• سه‌شنبه / ۳۱ تیر ۱۴۰۴ / ۱۰:۲۸
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1404043119461
  • خبرنگار : 51036

افسردگی، اختلال پنهان جامعه

افسردگی، اختلال پنهان جامعه

ایسنا/چهارمحال و بختیاری یکی از شایع‌ترین مشکلات روان‌شناختی در جامعه افسردگی است؛ اختلالی که در صورت درمان نکردن، عملکرد اجتماعی، تحصیلی، شغلی و اجتماعی افراد را مختل می‌کند.

افسردگی شامل علائم گوناگونی بوده که مهم‌ترین آنها کاهش تمرکز و توجه، کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس، احساس ناکامی در مورد زندگی، آشفتگی در خواب، کاهش علاقه یا لذت نسبت به همه فعالیت‌های روزمره و یا اغلب آنها، و ... است. بنابراین باید این مشکل که در نوجوانان، جوانان و بزرگسالان به گونه‌های مختلفی ظاهر و علائم متفاوتی دارد درمان سریع انجام شود.

منیره حقانی‌فر، روانپزشک و روان‌ درمانگر در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: افسردگی یکی از اختلالات روانپزشکی است که از نشانه‌های آن خلق افسرده و یا بی لذتی است که در فرد افسرده، تغییر عملکرد شناختی و جسمی مشخص می‌شود.

حقانی‌فر تصریح کرد: این اختلال علاوه بر اینکه بر کیفیت زندگی و روابط بین‌فردی تاثیر می‌گذارد بر روابط‌ شغلی و جسمی افراد نیز تاثیرگذار است.

این روان‌پزشک و روان‌درمانگر با بیان اینکه شیوع سالانه افسردگی ۷ درصد است، توضیح داد: شیوع طول عمر افسردگی تا ۲۰ درصد گزارش شده‌است که در خانم‌ها میزان شیوع دو برابر آقایان مشاهده می‌شود، اوج شیوع سنی معمولا دهه دوم تا سوم زندگی است اما باید توجه داشت افسردگی در هر سنی می‌تواند رخ دهد.

وی ادامه داد: افسردگی اساسی دومین عامل ناتوانی در سراسر جهان است که نقش مهمی در افزایش بار بیماری‌ها و خودکشی دارد.

حقانی‌فر در رابطه با علائم افسردگی، بیان کرد: علائم اختلال افسردگی خلق افسرده، کاهش علاقه و لذت، تغییر وزن و یا اشتها، اختلال خواب( به‌صورت پرخوابی و یا بی‌خوابی)، کندی و یا تحریک روانی حرکتی، خستگی و یا کاهش‌انرژی، احساس بی‌ارزشی، کاهش تمرکز و یا توان تصمیم‌گیری و افکار مرگ یا خودکشی هستند که برای تایید افسردگی باید حداقل پنج مورد از این علائم به مدت دو هفته در بیشتر ساعات روز وجود داشته باشد.

این روان‌پزشک و روان‌درمانگر در ادامه توضیح داد: استرس و اضطراب برای مبتلا شدن به افسردگی تاثیر دارد مخصوصا استرس و اضطراب‌هایی که در دوران کودکی به‌وجود می‌آیند. جدایی والدین، نابسامانی شرایط خانواده، دعواهای مکرر والدین، پرخاشگری‌های شدیدی که روی کودکان است و همچنین فشارهایی که در کودکی بر فرد تحمیل می‌شود باعث ایجاد افسردگی در دوران نوجوانی و جوانی به بعد می‌شوند، درواقع این رفتارها پایه‌گذار افسردگی در دوران بلوغ هستند.

حقانی‌فر در رابطه با درمان افسردگی گفت: دارو درمانی و روان درمانی برای درمان افسردگی انجام می‌شود که تاثیر بخشی این دو درمان بایکدیگر بیشتر از بقیه راه‌های درمانی اثبات شده‌ است. 

وی افزود: شایع‌ترین داروهایی که در درمان افسردگی استفاده می‌شود مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSR) هستند.

حقانی‌فر گفت: تجویز داروها بر اساس سن‌ فرد، خواب، اشتها و اینکه چه داروهایی را همزمان مصرف می‌کنند و چه بیماری‌های دیگری دارند، صورت می‌گیرد.

این روان درمانگر در رابطه با روان‌درمانی‌ گفت: روان‌درمانی به‌صورت رفتاردرمانی، شناخت‌درمانی و درمان بین‌فردی انجام می‌شود که هرکدام را جداگانه و تخصصی بررسی می‌کنند.

وی در ادامه گفت: درمان‌های روان‌کاوی و درمان تحریک مغناطیسی مغز در کمک به دارو درمانی، اثربخشی درمان را تسریع می‌بخشد.

حقانی فر گفت: فرد افسرده معمولا به درمان دارویی در کنار روان‌درمانی نیاز دارد و باید دانست هیچ‌گاه خود فرد نمی‌تواند خود را از افسردگی نجات دهد.

وی بیان کرد: دوز داروهای افسردگی به آرامی بالا برده و کم کم قطع می‌شود، همچنین مدت درمان افسردگی با داروها حدودا 6 ماه است و بعد از آن ارزیابی‌های روانپزشک نشان می‌دهد که آیا نیاز به ادامه دارو درمانی وجود دارد یا خیر.

این روانپزشک در پایان گفت: اگر داروها به یکباره قطع شوند عوارض بسیار ناگواری را برای افراد به‌همراه خواهد داشت، به‌طوری که ممکن است علائم افسردگی مجددا تشدید شود به همین‌دلیل است که این افراد گاهی می‌گویند به داروها وابسته شده‌اند، از طرفی داروهای افسردگی شروع اثری طولانی دارند، بنابراین باید در اثرگذاری آن‌ها صبور بود و بدون مشورت روانپزشک داروها به طور ناگهانی قطع نشوند.

انتهای‌پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha