به گزارش ایسنا دکتر احسان مصطفوی در حاشیه همایش «مالاریا در ایران: گذشته، حال و چشمانداز آینده» از کسب مجوز مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت در حوزه کنترل ناقلین توسط انستیتو پاستور ایران خبر داد.
وی گفت: این همایش به همت بخش تحقیقات مالاریا و ناقلین انستیتو پاستور ایران و با همکاری مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت در حوزه بیماریهای منتقله از ناقلین، مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار گردید.
مصطفوی افزود: در جهان حدود ۸۰۰ مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت وجود دارد که ۵۹ مرکز آن در منطقه مدیترانه شرقی مستقر است. جمهوری اسلامی ایران با داشتن ۱۸ مرکز همکار (با احتساب مرکز اخیر) بالاترین تعداد مراکز همکاری در منطقه را دارد.
وی ادامه داد: مراکز همکاری سازمان جهانی بهداشت به عنوان نهادهای مهم در زمینه بهداشت عمومی وظایف متعددی را بر عهده دارند. این مراکز با هدف تقویت ظرفیتهای ملی و بینالمللی در زمینه کنترل بیماریها، ارتقای سلامت عمومی و بهبود دسترسی به خدمات سلامت ایجاد شدهاند. از جمله وظایف اصلی این مراکز میتوان به ارائه مشاورههای فنی به دولتها و نهادهای ملی و منطقهای در زمینه سیاستگذاری و برنامهریزی بهداشتی، برگزاری دورههای آموزشی و کارگاههای تخصصی برای ارتقای دانش و مهارتهای نیروی انسانی ملی و منطقهای و تهیه دستورالعملهای اجرایی و پروتکلهای مورد نیاز، ایجاد بسترهای مناسب برای تبادل اطلاعات و تجربیات ملی و بینالمللی و انجام تحقیقات کاربردی برای کنترل و پیشگیری از بیماریها و چالشهای حوزه سلامت در سطح کشوری و یا در سطح منطقهای بر اساس درخواست و اعلام نیاز سازمان جهانی بهداشت اشاره کرد.
این عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران گفت: انستیتو پاستور ایران سابقهای طولانی در کمک به ارتقای امنیت سلامت در کشور و منطقه مدیترانه شرقی به ویژه با کنترل بیماریهای واگیر در طول تاریخ بیش از ۱۰۰ ساله خود داشته است. به طور خاص مرکز همکار سازمان بهداشت جهانی در حوزه کنترل ناقلین میتواند از طریق ایجاد شبکههای همکاری با مراکز مشابه، تجربیات و دانشهای بینالمللی را در زمینه کنترل بیماریهای منتقله از ناقلین به اشتراک گذارد و به عنوان یک تسهیلگر در کسب دانش و مشاورههای خارجی همچنین ارائه مشاورههای تخصصی در داخل کشور و به کشورهای منطقه، نقش خود را در کمک به مقابله با چالشهای موجود در این حوزه ایفا کند.
رئیس انستیتو پاستور ایران اضافه کرد: با توجه به شیوع بیماریهای منتقله از پشه آئدس در کشورهای منطقه خاورمیانه شرقی و گزارش پشه آئدس مهاجم در ایران و طغیانهایی از بیماری تب دنگی، این مرکز میتواند راهکارهای مؤثری برای کنترل جمعیت پشه آئدس و پیشگیری از شیوع این بیماریها ارائه دهد همچنین با توجه به چالشهای موجود در کنترل مالاریا، این مرکز میتواند به توسعه استراتژیهای نوین برای پیشگیری و درمان این بیماری کمک کند.
مصطفوی اظهارکرد: با توجه به اینکه حدود ۱۷ درصد بیماریهای عفونی، منتقله از ناقلین هستند، این مرکز روی سایر بیماریهای مهم منتقله از ناقلین (نظیر تب خونریزیدهنده کریمه کنگو، لیشمانیوز، طاعون و ...) نیز فعالیت خواهد داشت.
وی گفت: در قالب این مرکز همکارسعی خواهیم داشت که نقشی مهم در کنترل بیماریهای منتقله از طریق ناقلین برای کشور و منطقه داشته باشیم البته برای ارتقای جایگاه این مرکز در سطح ملی و بینالمللی، در کنار حمایت و کمک متخصصان کشور، نیاز به حمایت وزارت بهداشت وجود دارد که امیدوارم این حمایتها همانگونه که در به ثمر رسیدن این مرکز مؤثر بوده است، در ادامه راه آن نیز مستدام باشد.
دکتر محمدرضا ظفرقندی - وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی - طی نامه ای به دکتر حنان بلخی - مدیر منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت - و در پاسخ به نامه او مبنی بر تعیین بخش اپیدمیولوژی و آمارزیستی و مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران به عنوان مرکز همکار سازمان بهداشت جهانی در حوزه بیماریهای منتقله از ناقلین، از تلاش های سازمان جهانی بهداشت در ایجاد این مرکز همکار قدردانی کرد.
وزیر بهداشت در این نامه تاکید کرده است: انستیتو پاستور ایران سابقه طولانی و برجسته ای در کمک به سلامت عمومی به ویژه در کنترل بیماری های واگیر دارد. کار تاثیرگذار آن در طول همهگیری کووید۱۹، دوران ریشهکنی مالاریا، و در مبارزه با هاری و طاعون، تخصص و تعهد آن را نشان میدهد. من اطمینان دارم که انستیتو پاستور ایران با سوابق اثبات شده و محققان متعهد خود کمک قابل توجهی به ماموریت سازمان جهانی بهداشت خواهد کرد و نقشی حیاتی در کنترل بیماریهای ناقل زاد در منطقه ایفا خواهد کرد.
بنا به اعلام روابط عمومی انستیتو پاستور ایران به پاس تلاشهای انستیتو پاستور ایران در جهت ارتقاء سلامت افراد هاری گزیده، از سال ۱۳۵۵، بخش هاری انستیتو پاستور ایران نیز توسط سازمان جهانی بهداشت به عنوان مرکز همکار با آن سازمان از نظر تحقیقات و رفرانس انتخاب شده است و مرکز همکارجدید، بعد از ۵۰ سال، به عنوان دومین مرکز همکار در انستیتو پاستور ایران فعالیت خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات