تاپ سه فرهنگ عمومی
-
ایران برنده بازی؛ جدیدترین پویش بنیاد ملی بازیهای رایانهای
در شرایطی که روزهای سخت جنگ تحمیلی با رژیم صهیونیستی را پشت سرگذاشتیم، جمعی از بازیسازان که بازیهایی با موضوع مقاومت را در کارنامه کاری خود دارند، کنار هم آمدهاند تا به انگیزه بالا بردن حس همبستگی، پیروزی و اتحاد ملی رویدادی با محوریت بازیهای حوزه مقاومت برگزار کنند.
-
ویدیو/ برگزاری آیین سنتی «مجمعبَران» و مراسم تعزیه خوانی در گیلان
مراسم پرشکوه تعزیهخوانی و آیین کهن «مجمعبَران» با حضور علاقهمندان به فرهنگ و آیینهای بومی در منطقه آزاد انزلی، برگزار شد. همچنین، آیین «مجمعبَران» به عنوان یکی از رسوم دیرینه مردم گیلان، با حضور جمعی از بانوان بومی منطقه به نمایش گذاشته شد. این مراسم که ریشه در باورها و فرهنگ محلی دارد، نمادی از همدردی و همبستگی و پیوند مردم با تاریخ و سنتهای عزاداری در گیلان است.
-
ویدیو / بزرگترین هیأت زنجیرزنی ایران در یزد؛ «حسینیه ایران»
شهر میراث جهانی یزد همزمان با روز سیزدهم ماه محرم که با برنامههای ویژه عزاداری همراه است، میزبان آیین زنجیرزنی یکپارچه سوگواران ابرکوهی از ساعت ۱۷:۳۰ از میدان بعثت به سمت حسینیه امیرچقماق بود.
-
گفتوگو با مشاور هنری سیزدهمین جشنواره مد و لباس فجر
رنگ شلوار لی از آبی ایرانی آمده/ برای طراحی لباس ایرانی فقط دنبال بتهجقه نباشیم
مشاور هنری سیزدهمین جشنواره مد و لباس فجر با تاکید بر اینکه مردم عادی مخاطب این جشنواره نیستند درعین حال تاکید کرد که خروجی این رویداد نباید لباسهایی برای استفاده روزمره باشد و صرفا باید ایدهپردازی برای تولیدکنندگان صورت گیرد و گفت: در همین راستا ایده «مدام» در طراحی لباس خلق شد تا لباسهای ایرانی برخلاف تصور تنها در طرح فرش و بُته جِقه خلاصه نشود و امکان بهروزرسانی بر اساس شرایطِ روز طراحی را داشته باشند.
-
ایسنا؛ صدای مردم:
پادکست/ گرنیکای تهران در جنگ ۱۲ روزه
پادکست «ایسنا، صدای مردم» موقعیتی برای شنیدن صدای مردم زمانه است. در این پادکست زبان فارسی را به عنوان مرجعی برای حل و فصل مشکلات شخصی و اجتماعی قرار دادهایم تا با شنیدن صدای دیگران بیش از هر کاری کلماتی که آدمهای زمانه برای توضیح احساسات خود به کار میبرند را ثبت کنیم. در این اپیزود به جستوجوی افرادی رفتهایم که در روزهای جنگ باید تهران میماندند. ترجیح شخصی، مسائل خانوادگی و تعهد شغلی دلایلی بود که مخاطبان ما به عنوان انگیزههایی برای ترک نکردن تهران برشمردند. آنها در تهران ماندند و شمایل بازآفریده شده نقاشی مشهور پیکاسو را در جریان زندگی روزمره خود مشاهده کردند.
-
۱۲ راهبرد فرهنگی برای وضعیت «نه جنگ، نه صلح»
دبیر شورای فرهنگ عمومی با بیان اینکه با وجود توقف رسمی جنگ، اما کشور در وضعیت «نه جنگ، نه صلح» به سر میبرد، گفت: اکنون فضایی خاکستری بر زندگی مردم سنگینی میکند. در چنین شرایطی، شورای فرهنگ عمومی میتواند نقش کلیدی در حفظ آرامش، انسجام اجتماعی، افزایش تابآوری و هدایت افکار عمومی ایفا کند.
-
گزارش عملکرد سیزدهمین جشنواره مد و لباس فجر از فردا منتشر میشود
دبیرخانه کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور به مناسبت رخدادهای اخیر و همزمانی آن با اختتامیه سیزدهمین جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر بیانیهای صادر و تاکید کرد که آماده شنیدن انتقادات و پیشنهادات اهالی این زیستبوم است.
-
نقش یک قَسَم در فرهنگ عامه
وقتی حقیقت را حواله قَسَم حضرت عباس (ع) میدهند
بعضی قسمها فقط حرف نیستند؛ پشتشان تجربهای جمعی و باورهایی قدیمی وجود دارد. «قسم حضرت عباس» از همان سوگندهایی است که در دل فرهنگ مردم جا خوش کرده است. در بسیاری از شهرهای ایران، وقتی پای اثبات راستگویی یا جلب اعتماد وسط باشد، هنوز هم نام حضرت عباس (ع) کارساز است. قسمخوردن به این نام نه فقط نشانهای از باور مذهبی، که بخشی از سازوکار اعتماد در روابط اجتماعی است؛ رسمی قدیمی که همچنان در فرهنگ عامه زنده است.
