مریم دهقانیان، امروز سهشنبه ۱۷ تیر در نشست گفتوگوهای صلح در کانون توسعه فرهنگی کودکان نوشآباد اظهار کرد: زندگی سرشار از چالشهایی است که نیازمند راهحل است و توانایی حل مسئله، مهمترین مهارتی است که به انسانها برای بهبود کیفیت زندگی کمک میکند.
وی افزود: مهارت حل مسئله، به افراد اجازه میدهد حتی در شرایط مبهم، از تصمیمگیریهای اشتباه جلوگیری کرده و مسیر خود را ادامه دهند. درحالی که برخی افراد در شرایط عادی بهسادگی مضطرب میشوند و کوچکترین مشکلات را به بحران تبدیل میکنند. این گروه نیازمند تقویت تابآوری و مهارت حل مسئله هستند.
به گزارش ایسنا، این مدرس تئوری انتخاب ادامه داد: آدمهایی که در شرایط عادی روحیه تکانشی دارند، بدون مهارت تابآوری، هنگام مواجهه با بحرانهای واقعی، فلج شده و کنترل زندگی خود را از دست میدهند و دیگران از نگاه خود برای او تصمیمگیری میکنند که ممکن است باعث پشیمانی و افسوس شود.
دهقانیان تصریح کرد: انسانها در شرایط بحرانی، بیش از هر زمان دیگری به یکدیگر نزدیک شده و روحیه نوعدوستی و همدلی در میان آنها تقویت میشود. در مواقع سخت، افراد برای حمایت از یکدیگر پیشقدم میشوند و این همراهی نهتنها ایمنی جمعی را افزایش میدهد، بلکه به مراقبت از خود نیز منجر میشود.
وی تأکید کرد: افرادی که سیستم فاجعهسازی ذهنی فعالی دارند، مدام در حالت هشدار به سر میبرند و کوچکترین اتفاق را تهدیدی بزرگ میپندارند. این وضعیت نهتنها سلامت روان، بلکه سلامت جسمانی آنها را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
این مدرس تئوری انتخاب با اشاره بهضرورت آموزش تابآوری از دوران کودکی گفت: کودکانی که در محیطی پر از امکانات و بدون چالش رشد میکنند، معمولاً تحمل ناکامی را نمیآموزند و در بزرگسالی با اولین شکست، ناامید میشوند در حالی که تجربه ناکامیهای کنترلشده در کودکی، زمینهساز موفقیتهای آینده خواهد بود.
این مشاور خانواده افزود: یکی از مؤثرترین راهها برای مدیریت استرس، تشخیص حلقه کنترل است. باید بپذیریم که بسیاری از وقایع خارج از کنترل ما هستند، اما پردازش افکار، انتخاب رفتار و تنظیم هیجانات در اختیار انسان است.
دهقانیان تصریح کرد: آتشبس در شرایط زندگی، کارساز نیست و باید صلح برقرار باشد تا افراد مطمئن باشند که یک پناهگاه دارند بنابراین با تمرکز بر حلقه کنترل و گسترش حلقه نفوذ، میتوانیم از هدر رفت انرژی با نگرانیهای بیهوده جلوگیری کنیم.
وی تأکید کرد: توانایی تنظیم هیجانات، یکی از مهمترین مؤلفههای سلامت روان است. با یادگیری این مهارت، میتوانیم هیجانات منفی را مدیریت کرده و روابط بهتری بسازیم. اعتبار بخشیدن به احساسات ناخوشایند و سپس یافتن راهحل، روشی مؤثر برای تبدیل حال بد به حال خوب است.
این مشاور خانواده تصریح کرد: مهارتهای تابآوری، حل مسئله و خودشناسی سه عامل کلیدی برای عبور از بحرانها در دنیای پرچالش امروز، هستند. با تقویت این توانمندیها، نهتنها میتوانیم در شرایط سخت مقاومت کنیم، بلکه زندگی باکیفیتتری خواهیم داشت.
دهقانیان بیان کرد: هر قدر رفاه، بیشتر باشد افراد از جمع فاصله گرفته و خود محور میشوند و بچههای امروز که همه امکانات رفاهی را به راحتی در اختیار دارند، تحمل انتظار و جواب نه را ندارند و بیشتر دچار شکست میشوند.
وی گفت: هر کس باید ظرفیت روانشناختی خود را بداند و قبل از اینکه با هر مسئلهای روبهرو شویم درک اینکه چه چیزی تحت کنترل من است؟ چه چیزی تحت نفوذ من است؟ و چه چیزی اصلاً در کنترل من نیستند در انتخاب نوع رفتار من و جلوگیری از تمرکز بر موارد غیر قابل کنترل بسیار حائز اهمیت است.
این مشاور خانواده افزود: دایره کنترل از طریق خودشناسی و مهارتآموزی افزایش پیدا میکند. یعنی میزان تسلط ما را نسبت به چیزهای قابل کنترل بالا میبرد. این بهتنهایی جلوی بسیاری از آسیبها و مشکلات را میگیرد.
گفتوگوهای صلح، عنوان برنامهای برای ایجاد فضاهای گفتوگو میان کارشناسان و متخصصان است که با هدف بهبود سلامت روان شهروندان و کاهش اضطراب اجتماعی و تقویت همگرایی اجتماعی هر ماه در کانون توسعه فرهنگی کودکان نوشآباد برگزار میشود.
انتهای پیام
نظرات