دکتر جواد صادقی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه بیماری آب مروارید معمولاً به دلیل تغییراتی است که در عدسی چشم ظاهر میشود و عمدتاً ناشی از افزایش سن است، اظهار کرد: آب مروارید به طور کلی به سه نوع همچون مادرزادی، ناشی از افزایش سن و ناشی از ضربه (تروماتیک) تقسیم میشود.
صادقی گفت: آب مروارید مادرزادی از بدو تولد وجود دارد و شدت آن ممکن است متفاوت باشد، در بعضی از موارد، شدت آن به قدری زیاد است که نیاز به جراحی در سنین کم مانند دو ماهگی احساس میشود، در حالی که در برخی موارد شدت آن کمتر است و ممکن است فقط تحت نظر قرار گیرد.
وی با اشاره به آب مروارید ناشی از افزایش سن، افزود: این نوع معمولاً در افراد بالای ۵۵ تا ۶۰ سال مشاهده میشود، تقریباً همه افراد در این سنین درجاتی از آب مروارید را تجربه میکنند؛ اما ممکن است در زمینه عوامل خاصی در سنین پایینتر بروز پیدا کند. همچنین آب مروارید ناشی از ضربه (تروماتیک)، نوع ناشی از ضربات به چشم است و ممکن است در هر سنی بروز پیدا کند. در صورتی که شدت این نوع آب مروارید کم باشد، معمولاً نیاز به جراحی نیست، اما در صورت وخامت شرایط همچون خطر تبدیل شدن به آب سیاه و افت قابل توجه دید فرد، جراحی ضرروی خواهد بود.
این فوق تخصص قرنیه بیان کرد: عوامل خطر برای ابتلا به آب مروارید شامل ژنتیک، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، مصرف برخی داروها و مواد مخدر و بیماریهایی مانند دیابت است، همچنین، برخی بیماریهای چشمی نیز میتوانند ریسک ابتلا به آب مروارید را افزایش دهند.
علائم شایع آب مروارید و زمان مراجعه به پزشک
صادقی درخصوص علائم شایع آب مروارید، تصریح کرد: کاهش دید به ویژه کاهش دید دور، کاهش دید در شب، پخش دیدن نورها و حساسیت به نور به شکلی که در نورهای شدید فرد مجبور شود چشم خود را ببندد، از علائم شایع ناشی از آب مروارید هستند. افرادی که این علامتها را دارند، باید به چشمپزشک مراجعه کنند تا معاینه دقیقتری انجام شود. در بزرگسالان، اگر فردی علائمی مانند کاهش بینایی، حساسیت به نور یا دیگر مشکلات چشم را تجربه کند، باید به متخصص مراجعه کند. در کودکان نیز، وجود انحرافات چشم، لرزش چشم یا مشاهده نقطه سفیدی در مرکز مردمک میتواند نشانههایی باشد که نیاز به ارزیابی و پیگیری فوری توسط والدین دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه برای پیشگیری از آب مروارید، مهمترین عامل خطر یعنی نور خورشید، میتواند با استفاده از عینکهای آفتابی و لوازم محافظتکننده همچون کلاههای لبهدار کاهش یابد، گفت: همچنین داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم، خصوصاً مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان مانند کلم بروکلی میتواند در کاهش خطر بیماری مؤثر باشد. کنترل دیابت و نگهداری قند خون در سطح مناسب نیز از دیگر اقدامات مؤثر در پیشگیری از ابتلا به آب مروارید به شمار میرود.
آیا جراحی آب مروارید عوارضی دارد؟
این متخصص و جراح در پاسخ به سوال اینکه آیا جراحی آب مروارید عوارضی دارد یا خیر، مطرح کرد: جراحی آب مروارید به طور کلی عوارض کمی دارد و در صورتی که عمل براساس نیاز واقعی بیمار انجام شود، نگرانی خاصی وجود ندارد. پیش از جراحی، معاینات و تصویربرداریهای دقیقی انجام میشود تا مشخص شود که عمل چقدر برای فرد مناسب است.
وی با بیان اینکه در عمل جراحی آب مروارید، معمولاً یک لنز در چشم بیمار قرار داده میشود، عنوان کرد: این لنزها در انواع مختلفی موجود هستند. لنزهای تک کانونی، دید دور را برای بیمار فراهم میکنند، اما برای دید نزدیک استفاده از عینک مطالعه ضروری است. از سوی دیگر لنزهای چند کانونی، علاوه بر ایجاد دید دور نسبتاً مناسب تا حدودی دید نزدیک را نیز برای بیمار فراهم میکنند.
تصورات اشتباه رایج درمورد آب مروارید
صادقی درخصوص تصورات اشتباه افراد از علائم آب مروارید، اضافه کرد: برخی بیماران وقتی دچار اشکریزش هستند، تصور میکنند که این نشاندهنده وجود آب مروارید است. همچنین افرادی که به پیرچشمی مبتلا هستند و بینایی نزدیک آنها کاهش پیدا کرده، ممکن است گمان کنند که این نیز نشانه آب مروارید است. اما این علائم جزو نشانههای آب مروارید نیستند.
انتهای پیام
نظرات