• سه‌شنبه / ۱۷ تیر ۱۴۰۴ / ۰۴:۴۳
  • دسته‌بندی: سبک زندگی
  • کد خبر: 1404041609633
  • خبرنگار : 71658

کمبود احساس امنیت عاطفی را جدی بگیرید

کمبود احساس امنیت عاطفی را جدی بگیرید

اگر در گذشته روابط سخت یا آسیب‌زا داشته‌اید، ممکن است حتی وقتی با فرد مناسبی روبه‌رو می‌شوید ترس‌های قدیمیِ برآمده از آن روابط، دوباره ظاهر شوند.

به گزارش ایسنا، ذهن، به دلیل کمبود احساس امنیت عاطفی در یک رابطه شکست خورده، یاد می‌گیرد که حتی در روابط سالم هم در انتظار خطر و تهدید باشد.

عواملی مانند شیوه دلبستگی (که در روابط اولیه‌ زندگی و به واسطه تجربه‌های گذشته شکل می‌گیرد) گواه آن است که چرا در برابر رابطه‌ عاطفی جدید، ترس یا اضطراب دارید.

تشخیص اینکه آیا در زندگی زناشویی خود واقعا با فرد مناسبی همراه هستید، همیشه آسان نیست اما اغلب می‌توانید تفاوت آن را احساس کنید. برای کمک به تشخیص و انتخاب مناسب، در ادامه‌ی این مطلب، سه نشانه‌ رابطه سالم و صحیح بین زوج‌ها آمده است:

۱. در مورد علاقه او تردید نمی‌کنید

وقتی با فرد مناسبی پیوند زناشویی بسته‌اید، این سوال که «آیا واقعا مرا دوست دارد؟» به‌ندرت به ذهنتان می‌رسد. دیگر خود را درگیر تحلیل پیام‌ها یا بررسی هر تعامل نمی‌کنید و احساس قضاوت شدن، انتقاد یا بی‌قراری دائمی ندارید.

در چنین رابطه‌ای، بازی‌هایی برای آزمودن وفاداری یا تلاش برای جلب محبت صرفا برای دیده شدن جایی ندارد و فشاری نیست که بخواهید ارزشمندی خود را اثبات کنید. با فرد مناسب، حس اطمینان و امنیت دارید. نیازی به «درست کردن» یکدیگر نیست؛ فقط دو حضور بالغ هستید که در کنار هم رشد می‌کنید. می‌توانید همان کسی باشید که در کنار دوستان نزدیک یا خانواده‌تان هستید و بابت همین «خود بودن»، ارزشمند و مورد احترام باشید.

مطالعه سال ۲۰۲۳ که در «مجله اروپایی تحقیقات سلامت، روان‌شناسی و آموزش» (European Journal of Investigation in Health, Psychology and Education) منتشر شد نشان داد، افرادی که ارتباط صمیمی و باثبات دارند از سلامت روانی بیشتری برخوردارند و در مقابل استرس واکنش بهتری نشان می‌دهند. متخصصان دریافتند که در روابط ایمن افراد از در دسترس بودن و حمایت عاطفی شریک زندگیشان خاطرجمع هستند و می‌دانند که در شرایط دشوار نیز از حمایت او برخوردارند.

همچنین، یافته‌ها نشان دادند که هرچه ارتباط زوجین باثبات‌تر باشد نیاز افراد به تایید شدن کاهش می‌یابد. بنابراین، در یک رابطه سالم، نه خود را زیر سوال می‌برید نه همسرتان را ــ چون او حضور دارد، قابل اعتماد است و شما را همان‌طور که هستید می‌پذیرد.

۲. رابطه درست آسان به نظر می‌رسد

اگر شنیده‌اید که «عشق باید آسان باشد»، به معنای آن نیست که رابطه نیاز به تلاش ندارد بلکه یعنی ارتباط به‌طور طبیعی جریان دارد و حتی پس از فروکش کردن هیجان اولیه همچنان پویا و شکوفاست، زیرا هر دو طرف برای حفظ آن تلاش می‌کنند.

به گزارش ایندیپندنت، در رابطه‌ سالم هم ممکن است درگیری پیش بیاید، اما این به معنای پایان کار نیست، بلکه فرصتی است برای شناخت بیشتر، ترمیم رابطه و عمق بخشیدن به پیوند میان‌ شما و شریک زندگی‌تان. در این نوع رابطه، می‌توانید نگرانی‌هایتان را ابراز کنید و مطمئن باشید حرف شما شنیده می‌شود، نه اینکه در بحث‌هایی گرفتار شوید که صرفا شدت می‌گیرند و به جایی نمی‌رسند.

همراه بودن با فرد مناسب به این معنا نیست که زندگی یکباره بی‌نقص و آسان می‌شود، اما قطعا کنار آمدن با چالش‌ها در حضور او ساده‌تر می‌شود. رابطه‌ شما منبع اضطراب، تردید یا بی‌ثباتی نخواهد بود. نگران جایگاه خود در دل او نیستید، چون احساس می‌کنید با هم در یک تیم هستید، نه در رقابت با هم. به نکات زیر توجه کنید:

  •  همسرتان شما را درک می‌کند ــ احساسات، نیازها و شیوه زندگیتان را می‌شناسد و به آن توجه می‌کند.
  •  شما را ارزشمند می‌داند ــ نه به‌خاطر کارهایی که برایش انجام می‌دهید، بلکه به خاطر خودتان.
  •  از شما حمایت می‌کند ــ هنگامی که به تشویق یا کمک نیاز دارید همراه شماست.
  •  احساساتتان را تایید می‌کند ــ هیچ‌گاه شما را بابت آنچه احساس می‌کنید کوچک یا نادیده نمی‌گیرد.
  •  به سلامت و شادی شما اهمیت می‌دهدــ با عمل، نه فقط با حرف.

۳. در کنار هم رشد می‌کنید، بدون اینکه از خودتان دور شوید

در یک ارتباط سالم نه‌تنها امکان رشد دارید بلکه تشویق می‌شوید که بیشتر رشد کنید. شریکتان از شما نمی‌خواهد که بخشی از هویت‌تان را فدای او کنید. او در مسیر رشد شخصیتان همراه شماست و در عین حال، به رشد خودش هم توجه دارد. مطالعه‌ سال ۲۰۲۱ مفهومی به نام «مقیاس شکوفایی زوج‌ها» (Couple Flourishing Measure) را معرفی کرد که معیاری برای سنجش کیفیت پویای روابط زناشویی است.

متخصصان دریافتند این طور نیست که زوج‌های شکوفا فقط حالشان در کنار هم خوب باشد، آنها با هم رشد می‌کنند. این‌گونه روابط ویژگی‌های زیر را دارند:

* سلامت روان توام با لذت (hedonic well-being): یعنی احساسات مثبت، صمیمیت عاطفی، رضایت و گرمای رابطه.

* رفاه و سلامت روان هدفمند (eudaimonic well-being): یعنی رشد فردی، شفقت دوطرفه و ساختن معنای مشترک و در واقع یعنی رابطه‌ای که الهام‌بخش پیشرفت هر دو طرف است.

در چنین رابطه‌ای دیگر نمی‌پرسید که «آیا او برای من مناسب است؟» بلکه سوالتان این خواهد بود: «چطور می‌توانیم با هم در این زندگی شکوفا شویم؟»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha