• سه‌شنبه / ۲۹ مهر ۱۴۰۴ / ۱۷:۳۶
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1404072919122
  • خبرنگار : 71662

رئیس مؤسسه تحقیقاتی علوم کشور اعلام کرد

خودکفایی کامل ایران در تولید واکسن و تجهیزات آبزی‌پروری

خودکفایی کامل ایران در تولید واکسن و تجهیزات آبزی‌پروری

رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور اعلام کرد: ایران در تولید واکسن بیماری‌های کپورماهی، هورمون‌های تکثیر و تجهیزات پرورش در قفس به خودکفایی کامل رسیده است؛ دستاوردی که علاوه بر جلوگیری از خروج ارز، به تقویت امنیت غذایی و تاب‌آوری در برابر تحریم‌ها منجر شده است.

به گزارش ایسنا، صدیق مرتضوی، رئیس موسسه تحقیقاتی علوم کشور، در یک نشست خبری با حضور روسای سازمان تحقیقات استان‌ها، ضمن ارائه گزارش جامعی از پیشرفت‌های بخش شیلات، چالش‌های کلیدی محیط زیستی این حوزه را نیز مطرح کرد.

کاهش ذخایر و احیای زیستگاه‌ها

مرتضوی با تأکید بر اینکه «ذخایر دریایی کشور نسبت به سال‌های قبل کاهش یافته است»، حفظ و احیای زیستگاه‌ها و ذخایر ژنتیکی را یک اولویت ملی دانست. 

وی افزود: ما هزاران تن برداشت میگو در هرمزگان داریم و این برداشت را مدیریت می‌کنیم تا فشار مضاعفی بر ذخایر وارد نشود. همه این فعالیت‌ها در راستای تأمین امنیت غذایی جهان و تحقق سند امنیت غذایی ملی است.

او همچنین از پایش مستمر سلامت زیستگاه‌ها خبر داد و گفت: تأثیر پساب آب شیرین‌کن‌ها بر زیستگاه ماهی‌ها بررسی شده و استانداردهایی تدوین کردیم که باید ملاحظه شود؛ چرا که شیرین‌کننده‌های کشورهای عربی بر آبزیان کشور خودشان تأثیرات منفی گذاشته‌اند.

خودکفایی کامل در فناوری‌های آبزی‌پروری و مقابله با تحریم

رئیس موسسه تحقیقاتی علوم کشور، خودکفایی در تولید تجهیزات و نهاده‌های کلیدی را یک دستاورد بزرگ در مقابله با تحریم‌ها و خروج ارز عنوان کرد و گفت: کشور در تأمین تجهیزات ماهی در قفس کاملاً خودکفا شده و حتی در این بخش به مرحله صادرات نیز رسیده است.

مرتضوی همچنین تولید داخلی واکسن بیماری باکتریایی کپورماهی‌ها را یک موفقیت بزرگ برشمرد و گفت: این واکسن مورد استفاده قرار می‌گیرد و حتی در برابر برخی بیماری‌های ویروسی نیز تأثیرگذار است. افزون بر این، هورمون تکثیر ماهی که پیش از این هدف تحریم‌ها بود، اکنون در داخل کشور تولید شده است.

وی با اشاره به بخش مولدسازی افزود: در تولید بچه ماهی برای پرورش در قفس به خودکفایی کامل رسیده‌ایم و بی نیاز از واردات شدیم. با اجرای طرح‌های مولدسازی، دوره تولید بچه ماهی‌ها نیز به نصف کاهش یافته است. 

رئیس موسسه تحقیقاتی علوم کشور، همچنین از تولید کیت تشخیصی بیماری «وی.اچ.اس» (VHS) در داخل خبر داد که منجر به هزاران دلار صرفه‌جویی ارزی شده و در ادامه دستاوردهای داخلی، اعلام کرد: ما به ۳۰ فرمول غذایی ماهیان خاویاری دست پیدا کرده‌ایم و با کارخانه‌ها قرارداد تولید منعقد می‌شود که این اقدامات نیز از خروج ارز جلوگیری می‌کند.

 وی همچنین به اجرای طرح تولید ماهی در خارج از فصل در استان خوزستان اشاره کرد که منجر به افزایش بهره‌وری و کاهش ابتلا به بیماری‌ها شده است.

طرح‌های ملی توسعه آرتمیا و مبارزه با بیماری‌ها

مرتضوی در خصوص اهمیت غذای آبزیان اظهار کرد: طرح توسعه کشت آرتمیا (غذای اصلی ماهیان) در کشور اجرا می‌شود و تولید داخلی آن تنها یک‌بیستم قیمت وارداتی تمام می‌شود.

وی افزود: برای تضمین این تولید، بانک ژن آرتمیای ارومیه تأسیس شده و کشت آن توسعه می‌یابد.

مرتضوی در بخش مدیریت بیماری‌ها، به چالش‌های زیستی جدی نیز اشاره کرد و افزود: طرح ملی مبارزه با بیماری «اس.پی.اف» (SPF) ماهیان در ارومیه در حال اجراست.

رئیس موسسه تحقیقاتی علوم کشور همچنین با ابراز نگرانی در خصوص بیماری «وایت اسپات» (نقطه سفید) در بخش پرورش میگو، گفت: این بیماری تولید ۶۰ هزار تنی سال ۱۴۰۱ را که قبلاً با آهنگ ۲۰ درصد رشد داشت، اکنون به ۵۰ هزار تن کاهش داده است.

سرانه مصرف و تولیدات جانبی

مرتضوی در پایان به آمار سرانه مصرف آبزیان اشاره کرد و گفت: سرانه مصرف آبزیان در دنیا ۳۲ کیلوگرم است، درحالی‌که این رقم برای ایران کمتر از ۱۴ کیلوگرم است و باید فرهنگ افزایش مصرف آبزیان ترویج یابد. در حال حاضر ۱۰ هزار تن گوشت ماهی خاویاری در کشور تولید می‌شود. همچنین طرح‌های ملی تولید پروتئین و کرم پوست از ضایعات محصولات شیلاتی (که شامل ۴۰ درصد دورریز است و در برخی ماهیان تا ۵۰ درصد می‌رسد) در حال اجرا است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha