به گزارش ایسنا، محمد حسین رنجبران، مشاور وزیر امور خارجه در یادداشتی با این عنوان نوشت: آمریکاییها پیش از آغاز دور سوم مذاکرات غیرمستقیم به یکباره شروع به فضاسازی رسانهای کردند که ایران حق داشتن غنیسازی در خاک خود را ندارد و باید همه تأسیسات هستهای را جمعآوری کند.
این را ابتدا روبیو وزیر خارجه ایالات متحده بیان کرد و بعد از آن، ویتکاف که پیش از این به صراحت از حق غنیسازی ایران سخن گفته و آن را تلویحا پذیرفته بود، به آن پیوست و حتی خود رئیسجمهور آمریکا نیز در مصاحبهای بر آن تاکید کرد.
وزیر امورخارجه که ریاست هیات مذاکرهکننده جمهوری اسلامی ایران و مسئولیت پرونده هستهای را برعهده دارد، در مصاحبهای با انتقاد از این اظهارنظر، ضمن رد آن، تاکید کرد که موضع اصلی آمریکاییها پای میز مذاکره مشخص میشود و همین طور هم شد.
آمریکاییها تقریبا با همان دست فرمان قبلی در دور سوم در مسقط حاضر شدند و بهرغم بحثهای فراوان صورت گرفته که به صورت غیرمستقیم از سوی طرف عمانی منتقل میشد، پایان کار بر ادامه مذاکرات قرار گرفت و ارزیابی طرفین هم مثبت شد.
ظاهراً روش آمریکاییها برای پیش بردن فضای مذاکرات از طریق رسانهها به مذاقشان خوش آمده است. با وجود واکنش تلخ و جدی مذاکرهکنندگان ایرانی در دور سوم، آنها پس از پایان این دور نیز به همین شیوه ادامه دادند و چند روز بعد، تحریمهای جدیدی علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کردند. سپس، یادداشت وزیر دفاع آمریکا که در آن جمهوری اسلامی بهدلیل حمایت از مقاومت یمن تهدید شده بود، با بازنشر سخنان ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، همراه شد.
این اقدام، اعتراض وزیر امور خارجه به طرف عمانی را در پی داشت مبنی بر اینکه با این رفتارهای متناقض، کار مذاکره به جایی نخواهد رسید و بهرغم پیشنهادی که آمریکاییها در همین مسیر بهعنوان دستورکار مذاکرات دور چهارم در رم ارائه کرده بودند، با برخورد قاطع جمهوری اسلامی ایران نشست شنبه بعدی یعنی سیزدهم اردیبهشت لغو شد و البته از طرف عمانی اعلام شد که بهدلیل مشکلات لجستیکی این دور به تعویق افتاده است.
آمریکاییها بعد از این برخورد قاطع، پیگیریهای بسیاری کردند تا اینکه قرار شد ۲۱ اردیبهشت در مسقط گفتوگوهای غیرمستقیم ادامه پیدا کند. این گفتوگوها بسیار صریحتر و به قول سخنگوی محترم وزارت امور خارجه، گفتوگوهایی دشوار شد. چهارمین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران - آمریکا دقایقی قبل پایان یافت؛ مذاکراتی دشوار اما مفید برای درک بهتر از مواضع یکدیگر و یافتن راه حلهایی معقول و واقعبینانه برای حل مسائل مورد اختلاف. زمان و مکان دور بعدی گفتوگوها توسط هماهنگکننده عمانی اعلام خواهد شد.
آمریکاییها با سفر ترامپ به منطقه باز هم خباثت کردند و اظهارات ترامپ که به خیال خودش میخواست با آن، مردم بزرگ ایران را تحقیر کند، بلافاصله با سخنان محکم رئیسجمهوری و وزیر امورخارجه پاسخ داده شد. رهبرمعظم انقلاب اسلامی همچون همیشه حکیمانه با این تحرکات و اظهارات سخیف برخورد کردند و فرمودند: «ارزش پاسخ دادن ندارد...»
ناگفته پیداست که رژیم صهیونیستی که نشان داده است به جای ترامپ در حال تصمیمگیری برای دولت آمریکاست و از همه ظرفیتهای خود استفاده میکند، همچنان مشغول طراحی است تا این مذاکرات را به هر صورت که هست به شکست بکشاند و البته مسئولان آمریکایی نیز به قول معاون محترم سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، معلوم نیست که دنبال چه چیزی هستند و سادهترین اصول دیپلماتیک را هم رعایت نمیکنند.
