فرزانه سینکایی در گفتوگو با ایسنا درباره اهمیت مصرف شیر گفت: شیر یک نوشیدنی غنی از مواد مغذی است که حاوی انواعی از ویتامینها و مواد معدنی، کلسیم، ویتامین(D)، پروتئینها، پپتیدها، قند و چربی است. مواد مغذی موجود در شیر، نقش مهم و موثری در حفظ سلامت کلی بدن، سلامت قلبی و عروقی، حمایت از سیستم ایمنی و تقویت استخوان ها و دستگاه عضلانی دارد.
وی درباره مصرف لبنیات و اثر حفاظتی آن در هوای آلوده، افزود: تحقیقات علمی نشان داده، مصرف شیر پاستوریزه میتواند روند فرآیند التهابی را کاهش داده و از این طریق به کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا بر بدن انسان کمک کند.
سینکایی در ادامه بیان کرد: سموم موجود در هوای آلوده موجب از بین رفتن تعادل رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها در بدن انسان شده، از این رو نیاز بدن به آنتیاکسیدان افزایش پیدا میکند.
این کارشناس تغذیه ادامه داد: چون پپتیدهای موجود در شیر و لبنیات خواص آنتی اکسیدانی دارد، از این لحاظ مصرف آن در هوای آلوده میتواند مفید باشد. همچنین تحقیقات نشان داده که برخی از اجزای موجود در شیر، میتوانند به برخی سموم در دستگاه گوارش متصل شده و مانع جذب آنها شود.
وی افزود: به عنوان مثال کلسیم موجود در شیر باعث کاهش جذب فلز سرب در بدن میشود. البته این تاثیر تنها بر روی فلزات سنگین موجود در دستگاه گوارش انسان بررسی شده و برای تاثیر روی سموم استنشاقی، نیاز به مطالعات بیشتری وجود دارد.
سینکایی با بیان اینکه از اثرات هوای آلوده بر بدن انسان، کمبود ویتامین D است، گفت: این ویتامین نقشهای مختلفی مانند سلامت قلب و عروق، حفظ ایمنی بدن، سلامت استخوانی و عضلات در بدن برعهده دارد. بنابراین چون شیر منبعی غنی از ویتامین D است، مصرف آن در هوای آلوده از اهمیت بیشتری برخوردار است.
وی عنوان کرد: مصرف شیر و سایر لبنیات میتواند آثار محافظتی چون کاهش فرآیندهای التهابی، اثرات آنتیاکسیدانی، حمایت از مجاری تنفسی در برابر هوای آلوده داشته باشد. البته توجه به این نکته لازم است که این تاثیرات فقط نقش حمایتی داشته و راه اصلی مبارزه با تاثیرات مخرب هوای آلوده، کاهش قرارگیری در معرض هوای آلوده است.
وی یادآور شد: امروزه آلودگی هوا یک نگرانی جهانی است که بر سلامت عمومی و محیط زیست تأثیر منفی داشته است. مطالعات ثابت کردهاند، هوای آلوده حاوی ریزذراتی است که میتوانند تاثیر مستقیم و مخربی روی سیستم عصبی به ویژه سلولهای مغزی کنترل خواب داشته و به اختلالات خواب در افراد منجر شود.
این کارشناس تغذیه در مرکز بهداشت غرب کرج خاطرنشان کرد: شیر حاوی موادی است که به بهبود خواب و کاهش اثرات مخرب هوای آلوده کمک میکند. برای افرادی که به دلیل آلودگی هوا دچار سوزش راه تنفسی شدهاند، مصرف شیر به عنوان تسکین دهنده موقت توصیه میشود. این اثر تسکینی میتواند به کاهش سرفه و ناراحتی ناشی از استنشاق ذرات معلق کمک کند.
انتهای پیام
نظرات