به گزارش ایسنا، در پی تشدید پدیده تغییرات اقلیمی و بروز خشکسالیهای متوالی در کشور، تولید داخلی نهادههای دامی با افت چشمگیری مواجه شده است. کاهش بارندگی و محدودیت منابع آبی در سالهای اخیر، بسیاری از مزارع تولید ذرت، جو و سویا را از چرخه تولید خارج کرده و با تداوم این شرایط میتواند وضعیت تامین بحرانی شود که هم اکنون در نتیجه این شرایط، نیاز به واردات نهادههای دامی افزایش یافته و سهم واردات در تأمین بازار داخل به بیش از ۷۰ درصد رسیده است.
این در حالی است که نوسانات نرخ ارز، مشکلات تخصیص ارز و روند پیچیده ثبت سفارش، تأمین پایدار نهاده را با چالش مواجه میکند. فعالان صنعت دام و طیور، ادامه این روند را عامل اصلی افزایش قیمت گوشت، لبنیات و تخممرغ میدانند که عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در این خصوص راهکاری برای مقابله با کمبود خوراک طیور و تامین پایدار آن ارائه داده است.
حسنا حاجاتی- عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در گفت و گو با ایسنا، درباره شیوههای نوین تغذیه طیور اظهار کرد: استفاده از حشرات در تغذیه طیور میتواند یکی از راه حلهای موثر در تأمین منابع پروتئینی پایدار و کاهش وابستگی به واردات کنجاله سویا باشد. با توجه به رشد روزافزون جمعیت و افزایش تقاضا برای منابع پروتئینی، صنعت طیور در ایران و کشورهای در حال توسعه با چالشهایی همچون تأمین منابع خوراکی پایدار، واردات پرهزینه کنجاله سویا، تغییر اقلیم و کمبود آب مواجه است.
حاجاتی تصریح کرد: تحقیقات اخیر نشان میدهد حشراتی مانند لارو تنبریومالتور، لارو مگس سرباز سیاه، جیرجیرک و شفیره کرم ابریشم دارای ارزش غذایی بالا شامل پروفیل مناسب اسیدهای آمینه قابل هضم، اسیدهای چرب مفید و ویتامینها هستند که تأثیر مثبتی بر سلامت و اشتهای پرندگان دارند.
وی، توضیح داد: پرورش انبوه این حشرات با استفاده از ضایعات کشاورزی و دامپروری، علاوه بر کاهش هزینهها و وابستگی به واردات کنجاله سویا، میتواند پایداری زیستمحیطی را افزایش دهد و با استخراج ترکیبات زیستی مانند کیتین، فواید دارویی و تغذیهای قابل توجهی ارائه کند.
حاجاتی تاکید کرد: استفاده از حشرات به صورت زنده با در نظر گرفتن ملاحظات امنیت زیستی در جیره طیور میتواند سبب افزایش اشتها و نشاط پرندگان شود و از نظر فنی میتواند بهرهوری تولید را در سیستمهای پرورش بومی و ارگانیک افزایش دهد.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در پایان همچنین بر ضرورت تدوین استانداردهای بهداشتی، سرمایهگذاری در فناوریهای تولید انبوه و آموزش فعالان صنعت برای توسعه زنجیره ارزش حشرات در ایران تاکید کرد و گفت: ترویج دانش فنی پرورش حشرات در روستاها میتواند به کاهش وابستگی به نهادههای وارداتی و تحقق پرورش طیور پایدار کمک شایانی کند.
انتهای پیام
نظرات