محمدرضا مقدسی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه خشم یک هیجان کاملا طبیعی همچون دیگر هیجانات نظیر مهربانی، شجاعت و... است، اظهار کرد: نباید خشم را انکار کرده و یا فرصت بروز این هیجان را ندهیم.
وی با تاکید بر لزوم مدیریت و کنترل خشم، اظهار کرد: کنترل خشم امری آموختنی است و نیاز به تمرین دارد. اگر چه آموختن این مهارت در هر سنی مطلوب است، اما هرچه از سنین پایینتر مهارت مدیریت خشم را بیاموزیم مناسبتر است و ما را از پیامدهای منفی که ممکن است بواسطه عدم کنترل خشم گریبانگیرمان شود، مصون میدارد.
مقدسی اظهار کرد: برای کنترل و مدیریت خشم میتوان از خدمات تخصصی که از سوی مشاورین و متخصصین سلامت روان ارائه میشود، استفاده کرد تا به نتایج بهتری دست یافت.
مقدسی به پیامدهای منفی عدم مدیریت خشم هم اشاره کرد و گفت: بخش عمده خودزنی و دیگر زنی و خشونتهایی که در جامعه شاهد آن هستیم نتیجه عدم مدیریت خشم است. به واقع ممکن است بواسطه عدم مدیریت خشم دچار آسیبهایی شویم که نتایج جبران ناپذیری داشته باشد، لذا مدیریت خشم بسیار مهم و امری ضروری است.
وی در ادامه به بیان تکنیکهایی برای مدیریت خشم پرداخت و گفت: در برخی موقعیتها همچون زمانی که از موضوعی عصبانی هستیم، بهتر است قبل از حرف زدن کمی تامل کنیم و از بر زبان آوردن حرفهایی که ممکن است پشیمانی به بار آورد، پرهیز کنیم.
مقدسی فاصله گرفتن از موقعیتهایی که میتواند ما را دچار چالش و یا تنش کند را نیز برای مدیریت خشم موثر دانست.
وی بر شناسایی محرکهایی که ممکن است ما را خشمگین کند نیز تاکید کرد و گفت: بصورت عام یکسری محرکها افراد را خوشحال و یا غمگین میکند. برخی محرکها نیز هستند که تنها برخی افراد را خوشحال و یا خشمگین میکند، لذا باید این محرکها را شناخت و از محرک هایی که موجب خشمگین شدن ما میشود، دوری کرد.
مقدسی تغییر سبک زندگی و داشتن یک زندگی شاد و انجام برخی فعالیت های بدنی مانند ورزش یوگا را نیز در مدیریت خشم بسیار موثر دانست.
مقدسی بر پرهیز از مصاحبت با افراد خشمگین نیز تاکید کرد و گفت: وقتی با فردی مواجه میشویم که خشمگین است باید اجازه دهیم خشم او فروکش کند و سپس با او وارد گفت و گو شویم. گاهی صحبت کردن با فردی که خشمگین است نه تنها هیچ فایدهای ندارد، بلکه شرایط را نیز بدتر میکند.
این مدرس دورههای تابآوری معاشرت با آدمهای دارای حسن خلق و شوخ طبع را نیز در مدیریت خشم موثر دانست و گفت: معاشرت با آدمهای شوخ طبع فضای زندگی ما را تلطیف میکند. گاهی آدمی که در اوج عصبانیت است وقتی به فرد شوخ طبعی میرسد و با او معاشرت میکند، این عمل دمای خشم و عصبانیت او را پایین میآورد.
مقدسی در بخش پایانی این گفت و گو، اظهار کرد: باید بدانیم خشم، هیجانی طبیعی، اما بالقوه مخرب است که مدیریت مؤثر آن در گرو تابآوری است. تابآوری روانشناختی با خودآگاهی هیجانی بالا، مهارتهای تنظیم هیجان(مانند تنفس عمیق، بازسازی شناختی، حل مسئله)، انعطافپذیری در برابر ناکامیها و خوشبینی واقعبینانه، پایه مدیریت خشم را میسازد و ظرفیت لازم برای تمرین این مهارتها را فراهم میکند.
وی افزود: تابآوری و مدیریت خشم به نوعی در هم تنیده و به هم پیوسته هستند که از مهارتهای فردی آغاز شده، در بستر گروهها و سازمانهای حمایتی پرورش یافته و توسط فرهنگهای عدالتمحور نهادینه میشوند.
انتهای پیام
نظرات