میانگین برداشت در این ناحیه بهدلیل خاک حاصلخیز و اقلیم مناسب، به ۹ تُن در هکتار میرسد که در مقایسه با میانگین کشوری، نرخ قابل توجهی است.
وجود یکی از بزرگترین معادن استان همدان و یکی از تولیدکنندگان عمده الیاف صنعتی و منسوجات تایر، از جمله زیرساختهای صنعتی هستند که در بخش زند قرار گرفتهاند.
طرح کلنگزنی مرکز پرتودهی غرب کشور در سال ۱۴۰۲ نیز در بخش زند به اجرا درآمد که در آیندهای نزدیک راهاندازی میشود. همچنین سد کلان با ظرفیت ۴۶ میلیون مترمکعب و تصفیهخانه آب شرب ملایر در همین بخش قرار دارد که منابع آبی قابل توجهی را برای توسعه صنعتی و کشاورزی تأمین میکند.
با وجود تمامی این ظرفیتها، بخش زند با یک چالش اساسی اقتصادی مواجه است و آن نبود کارخانه یا شهرک صنایع تبدیلی است. به همین دلیل، کشاورزان ناچارند محصولات خود را در قالب خامفروشی و معمولا به واسطهها بفروشند که این مسئله موجب کاهش قابل توجه سود تولیدکنندگان میشود.
ایجاد صنایع تبدیلی میتواند سبب افزودن ارزش به محصولات کشاورزی مانند آلبالو و گیلاس و نیز ایجاد فرصتهای شغلی و توسعه پایدار اقتصادی منطقه شود.
پیشبینی برداشت ۵۰۰۰ تُن آلبالو از باغات ملایر
مدیر جهاد کشاورزی ملایر با بیان اینکه بیش از ۸۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان زیر کشت آلبالو است و بیشترین میزان تولید و برداشت آلبالو در بخش زند قرار دارد، پیش بینی کرد امسال بیش از ۵۰۰۰ تُن آلبالو از سطح باغات این شهرستان برداشت شود.
علیرضا زنگنه در گفت وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر ۹۰ درصد از میزان تولید و سطح زیرکشت آلبالو در بخش زند و ۱۰ درصد در سایر نقاط این شهرستان تولید میشود.
زنگنه با اشاره به اینکه از ۱۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در بخش زند، بیش از ۸۰۰ هکتار آن به باغات آلبالو اختصاص دارد، افزود: این بخش سالانه بیش از ۵۰۰۰ تُن آلبالو به بازار عرضه میکند.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر با اشاره به اینکه برداشت آلبالو از باغهای این شهرستان آغاز شده و تا مرداد ادامه دارد، افزود: امسال به دلیل سرمازدگی باغها، میزان تولید نسبت به سال قبل افزایشی ندارد، اما در توسعه سطح زیر کشت باغهای آلبالو افزایش داشتیم.
وی از افزایش ۵۰ هکتاری سطح زیر کشت باغهای آلبالو در این شهرستان طی سال زراعی گذشته خبر داد و خاطرنشان کرد: این باغات هنوز بارور نشدند و کشاورزان استقبال خوبی داشتند.
زنگنه به کیفیت بالای محصول آلبالوی این شهرستان اشاره و تصریح کرد: با وجود ظرفیت بالای تولید آلبالو و گیلاس در بخش زند ملایر، واحد فرآوری این محصول را در شهرستان نداریم و یکی از شرکتهای همدان، هر سال نسبت به خرید و فرآوری این محصول از باغداران ملایری اقدام میکند.
وجود واسطهها و نبود کارخانه صنایع تبدیلی؛ اصلی ترین معضل باغداران
یک باغدار بخش زند نیز با بیان اینکه بازار فروش و قیمت آلبالو نسبت به سالهای گذشته رشد قابل توجهی داشته است، گفت: چند واسطه آلبالو را پس از برداشت بصورت کلی از ما میخرند و به کارخانههای فرآوری تحویل میدهند.
زهرا امیریپری، مشکل اصلی این محصول را بازار فروش دانست و بر ضرورت ایجاد یک کارخانه صنایع تبدیلی در بخش زند تاکید کرد.
وی با بیان اینکه برای فروش سایر محصولات از جمله آلو نیز مشکل داریم، افزود: در حال حاضر شغل اصلی اهالی این منطقه باغداری و کشاورزی است و مخارج زندگی مردم از این راه تامین میشود، بنابراین ایجاد یک کارخانه صنایع تبدیلی محصولات باغداران، کمک زیادی به حذف واسطه و رونق بازار فروش خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر هر کیلو آلبالو به قیمت ۱۷۰ هزار تومان از باغدار خریداری میشود، تصریح کرد: در صورت احداث کارخانه صنایع تبدیلی، باغدار میتواند محصول خود را با قیمت مناسب و بدون دردسر به کارخانه تحویل دهد.
امیریپری کمبود آب و مشکل خشکسالی را یکی دیگر از معضلات اصلی باغداران دانست و خاطرنشان کرد: کم آبی بسیاری از باغات را خشک کرده و سبب کاهش میزان محصول تولیدی شده است، بهطوریکه برخی باغداران مجبورند برای آبیاری باغات آلبالو، از سهمیه آب دیگر زمینهای کشاورزی و باغات خود کم کنند.
تا سه ماه آینده، عملیات اجرایی احداث شهرک صنایع تبدیلی در زنگنه آغاز میشود
شهردار زنگنه پروژه احداث شهرک صنایع تبدیلی شهر زنگنه را یکی از بزرگترین پروژههای سرمایهگذاری بین شهرداریهای سطح استان دانست و به ایسنا گفت: طرح مصوب و تملک زمین انجام شده است.
محمدحسین روستایی اظهار کرد: این پروژه در زمینی به مساحت ۱۸ هکتار اجرا میشود و در فاز اول با احداث ۲۱۷ واحد کارگاهی و صنعتی برای ۶۰۰ نفر اشتغال ایجاد میکند.
روستایی با بیان اینکه تاکنون درخواستهای زیادی از سرمایهگذاران بومی و غیربومی برای اجرای پروژه و واگذاری زمین داشتیم، پیشبینی کرد ظرف سه ماه آینده مراحل واگذاری زمین انجام و علمیات اجرایی آن آغاز شود.
وی همچنین از برگزاری ششمین دوره جشنواره ملی آلبالو در زنگنه خبر داد و گفت: این جشنواره اوایل شهریور و همزمان با آغاز جشنوارههای گردشگری شهرستان، در شهر زنگنه برگزار خواهد شد.
شهردار زنگنه به برگزاری پنج دوره جشنواره آلبالو در شهر زنگنه اشاره و خاطرنشان کرد: خوشبختانه ۳۱ تیر سال ۱۴۰۲، جشنواره آلبالو زنگنه ثبت ملی شد.
انتهای پیام
نظرات