-
ویدیو/ تجمع باشکوه زنجانیها در «یوم الزینب»
هر سال یازدهم محرم، مردم زنجان در قالب دسته عزاداری «زینبیه اعظم» روز «یوم الزینب» را برگزار میکنند و در این آیین صدها هزار نفر از نفر با فریاد «یا حسین، یا زینب» بار دیگر با کاروان کربلا همنوا میشوند. در این گزارش ویدیویی این مراسم را که ظهر دوشنبه (۱۶ تیر) برگزار شد، مشاهده میکنید.
-
ثبتنام کارگاههای برخط تابستانه کانون پرورش فکری آغاز شد
ثبتنام کارگاههای برخط ملی و استانی فصل تابستان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از ۱۷ تا ۲۳ تیر ۱۴۰۴ انجام میشود.
-
تاکید وزیر فرهنگ بر ۵ اصل برای تقویت همبستگی اجتماعی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس با تاکید بر اینکه روزهای سخت هنوز تمام نشده است، تداوم همبستگی اجتماعی را در گروی رعایت ۵ اصل دانست.
-
وزیر ارشاد: «خیمه هنر» مسیر تازهای برای تداوم هنر آیینی گشود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با حضور در ویژهبرنامه «خیمه هنر» در پهنه رودکی، این رویداد را نقطه آغازی برای بازخوانی هنر آیینی و عاشورایی در مقیاس ملی دانست و بر نقش آرامبخش هنر در عبور جامعه از بحرانها تأکید کرد.
-
ویدیو/ آیین خیمه سوزان عصر عاشورا در میدان امام حسین(ع)
آئین خیمهسوزان عصر عاشورا که نمادی از آتش زدن خیمههای اهل بیت سالار شهیدان در صحرای کربلاست، عصر امروز یکشنبه (۱۵ تیر) در بین هیئتهای عزاداری امام سوم شیعیان در میدان آئینی امام حسین(ع) برگزار شد.
-
ویدیو/ مراسم آئینی خیمهسوزان در مشهد
آیین خیمهسوزان عصر عاشورا، عصر امروز یکشنبه (۱۵ تیر) با حضور پرشور عزاداران سید و سالار شهیدان در خیابان احمد آباد مشهد برگزار شد.
-
ویدیو/ اجتماع بزرگترین هیئت عزاداران کشور در شب عاشورا
مردم زنجان از شامگاه تاسوعا تا ساعات ابتدایی روز عاشورای حسینی (۱۵ تیر) با حضور گسترده در دسته عزاداری هیئت فاطمیون زنجان به عزاداری در رثای سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) پرداختند.
-
حال و هوای محرم در شهرهای ایران/ کاشان
کاشانیها این داغ را با «جریده» بر دوش میکشند
رسم و رسوم وابسته به آیینهای ماه محرم با وجود شباهتهایی که در نقاط مختلف به هم دارند، اما در عین حال با شیوه خاص همان منطقه برگزار میشود. در هر شهر و روستا، مردم با آیینها و رسمهایی که نسل به نسل منتقل شده است، سوگواری خود برای شهادت امام حسین (ع) را نشان میدهند.
-
ویدیو/ دختران از حضور خود در تعزیه میگویند
خانواده چهار نفره رجبی، همه در کار تعزیهاند. پدر خانواده اولیاخوان است، دختران هر دو بچهخوان هستند و مادر خانواده هم تدارکات و آمادهسازی ادوات و اسباب تعزیه را بر عهده دارد، اعضای این خانواده در گفتوگو با ایسنا از حضور خود در تعزیه میگویند.
-
ویدیو/ خیابانهای تهران در ظهر تاسوعا
مردم تهران نیز همزمان با دیگر شهرهای کشور، در قالب دستهجات عزاداری روز تاسوعا به خیابانها آمدند تا ارادت خود را به امام حسین (ع) و اهل بیتش نشان دهند.
-
ویدیو/ حال و هوای ایران در ظهر تاسوعا
آیینهای مختلف سوگواری و عزاداری در رثای امام سوم شیعیان، در دهه اول محرم در نقاط مختلف کشور برگزار میشود، این آیین اما در تاسوعا و عاشورای حسینی رنگ دیگری به خود میگیرند. در این گزارش ویدیویی لحظاتی از عزاداری مردم چند شهر مختلف کشور را مشاهده میکنید.
-
حال و هوای محرم در شهرهای ایران/ قجرآب سفلی؛ ملایر
همسایه؛ مهمان قرض میدهی؟!
رسم و رسوم وابسته به آیینهای ماه محرم با وجود شباهتهایی که در نقاط مختلف به هم دارند، اما در عین حال با شیوه خاص همان منطقه برگزار میشود. در هر شهر و روستا، مردم با آیینها و رسمهایی که نسل به نسل منتقل شده است، سوگواری خود برای شهادت امام حسین (ع) را نشان میدهند.