مریم اسماعیلی کارشناس امامت پژوهی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در نظام اندیشه شیعه هر حرکت فردی در اجتماع معنا پیدا میکند، به این معنا که در مواجه با مسائل مختلف تاثیر هر حرکت فردی بر سایر عناصر اجتماع در نظر گرفته میشود، لذا برای ایجاد تغییرات در جامعه خودسازی در اولویت قرار دارد.
وی ابعاد مختلف خودسازی را مورد توجه قرار داد و گفت: عبودیت محض خدا (تبعیت از دستورات نبی، ولی و وصی پرودگار)، آگاهیبخشی درباره اهمیت مقابله با حکومت ظالم(با فدا کردن ارزشمندترین داراییهای انسان)، تقویت روحیه بخشش و گذشت، تربیت صحیح فرزند بر محور عبودیت خداوند، از جمله ابعاد مختلف خودسازی است.
اسماعیلی بیان کرد: در رفتار امام حسین(ع) مولفههای تربیتی الهام بخش زیادی وجود دارد که بازتاب آن را میتوان در خلقیات یارانشان یافت؛ لازم است این ویژگیها و خصوصیتهای رفتاری در افراد اهل ایمان پدیدار شود، از جمله ویژگیهای انسانهای پیرو مکتب امام حسین(ع) این است که باید روحیه پذیرفتن افراد نادم و پشیمان که قبلاً گناهکار بودند را در وجود خود بپروراند.
وی تصریح کرد: مهمترین وظیفه هر انسان این است که بتواند تمام افراد را به دین هدایت کند طوری نباشد از کسانی که به ظاهر شبیه ما نیستند دوری کنیم؛ لذا همه مردم باید به وظایف خود در زمان و عصری که در آن قرار دارند توجه بسیاری داشته باشند، نسبت به اتفاقاتی که میافتد اهتمام بورزند و کنش و واکنش متناسب به وقایع داشته باشند.
این کارشناس دینی یادآور شد: عبادت فقط منحصر در اعمال شخصی اعم از نماز، روزه، خمس و زکات نیست، بلکه نجات جامعه از ضلالت و گمراهی جزء مهمترین عبادات محسوب میشود؛ اینگونه نیست که فکر کنیم فقط انجام اعمال دینی عبادت حساب میشود درحالی که باید خود را برای حضور در مسیر هدایت آماده کنیم.
اسماعیلی گفت: فرد باید با شناخت مسیرهایی که انسان را به گمراهی میکشاند از جمله موسیقیهای بد، فضایمجازی با محتواهای نامناسب، کتابهای انحرافی به تقویت ایمان خود بپردازد که هنگام کمک به دیگران خود دچار ضلالت و گمراهی نشود؛ نکته مهم دیگر در نجات دیگران از گمراهی بیان شیوا و روی گشاده است تا افراد گمراه بر اساس ادله و منطق اشتباه خود را بپذیرند و مسیر صحیح را انتخاب کنند.
وی با اشاره به حماسه رجزخوانیهای یاران اباعبدالله در کتب مقاتل تصریح کرد: از رجزخوانی اصحاب امام حسین(ع) در میدان نبرد دو نکته بسیار مهم دریافت میشود؛ اولین آن اتمام حجت با دشمن است، یعنی اینطور نیست که یک دفعه به دل سپاه بزنند که صرفاً دشمن را بکشند و ماجرا تمام شود بلکه همچنان تلاش بر این است که دشمن را به مسیر حق هدایت کنند و به افراد گمراه امام را بشناسانند و دیگری این است که در هر بیانی یک مسیر هدایت وجود دارد و ممکن است برخی افراد از این طریق هدایت شوند.
این کارشناس دینی با اشاره به نقش زنان در نهضت عاشورا گفت: در تاریخ حضور زنان شجاع و دلیر که با شهادت مردان شان، روحیه شان را از دست ندادند بسیار چشمگیر است، زیرا به این امر آگاهند که مسیر شهادت مردانشان مسیر حق است، و این مسیر عین زندگی و آزادگی است؛ لذا زمانی که زنان این تفکر را داشته باشند، با تقویت ایمان به حق شناسی میرسند و در ادامه مسیر قویتر از قبل عمل میکنند و در وجودشان روحیه شجاعت و جانفشانی برای دفاع از حق و دین خدا افزایش پیدا میکند.
اسماعیلی با بیان اینکه جوانان نسبت به کل جامعه مسئول هستند، گفت: اینطور نیست که در سن جوانی هیچ مسئولیتی بر دوش کسی نباشد، زیرا انسان در هر بازه سنی که قرار دارد یک مسئولیت اجتماعی دارد. لذا جوانان، بر اساس وظیفهای که خداوند به عنوان یک انسان برایشان رقم زده باید دانش خود را افزایش دهند و روشهای هدایت مردم را بیاموزند.
وی با اشاره ضرورت الگوگیری جوانان از یاران امام حسین(ع) بیان کرد: کسب شناخت توسط جوانان نسبت به امام عصرشان از طریق افزایش مطالعات دینی، استفاده از محضر علما و اساتید بسیار اهمیت دارد. علاوه براین شناخت، باید به کسب معرفت هم اهتمام بورزند یعنی گوش به فرمان امام باشند بدانند که آنچه امام فرمان میدهد دقیقا مصلحت افراد در آن است. جوانان باید به وقت نیاز در جبهه حق حاضر باشند اینطور نباشد که منتظر امکانات باشند تا هنگامی که همه اسباب و لوازم فراهم باشد بلکه هر موقع جبهه حق نیاز به حضور فیزیکی، قدرت جسمانی، ذهنی و دانش جوانان داشت آماده ارائه خدمات باشند.
انتهای پیام
نظرات