كشور شيلي علت اصلي مرگ «پابلو نرودا» را مورد بررسي قرار مي دهد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، كشور شيلي تحقيقاتي را دربارهي علت مرگ پابلو نرودا ـ شاعر معروف برندهي نوبل ادبيات ـ آغاز مي كند.
«پابلو نرودا» 12 سال روز پس از كودتاي 1973 در شيلي درگذشت. تاكنون تصور ميشد اين شاعر برندهي نوبل در اثر بيماري سرطان درگذشته است، اما اخيرا گفته ميشود ممكن است او قرباني يك قتل بوده باشد.
دستور آغاز اين تحقيقات پس از ادعاي «مانوئل آرايا» ـ منشي و همراه چندسالهي «پابلو نرودا» ـ مبني بر كشته شدن او توسط رژيم «آگوستو پينوشه» صادر شد.
«آرايا» كه در زمان مرگ «پابلو نرودا» نزد وي بود، ماه گذشته گفت كه اين شاعر شيليايي به دلايل امنيتي در درمانگاهي در سانتياگو بستري شده بود و نه به خاطر حال وخيمش.
وي در ادامهي صحبتهايش گفت: رژيم جديد قصد داشت او را حذف كند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، وي مدعي است كه به تزريق يك پزشك در شب آخر به «پابلو نرودا» مشكوك است؛ اين در حالي است كه موسسهي «پابلو نرودا» همچنان اصرار دارد كه اين شاعر در 23 سپتامبر 1973 بر اثر سرطان پروستات و افسردگي حاصل از سرنگوني دوستش «سالوادور آلنده» به دست «پينوشه»، درگذشته است.
«پابلو نرودا» نام مستعار «ريكاردو نفتالي ريس باسوآلت» ديپلمات، سناتور و شاعر شيليايي و برندهي جايزهي نوبل ادبيات است. وي در پارال شهري در جنوب سانتياگو به دنيا آمد. «نرودا» از کودکي به نوشتن مشتاق بود و بر خلاف ميل پدرش با تشويق اطرافيان رو به رو ميشد. يكي از مشوقان او «گابريلا ميسترال» بود که خود بعدها برندهي جايزهي نوبل ادبيات شد. نخستين مقالهي «نرودا» وقتي که شانزده سال داشت در يك روزنامهي محلي چاپ شد.
با رفتن به دانشگاه شيلي و انتشار مجموعههاي شعرش شهرت او بيشتر شد و با شاعران و نويسندگان ديگر آشنا شد. «نرودا» در جريان اين جنگ بسيار به سياست پرداخت و هوادار کمونيسم شد. در همين دوره با «فدريكو گارسيا لورکا» دوست شد. پس از آن «نرودا» کنسول شيلي در پاريس شد و به انتقال پناهندگان جنگ اسپانيا به فرانسه کمک کرد. بعد از پاريس به مکزيك رفت.
«نرودا» در دههي 1960 به انتقاد شديد از سياستهاي آمريكا و جنگ ويتنام پرداخت. دولت آمريكا به دليل کمونيستبودن از دادن اجازهي ورود به كشور به او خودداري ميکرد، اما با کوشش نويسندگان آمريکايي، بهويژه «آرتور ميلر» در آخر به او ويزا دادند. او به عنوان نامزد رياستجمهوري مطرح بود، اما او از «سالوادور آلنده» حمايت کرد. «نرودا» جايزهي نوبل ادبيات سال 1971 را از آن خود كرد .
انتهاي پيام
نظرات