• چهارشنبه / ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۷:۰۷
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1404023122237
  • خبرنگار : 50130

یک مسئول در دانشگاه علوم پزشکی استان:

پیوند عضو در کردستان به فرهنگ‌سازی گسترده نیاز دارد

پیوند عضو در کردستان به فرهنگ‌سازی گسترده نیاز دارد

ایسنا/کردستان مسئول مرکز فراهم‌آوری اهدای عضو در دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان با اشاره به آمار مطلوب اهدای عضو در این استان، بر ضرورت فرهنگ‌سازی گسترده و مشارکت تمامی نهادها برای ترویج این عمل حسنه تاکید کرد.

 در میان چالش‌های حوزه سلامت، اهدای عضو همچون نوری امیدبخش، راهی برای بازگشت به زندگی هزاران بیمار نیازمند پیوند است. در استان کردستان نیز با وجود تلاش‌های صورت گرفته و آمار رو به رشد اهدای عضو، هنوز راه درازی برای نهادینه کردن این فرهنگ حیاتی در پیش است.

این گزارش به بررسی وضعیت اهدای عضو در کردستان، چالش‌ها و راهکارهای پیش رو برای ترویج این عمل خداپسندانه می‌پردازد.

نهیه علمی کرمی، مسئول مرکز فراهم‌آوری اهدای عضو در دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان، در گفت‌وگو با ایسنا، از اولین مورد پیوند اهدای عضو در استان کردستان که در تاریخ ۳ خردادماه ۱۳۸۹ در روستایی از توابع شهرستان بیجار انجام شد، سخن می‌گوید.

 او با اشاره به روند مطلوب اهدای عضو در کردستان نسبت به سایر استان‌ها و منطقه غرب کشور، از انجام چهار مورد اهدای عضو در سال ۱۴۰۳ خبر می‌دهد که سه مورد آن از شهرستان سنندج به استان تهران اهدا شده است. این آمار نشان‌دهنده پتانسیل بالای استان در این زمینه است، اما برای رسیدن به نقطه مطلوب، نیاز به هم‌افزایی و برنامه‌ریزی جامع‌تر احساس می‌شود.

وی با تاکید بر این‌که اهدای عضو، مقوله‌ای حسنه و نیازمند فرهنگ‌سازی است، اظهار کرد: فرهنگ‌سازی زمانی نمود می‌یابد که تبدیل به رفتار شود و رفتار هم زمانی نمود می‌یابد که بتوان با موفقیت و به شیوه ای درست رضایت اولیای دم و والدینی که عزیزان خود را از دست داده اند را اخذ کرد که تحقق این امر هم نیازمند آموزش است.

مسئول مرکز فراهم آوری اهدای عضو در دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان، به اهمیت نقش رسانه و به ویژه صدا و سیما در زمینه فرهنگسازی و آموزش برای اهدای عضو، ادامه داد: با فرآیند تکرار تبلیغات و زیرنویس کردن مقوله اهدای عضو در رسانه ها، چشمان جامعه می تواند به دیدن آن عادت کرده و اهدای عضو را به عنوان یک عمل حسنه و خدا پسندانه پذیرش کنند.

علی کرمی، تبلیغ و ترویج اهدای عضو توسط امامان جماعت در خطبه های پیش از نماز جمعه را از دیگر راه های موثر فرهنگسازی در این زمینه دانست و افزود: مرکز بزرگ اسلامی غرب کشور باید این مهم را در اولویت برنامه های خود گنجانده و برای ترویج اهدای عضو برنامه ریزی داشته باشد تا مردم بدانند که این امر به لحاظ شرعی و دینی هم مشکلی ندارد.

به گفته وی، اهدای اعضای بیماری که دچار مرگ مغزی می شود در ایده آل ترین شرایط می تواند جان ۸ نفر را نجات دهد، در حالی که اگر این امر صورت نگیرد و فرد دفن شود، تمامی آن اعضا زیر خاک از بین می رود، لذا اهدای عضو می تواند بزرگترین حسنه جاری باشد و فرهنگسازی برای ترویج آن باید تا تبدیل شدن به رفتار تداوم داشته باشد. دانشگاه علوم پزشکی استان برای ترویج فرهنگ اهدای عضو در تمامی بیمارستانهای استان اتاقی به نام «فراهم آوری اهدای عضو» با یک لگو و رنگ یکنواخت راه اندازی کرده که نتایج خوبی هم داشته است.

مسئول مرکز فراهم آوری اهدای عضو در دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان، افزود: ۱۸ هزار نفر در صف انتظار پیوند در کشور وجود دارد و هر لحظه هم به این آمار افزوده می شود.

وی، پیوند مغر استخوان و پیوند کلیه را پیوندهای زنده به زنده ذکر کرد و گفت که خوشبختانه بخش پیوند کلیه در بیمارستان کوثر سنندج فعال بوده و از بهمن ماه سال گذشته تاکنون ۸ پیوند موفق انجام داده و اکنون درصدد فعال کردن پروسه پیوند کلیه از جسد به گیرنده هستیم.

علی کرمی، بیان کرد: در استان کردستان، مسمومیت و تصادف دو عامل اصلی مرگ مغزی هستند و در سال گذشته حدود ۵۰ مورد مرگ مغزی در استان ثبت شده است و از این تعداد فقط ۴ مورد اهدای عضو داشته ایم که این امر تعامل دستگاه های اجرایی برای ترویج فرهنگسازی بیشتر را می طلبد.

وی آموزش در سطح مدارس و دانشگاه ها را امری بسیار ضروری و تاثیرگذار در راستای فرهنگسازی برای اهدای عضو دانست و گفت: ایجاد اتاق عمل و اتاق اهدای عضو به صورت همزمان در دانشگاه علوم پزشکی می تواند تعداد اهدای عضو را به صورت صعودی در استان افزایش دهد.

مسئول مرکز فراهم آوری اهدای عضو در دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان، ایجاد زیرساخت برای انجام عمل های اهدای عضو در استان را از جمله ضروریات این حوزه بیان کرد و افزود: در حال حاضر پیوندها در تهران صورت می گیرد و اگرچه خارج کردن اعضا از بدن متوفی هم که از مهمترین دغدغه های اولیای دم است، به صورت کاملا تخصصی و با جراحی پلاستیک انجام می شود، اما فراهم کردن زیر ساخت انجام پیوندها در استان می تواند روند افزایشی اهدای عضو را در استان موجب شود.

وی تصریح کرد: بهترین زمان اهدای عضو برای کسی که دچار مرگ مغزی شده، ۲۴ ساعت اول است، گاهی متوفی هایی که دچار مرگ مغزی شده اند تا ۳۰ روز ماندگار شده و تمامی اعضای خود را از  دست داده اند و این در حالی است که پروسه اخذ رضایت و گرفتن آزمایش های مربوطه باید فرآیند کوتاه‌تری را طی کنند.

علی کرمی در پایان یادآور شد که از شهرداری های استان درخواست می شود در راستای فرهنگسازی برای اهدای عضو قطعه ای از آرمستان ها را به «نام آوران زندگی» اختصاص دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha