رضا اسدیفر در نشست مشترک تدوین برنامه توسعه مکانیزاسیون کشاورزی که دوشنبه ۲۹ اردیبهشت در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد، اظهار کرد: صندوقهای توسعه کشاورزی به دلیل انعطافپذیری بیشتر نسبت به بانکها، میتوانند ابزارهای تامین مالی جدیدی را برای تامین منابع مالی تولید و فروش ماشین آلات و تجهیزات کشاورزی توسعه دهند.
وی افزود: مدلهای جدید تامین مالی باید بیشتر بر منابع غیردولتی به ویژه منابع مردمی تکیه کند و از منابع دولتی حداکثر به عنوان اهرم کاهش نرخ بهره تسهیلات استفاده شود.
وی با بیان اینکه صنعت ماشین سازی برخلاف صنایع بهرهبردار آن، یک صنعت دانشبر است، افزود: ویژگی صنعت ماشین سازی این است که فناوری برای استفاده در آن باید به ماشین تبدیل شود. صنعت، فناوری را به زبان ماشین میفهمد و این موضوع در کشاورزی هم صدق میکند.
اسدیفر با بیان اینکه امروزه صنعت ماشین سازی برای صنعتی شدن یک کشور و پیشرفت آن نقش اساسی دارد، افزود: حوزه ماشین آلات صنعتی نقش بسیار مهمی در رشد پایدار اقتصادی کشورها ایفا میکند، از این رو بسیاری از کشورها تولیدات خود را به سمت ماشین آلات صنعتی بردهاند.
وی بیان کرد: پژوهشکده مطالعات فناوری فعالیت خود را روی بخش سیاستگذاری و حکمرانی ماشین آلات صنعتی متمرکز کرده تا با بررسی چالشهای موجود در حوزه مکانیزاسیون ماشین آلات کشاورزی در سطح ملی و کلان، برنامهای را بر اساس اصلاح و تصویب قوانین جدید، اصلاح و ایجاد ساختارها تدوین کند و به این کار در سایه برنامههای حمایتی، حوزه مکانیزاسیون ماشین آلات کشاورزی در کشور رشد کند.
رئیس اندیشکده صنعت ماشین سازی پژوهشکده مطالعات فناوری افزود: نوآوری حاصل گفتمان بین رشتهای است و گفتمان در این حوزه، با بهره گیری از تخصصهای بین رشتهای باعث جذب ایدههای نو خواهد شد و توسعه و رشد این صنعت را در پی خواهد داشت.
وی با با اشاره به اینکه ۵ تا ۱۰ میلیارد دلار واردات کشور، به ماشین آلات صنعتی اختصاص دارد، افزود: بیش از ۶۰۰۰ واحد صنعتی و ۲۰۰۰ شرکت دانش بنیان در صنعت ماشین سازی فعال هستند.
اسدیفر گفت: در حوزه سیاستگذاری تامین قطعات خلاهایی داریم و باید مشخص کنیم که چگونه وارد کنندگان ماشین آلات کشاورزی را ملزم به تضمین خدمات پس از فروش و تامین قطعات کرد.
وی درباره تدوین برنامه توسعه مکانیزاسیون کشاورزی بیان کرد: در سیاستگذاریهای مکانیزاسیون ماشین آلات کشاورزی، چندین بار موضوع تدوین سند ملی مکانیزاسیون مطرح شده، اما به نتیجه نرسیده است.
اسدی فر به سیر تاریخی تدوین قوانین مرتبط با مکانیزاسیون کشاورزی اشاره کرد و افزود: در برنامه سوم طرح ملی توسعه مکانیزاسیون کشاورزی مطرح و نهایتا اعلام شد که توانایی اتمام این پروژه برای مرکز توسعه مکانیزاسیون مقدور نیست.
مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی ادامه داد: محدوده پروژه تدوین برنامه توسعه مکانیزاسیون کشاورزی که توسط پژوهشکده تدوین شده، تمرکز بر حوزه زراعت و مراحل آن و نیز تدقیق دامنه تعریف مکانیزاسیون است.
وی یادآور شد: فاز اول این پروژه شرایط عمومی، تعیین محصولات منتخب، وضعیت ماشین آلات، شناسایی بازیگران کلیدی و اثر گذار در زنجیره ارزش و بررسی قوانین بالادستی و ظرفیتهای صادرات را بررسی می کند.
اسدی فر بیان کرد: در فاز دوم، مطالعات تطبیقی با بررسی تجربیات کشورهایی چون ژاپن، هند و ترکیه انجام شده است و با هدف خودکفایی در تولید محصولات دارای اولویت مبنای اتخاذ تصمیمها امنیت غذایی است. محصولات منتخب برای مطالعه گندم، ذرت علوفهای، برنج و نخود و برخی دیگر از محصولات کشاورزی مهم است.
وی در ادامه درباره چالشها و معضلات حوزه مکانیزاسیون کشاورزی گفت: از جمله چالشهای موجود میتوان به مزارع کوچک مقیاس، قدرت خرید پایین کشاوزان، ضعف نوآوری در نهادهها و ابزارهای تامین مالی در این بخش و امور ترویجی، نظام ناکارآمد بهرهبرداری از ماشینها، ضعف در توسعه فناوری و کنترل استانداردهای کیفی ماشینها اشاره کرد.
وی درباره اهداف طراحی و اجرای برنامههای توسعه مکانیزاسیون اظهار کرد: افزایش بهره وری در کشاورزی، دستیابی به امنیت غذایی و افزایش درآمد کشاورزان، تسریع در فرآیند توسعه مکانیزاسیون و ارتقای رقابت پذیری بین المللی از جمله اهداف این برنامه است.
وی درباره نتایج نشستهای پیشین گفت: در زمینه اداوات و تجهیزات اغلب نیازهای کشور از طریق تولیدات داخل پاسخ داده شده و در زمینه تراکتور و کمباین ناترازی بین عرضه و تقاضا وجود دارد.
رئیس اندیشکده صنعت ماشین سازی پژوهشکده مطالعات فناوری ادامه داد: برای ارتقاء بهرهوری مکانیزاسیون در کشور نیاز به اصلاح نظام بهره برداری از ماشینها و تجهیزات کشاورزی داریم.
اسدیفر بیان کرد: دوره طولانی بازگشت سرمایه و ریسک پذیری پایین نهادهای مالی تامین تجهیزات را برای بهره برداران کشاورزی دشوار کرده است.
انتهای پیام
نظرات