ویتکاف این هفته باز هم از غنیسازی صفر گفت و وزیر محترم امور خارجه نیز خیلی قاطع پاسخ او را داد و در جریان برگزاری «مجمع گفتوگوهای تهران»، رئیسجمهوری جناب آقای دکتر پزشکیان جوابی قاطع به این هجمهها داد مبنی بر اینکه آنها نمیتوانند ما را از حق طبیعی خود محروم کنند: «مگر میخواهند چه کار کنند؟ تحریم کنند که ما سالیان سال است تحریم هستیم، حمله کنند که جرأت آن را ندارند و...»
در این میان حتی برخی سخنان رئیسجمهور محترم را تلویحا اینگونه تعبیر کردند که «پزشکیان، آمریکا را به بستن تنگه هرمز تهدید کرد.»فضاسازی سیاسی و رسانهای کار را به جایی رساند که رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی اخیر خودشان، صراحتا به طرف مذاکرهکننده آمریکایی تذکر دادند که یاوهگویی نکنند: «اینکه بگویند ما به ایران اجازه غنیسازی نمیدهیم، این غلط زیادی است. کسی منتظر اجازه این و آن نیست. جمهوری اسلامی سیاست و روشی دارد و سیاست خودش را تعقیب میکند.»
بلافاصله بعد از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی، خبری ساختگی به سرعت در فضای مجازی به نقل از سخنگوی محترم وزارت امور خارجه دست به دست شد: «ما جلسه بعدی مذاکرات را لغو کردیم؛ تا زمانی که طرف آمریکایی در خواستههای خود عقلانیت و منطق را بازنگرداند، ادامه مذاکرات متوقف خواهد بود.» این هم سناریویی دیگر در تکمیل جدول صهیونیستها بود که به سرعت از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه خنثی و تکذیب شد.
سید عباس عراقچی، وزیرامورخارجه در حاشیه نشست شهدای خدمت درحسینیه امام خمینی(ره) اعلام کرد: «برای ادامه مذاکرات تاریخی پیشنهاد شده است اما هنوز ما قبول نکردهایم.» جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا هردو خط قرمزشان غنیسازی است اما خط قرمز آمریکاییها روی کاغذ و حداکثر با خودکار (نه با مداد) کشیده شده است درحالی که خط قرمز ما ایرانیها با رگهایمان روی قلبمان حک شده است و آمریکاییها آنقدر باهوش و باحافظه تاریخی قوی هستند که این موضوع را بفهمند .
چند روز پیش روزنامه یدیعوت آحارونوت در مقالهای به قلم لیوربن آری نوشت: «عباس عراقچی دههها صرف تقویت مهارتهای دیپلماتیک خود کرده است، با عملگرایی آرام و روابط عمیقش درساختار قدرت تهران، ممکن است کلید رسیدن به توافق و جلوگیری از جنگ باشد.»
برخیها این یادداشت صهیونیستها را نوعی تهدید وزیرامورخارجه تلقی میکنند اما همین مطلب هم نشان میدهد که آنها ایرانیها و مسئولان جمهوری اسلامی را خوب نشناختهاند. عراقچی بیدی نیست که از این بادها بلرزد.
سیدعباس عراقچی در جلسه رای اعتماد خود در مجلس شورای اسلامی درفرازی از سخنانش اینگونه میگوید: «ما راه را گم نخواهیم کرد، حمایت بیدریغ، پیوسته و همه جانبه از آرمان فلسطین و مقاومت لبنان و دیگرجنبشهای مقاومت که در مبارزه با سیاستهای ظالمانه و جنایتکارانه رژیم صهیونیستی هستند درراس برنامههای ما قرارخواهد داشت . عهد میبندم که برای ایران هرکجا لازم باشد جان هرکجا لازم باشد آبروی خود را درطبق اخلاص قراردهم .»
آری راهی سخت درپیش است و جز با دعای خیرمردم و هدایتهای داهیانه رهبری معظم انقلاب و هوشیاری و همدلی مسئولان کشور به مقصود نخواهد رسید .
*بازنشر مطالب دیگر رسانهها و شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن از سوی ایسنا نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان منتشر میشود.
انتهای پیام
نظرات