احسان یوسفی در نخستین جلسه کمیته استانی طرح ملی جینف (GNAF) اظهار کرد: بیش از یک دهه است که در دولتهای مختلف بر اجرای این طرح تأکید شده و به نظر میرسد هدف اصلی دولت از اجرای آن، هویتبخشی به مکانهای کشور برای تسریع و تسهیل در ارائه خدمات و همچنین فراهمسازی بستر بهروزرسانی مسائل مرتبط با حوزه آدرسمحوری یا مفهوممحوری است.
وی با بیان اینکه در اجرای این طرح از یک مدل ساختاری مطلوب استفاده شده است، افزود: در خراسان رضوی طی چند سال اخیر اتفاقات خوبی رقم خورده است؛ بهویژه احداث قطب داده کشور که در این استان در حال عملیاتی شدن است. در استانی که پیشرو بوده و نقش پایلوت کشوری را ایفا میکند، ضروری است که در اجرای این طرح نیز جزء استانهای پیشرو باشد.
معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری خاطرنشان کرد: در این راستا، نیازمند هماهنگی بیشتر بین دستگاههای اجرایی در سطح استان هستیم تا بتوانیم بر اساس برنامه زمانبندی اعلامشده به اهداف تعیینشده دست پیدا کنیم. پیشرفت پروژه باید بهصورت همزمان در دو بخش زیرساختی و فرایندی انجام گیرد. لازم است برنامه زمانبندی دقیقی با در نظر گرفتن زمان نهایی اجرای طرح تهیه شود.
وی در ادامه با اشاره به تهیه نقشههای پارسلبندیشده در شهرها اظهار کرد: مدیرکل دفتر امور شهری استانداری باید با هماهنگی شهرداریهای استان این موضوع را مدیریت کند. در این مسیر، استانداری بهعنوان متولی امر با همکاری شهرداریها، شرکت پست و دبیرخانه استانی، اقدامات لازم را به انجام خواهد رساند.
معاون استاندار همچنین تصریح کرد: در تأمین نقشههای روستایی، دفتر امور روستایی استانداری و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با همکاری دهیاران باید اقدامات لازم را انجام دهند. در حوزه بهروزرسانی نقشههای موجود و اطلاعات GIS نیز سازمان مدیریت و برنامهریزی استان و اداره کل ثبت اسناد باید همکاریهای لازم را به عمل آورند.
وی با اشاره به مسئله معابر فاقد نام در روستاها و شهرها گفت: اگر شهرداریها و دهیاریها بتوانند این موضوع را هرچه سریعتر تعیینتکلیف کنند، بهتر خواهد بود. صورتجلسه نهایی این موضوع باید به دبیرخانه ارسال و فرآیند تعامل و بهروزرسانی انجام شود. در غیر این صورت، بر اساس ضوابط، دستورالعمل و آییننامه اجرایی طرح، مستندات مربوطه باید به دستگاههای متولی و فرمانداریها ارسال شود تا شهرداریها و دهیاریها اجرای این بند را آغاز کنند.
یوسفی با توجه به نقش ویژه شهر مشهد در این طرح افزود: از شهرداری مشهد انتظار میرود که تعامل ویژهای در این خصوص داشته باشد. ماده ۲۰ آییننامه نظام آدرسگذاری مکانمحور، سازمان برنامهوبودجه کشور را بهعنوان متولی تأمین اعتبار و اجرای این طرح معرفی میکند، اما در کنار آن باید از ظرفیت شهرستانها، مجموعههای شهرستانی و دهیاران که ظرفیتهای بالقوهای دارند نیز بهره گرفت.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه مرکز داده و تصمیمگیری آینده کشور در این زمینه شکل خواهد گرفت، بسیاری از تصمیمات آتی و سیاستگذاریها بر مبنای این طرح خواهد بود. بنابراین دهیاران، فرمانداران و شهرداران باید همکاری جامع و کامل با این طرح داشته باشند.
معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری با تأکید بر نقش مهم شرکت پست در اجرای این پروژه افزود: لازم است شرکت پست در تمامی جلساتی که در سطح شهر یا منطقه برگزار میشود، حضور فعال داشته باشد. تشریح و تبیین طرح در قالب برنامه زمانبندی مشخص باید انجام گیرد.
وی خاطرنشان کرد: نباید تصور شود که این طرح فقط مربوط به خدمات پستی است؛ بلکه مفهوم مکانمحوری میتواند در تصمیمگیریهای کلان نقش محوری داشته باشد. از جمله حوزههایی که از این طرح بهرهمند خواهند شد میتوان به خدمات اورژانسی، توسعه تجارت مکانمحور و پشتیبانی از سیستمهای نوآوری هوشمند اشاره کرد که با رشد روزافزون فناوری اهمیت بیشتری پیدا کردهاند.
یوسفی در پایان اظهار کرد: در حوزه تأمین وسایل نقلیه نیز باید دستگاههای متولی همکاری لازم را داشته باشند. توجیه دهیاران و همراه کردن آنان با اهداف این طرح میتواند ظرفیتهای محلی را به میدان عمل بیاورد و روند اجرایی را تسریع کند.
بر اساس گزارش روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، همچنین کاوه دولتی، معاون توسعه فناوری اطلاعات، امنیت شبکه و هوشمندسازی شرکت ملی پست، در نخستین جلسه استانی کمیته جینف (GNAF) اظهار کرد: در دهه اخیر، این دومین جلسهای است که در استانداری حضور دارم و پیش از این نیز جلسهای با شهرداری برگزار کردهایم. پروژه جینف، پروژهای ملی و مورد پیگیری ویژه رؤسای جمهور پیشین و کنونی است. استان خراسان رضوی به لحاظ سیاسی، اجتماعی و موقعیت استراتژیک اهمیت ویژهای دارد، اما متأسفانه در این پروژه پیشرفت قابلتوجهی نداشته و انتظار داریم جایگاه استان در این طرح ملی خاص و برجسته باشد. امید داریم در جلسه بعدی، پیشرفت خوبی را شاهد باشیم.
وی افزود: پروژه جینف یا پایگاه نظام ملی آدرسگذاری مکانمحور کشور، ذیل برنامه شفافسازی و سالمسازی اقتصاد قرار دارد که سه ضلع حکمرانی آن شامل هویت شخص، هویت مکان و تراکنشهای مالی است. ایجاد ارتباط منطقی و صحیح بین این سه مؤلفه، موجب شفافیت اقتصادی، پیشگیری از فساد و رانتخواری و فراهم آوردن فضای مناسب کسبوکار میشود. پروژه ملی GNAF باعث ایجاد هویت مکانی دقیق در کشور خواهد شد.
معاون توسعه فناوری اطلاعات، امنیت شبکه و هوشمندسازی شرکت ملی پست تصریح کرد: این پروژه در سطح جهان بسیار رقابتی است و تنها کشوری که توانسته آن را بهطور کامل اجرا کند، استرالیاست. حتی کشورهایی مانند هند که در حوزه IT پیشرو هستند، نتوانستهاند در این زمینه پیشرفت چشمگیری داشته باشند و صرفاً در حوزه لوکیشن یا نقطه فعالیت کردهاند. ایران نسبت به بسیاری از کشورها پیشرفت بهتری داشته، اما هماهنگی بهتر میان دستگاههای اجرایی برای عملیاتی شدن پروژه ضروری است.
دولتی خاطرنشان کرد: کمک به مدیریت ابرچالشهای کشور مانند مدیریت هوشمند انرژی و امور مالیاتی، ایجاد شفافیت و عدالتمحوری در خدمات دستگاههای اجرایی و کسبوکارها، بهکارگیری اطلاعات مکانی در فرآیند ارائه خدمات، مکانمحور کردن اطلاعات اشخاص حقیقی و حقوقی با کلید مشترک کد پستی و تکمیل پایگاه دادههای مکانی دولت هوشمند از جمله اهداف این طرح است.
