/ايدههاي جديدي در نشست مثلث گازي بررسي شد/ جزييات توافق ايران، قطر و روسيه براي همكاري گازي
اولين جلسه کميته فني "تروئيکاي گازي" در دوحه - پايتخت قطر - برگزار شد و سه كشور به بررسي دورنماي اجراي طرح هاي مشترک از استخراج گاز گرفته تا توزيع آن در بازارها صحبت کردند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين ميان کميسيون اروپا که مانند هميشه با نگراني هرگونه همگرايي توليد کنندگان گاز را بدرقه ميکند، روز پنجشنبه گزارش جديدي در باره امنيت انرژي در اتحاديه اروپا ارائه داد که در آن اولويت اصلي کاهش وابستگي برخي از کشورهاي عضو به شركت انحصاري گازپروم روسيه است. همچنين وظايف مربوط به توسعه هر چه سريعتر کريدور گازي جنوب که براي صدور گاز ترکمنستان و آذربايجان به اروپا با دور زدن روسيه در نظر گرفته شده است، اعلام خواهد شد.
اين درحالي است كه در اواسط ماه اکتبر، آلکسي ميلر ـ رييس گازپروم، غلامحسين نوذري - وزير نفت ايران و عبداله بن حامد العطيه - وزير انرژي قطر در تهران بهعنوان نمايندگان سه کشور عمده توليد کننده گاز با در اختيار داشتن حدود 60 درصد از ذخاير کشف شده جهان براي اولين بار مذاکرات سه جانبه اي برگزار کردند و در اين مذاكرات به توافق رسيدند که همکاري در زمينه گازي را به صورت سه جانبه بررسي کرده و روند ايجاد سازمان دائمي کشورهاي صادر کننده گاز را تسريع بخشند.
براساس گزارشهاي رسيده، ايران پيشنهاد داده است که به اين سازمان وظايف مشخصي داده شود و دفتر مرکزي آن در تهران تاسيس شود، اما روسيه در اين مورد پيشنهاد ميکند که سازمان به شکل جلسه اي بوده و ارگان هاي دائمي آن در منطقه بي طرف سوييس مستقر شود.
اتحاديه اروپا بسيار خوددارانه به نشستهاي روسيه، ايران و قطر واکنش نشان داده است.
مارک فرانکو رييس نمايندگي کميسيون اروپا در مسکو اعلام كرده است: درباره تدابيري که روسيه براي صادرات خود اتخاذ مي کند، يا همکاري با ديگر کشورهاي صادر کننده بايد بر اساس تاثير اين اقدامات بر بازار و امنيت صدور انرژي قضاوت کرد. اگر آنها به امنيت صادرات کمک نکند و سطح رقابت را پايين آورد آن وقت است که ما در باره اقداماتمان فکر مي کنيم. اما اين در صورتي است که اين تدابير تاثير منفي بر امنيت، رقابت و مصرف داشته باشد.
در همين حال به گزارش خبرگزاريها از متن گزارش کميسيون اروپا در خصوص اوضاع انرژي که در بروکسل مطرح ميشود، تحويل گاز از منطقه حاشيه درياي خزر با دور زدن روسيه بهعنوان اولويت عالي اروپا مطرح خواهد شد. در همين حال به صراحت اعلام ميشود که برخي از کشورها به طور کامل وابسته به گاز روسيه هستد و آنها بايد به سرعت با توسعه زيرساخت ها به سيستم اروپايي تامين انرژي همگرا شوند.
** مايعسازي گاز ايران در قطر
به گزارش ايسنا، روزنامه كامرسانت نيز در گزارشي جزيياتي از چگونگي همكاري كشورهاي صادركننده گاز مطرح كرده است. براساس اين گزارش، جزئياتي از پروژه گازپروم روسيه با شركت گاز مايع قطر قطر و شرکت ملي نفت ايران مشخص شده است و قرار بر اين بوده كه در نشست دوحه، موسسهاي مشترک براي استخراج گاز در ايران و مايع سازي آن در قطر تاسيس شود.
موسسه مشترک خط لوله اي از ميدان پارس جنوبي ايران تا منطقه رأس لافان قطر ميسازد. به هر يک از موسسين 30 درصد از پروژه تعلق ميگيرد و 10 درصد ديگر نيز به شركتهايي تخصيص داده مي شود که ميخواهند گاز را بفروشند. در اين ميان از CNPC چين و Kogas کره جنوبي نام برده ميشود.
يک منبع آگاه در دولت روسيه توضيح داد: در چارچوب پروژه برنامه ريزي ميشود که زيرساختهاي لازم براي استخراج گاز در پارس جنوبي ايجاد شود، خط لوله در اعماق خليج فارس به قطر احداث شده و در استان رأسلافان قطر، موسسه توليد گاز مايع ساخته شود.
** حضور شريك چهارم از خريداران گاز
10 درصد ديگر در موسسه مشترک، به چهارمين شرکت کننده که هنوز نامشخص است، خواهد رسيد. اين خبر را منبعي در گازپروم نيز تاييد کرد و گفت: چهارمين شرکت کننده با توجه به بازار فروش گاز انتخاب خواهد شد.
والري نستروف کارشناس روس ميگويد که قطر چندي پيش قراردادي با چين براي عرضه 7 ميليون تن گاز مايع امضا کرد و از اين رو گاز اين موسسه مشترک مي تواند به چين عرضه شود. بدين ترتيب چهارمين شرکت کننده مي تواند کمپاني CNPC چين و يا Kogas کره باشد.
** ارزش احتمالي پروژه
تاريخ ايجاد موسسه مشترک، ميزان سرمايه اوليه، حجم استخراج و پالايش اعلام نشده است. نستروف پروژه را "حداقل 4 ميليارد دلاري" ارزيابي مي کند. اين کارشناس معامله ديگري را نيز در نظر دارد که طي آن چندي پيش ايران به چين پيشنهاد داد از يكي از فازهاي پارس جنوبي در ازاي 3.6 ميليارد دلار بهرهبرداري کند.
کارشناسان معتقدند که حضور قطر امکانات جديدي در پروژه ايجاد ميکند. پارس جنوبي در نزديکي قطر است و بيش از 100 تا 150 کيلومتر فاصله ندارد و بخشي از ميدان نيز در خاک قطر قرار دارد که در آنجا "گنبد شمالي" ناميده ميشود.
** دور زدن فشارهاي آمريكا
کارشناسان معتقدند که حضور قطر در پروژه به کاهش ريسک فروش گاز ايران کمک ميکند.
ميخائيل کورچمکين خاطرنشان ميکند که "اين کشور خارجي، نزديک و محل مناسبي است که در آن براي گاز ايراني شناسنامه خارجي صادر کرد تا مشمول تحريم آمريکا نشود".
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات