها، نهادها و وزارتخانهها هستند. اگر میخواهیم از هوش مصنوعی استفاده کنیم، باید از ابتدای سال شاخصهایی را برای خود تعریف کنیم و عملکرد خود را نسبت به آن بسنجیم.
وی ادامه داد: اکنون دو ماه از سال گذشته و ۱۰ ماه دیگر پیش روست. این یک فرصت مناسب برای همه دستگاههاست که برنامههای عملیاتی خود را در همین سه حوزه مشخص کنند: ارتقای بهرهوری، کاهش خطا و بهینهسازی هزینه. این موارد باید بهعنوان مأموریت ذاتی هر سازمان دیده شود.»
ارزیابی عملکرد دستگاهها در پایان سال
این مقام مسئول با بیان اینکه در پایان سال میتوان ارزیابی جدی از عملکرد سازمانها داشت، افزود: در این ماراتن جهانی که همه کشورها با شتاب حرکت میکنند، باید بررسی کنیم کدام سازمانها توانستند با حفظ سرعت، مسیر پیشرفت را طی کنند و کدامها از این رقابت جهانی عقب ماندند. عقبماندن از این مسیر، بهویژه در حوزههای راهبردی، میتواند به کشور آسیب وارد کند.
وی در پایان سخنان خود گفت: اگر شاخصهای تخصصی توسط کارشناسان هر حوزه بهدرستی تعریف و پیادهسازی شود، میتوانیم در پایان سال، ارزیابی معنادار و دقیقتری از عملکردمان داشته باشیم. امیدوارم بتوانیم با استفاده هوشمندانه از این ابزار توانمندساز، مسیر پرپیچوخم پیشرو را به بهترین شکل طی کنیم و محتوای فرهنگی و میراث تاریخیمان را به جهانیان عرضه نماییم.
انتهای پیام
نظرات