وی در خصوص عملکرد پروژه در کشور و استان بیان کرد: در سطح کشور، پروژه حدود ۶۴ درصد پیشرفت داشته است. در استان خراسان رضوی، ۵۸ درصد اماکن ژئوکد شده و به لحاظ ساختمانی، ۷۹ درصد ساختمانها ژئوکد شدهاند. تخصیص نشانی کامل یا استاندارد به اماکن استان ۵۶ درصد است. در حوزه شهری استان، ۸۱ درصد مکانها و ۷۷ درصد ساختمانهای شهری ژئوکد شدهاند، اما در مناطق روستایی، تنها ۶ درصد از مکانها و ساختمانها ژئوکد شدهاند.
معاون توسعه فناوری اطلاعات، امنیت شبکه و هوشمندسازی شرکت ملی پست ادامه داد: استان دارای حدود یکمیلیون و ۳۰۵ هزار ساختمان فاقد پلاک است که معادل ۵۴ درصد کل ساختمانهای استان محسوب میشود. همچنین رتبه استان در تأمین نقشههای روستایی در کشور پایین بوده و جایگاه ششم از آخر را دارد. جایگاه استان در اختصاص نشانی استاندارد اماکن شهری مناسب است، اما در بخش روستایی جایگاه بسیار پایینی دارد.
دولتی گفت: از جمله اقدامات اجرایی مهم، ساماندهی اجزای نشانی استاندارد و نصب پلاکهای هوشمند تلفیقی و مکانی است. وظایف وزارت کشور شامل ارائه سرویس نقشه تقسیمات کشوری، همکاری با شرکت ملی پست در شمارهدهی مجازی معابر بینام و ساختمانهای فاقد پلاک است. انتظار میرود وزارت کشور تولید و بهروزرسانی مستمر نقشههای ١/۲۵۰۰۰ (نقشههای ۱/۲۵۰۰۰ شامل دستهای از نقشههاست که کل سطح کشور رو پوشش میدهد)و اطلاعات توصیفی تقسیمات کشوری را انجام دهد.
وی اضافه کرد: استانداری خراسان رضوی موظف به تشکیل کمیتههای تخصصی استانی طرح نشانی استاندارد مکانی ملی، معرفی دبیر، پیگیری امور مرتبط با تکمیل و بهروزرسانی نقشه پارسلبندی املاک در مناطق شهری و روستایی، هماهنگی با شوراها، شهرداریها و دهیاریها برای مرزبندی محلات، نامگذاری معابر و پلاکگذاری دقیق املاک است. همچنین همکاری با شهرداری و اداره کل پست استان برای ایجاد پایگاه داده مکانی منطبق با معیارها و ضوابط تعیینشده، از جمله وظایف استانداری محسوب میشود.
معاون توسعه فناوری اطلاعات، امنیت شبکه و هوشمندسازی شرکت ملی پست تصریح کرد: از استانداری انتظار میرود کمیتههای تخصصی بهصورت مستمر و منظم تشکیل شده و موانع رفع شوند، اعتبارات دستگاههای متولی برای تولید و بهروزرسانی نقشهها تجمیع گردد و در اختیار دستگاههای بهرهبردار قرار گیرد. همچنین پیگیری تأمین اعتبارات و الزام شهرداریها در ایجاد سرویس برخط ارائه اطلاعات پروانههای ساخت و پایانکار به شرکت ملی پست، پیگیری اجرای تکالیف شهرداریها و دهیاریها در ساماندهی پلاک و نام معابر و یکسانسازی نقشههای مورد استفاده با شرکت ملی پست، از موارد ضروری است.
انتهای پیام
نظرات