وزارت بهداشت به عنوان یکی از تخصصیترین وزارتخانهها که سلامت جمعیت 75 میلیونی کشور به نوعی با فعالیتها وتصمیمات آن گره خورده است، همواره در طول ادوار انتخاباتی به عنوان یکی از مهمترین مطالبات مردمی مورد توجه نامزدهای انتخاباتی بوده است و اکنون با مشخص شدن تکلیف یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و در شرایطی که شمارش معکوس برای انتخاب کابینه یازدهم آغاز شده، چشمان فعالان عرصه سلامت کشور به دستان رییسجمهوری منتخب است تا کلید وزارت بهداشت را به چه کسی میسپارد.
به گزارش سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در شرایطی که تنور رایزنی و گمانه زنیها برای تعیین تکلیف کرسیهای کابینه دولت یازدهم داغ شده، حوزه سلامت کشور نیز از این امر مستثنی نبود و از همان ابتدای پیروزی روحانی در انتخابات یازدهم، چند نام و عنوان برای سپردن کلید دولت تدبیر و امید جهت باز کردن قفلهای بسته یکی از تخصصیترین وزارتخانهها به گوش رسید؛ وزارتخانهای که بواسطه ارتباط آن با جان و سلامت مردم انتظار میرود کلید آن به دست اهل آن سپرده شود.
در هر حال در شرایطی که روحانی دولت خود را دولت اعتدال مینامد و بر استفاده از نیروهای توانمند فارغ از نگرش سیاسی آنها تاکید دارد، گمانهزنیها برای سیزدهمین سکاندار وزارت بهداشت پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اسامی چون دکتر رضا ملکزاده، دکتر علیرضا زالی، دکتر مسعود پزشکیان، دکتر سیدمحمود طباطبایی، دکتر علیرضا مرندی و دکتر صلاحالدین دلشاد را محتمل میدانند.
فارغ از آنکه هر یک از این افراد در جلب نظر و اعتماد رییس جمهور منتخب برای تصدیگری کرسی وزارت بهداشت چقدر شانس خواهند داشت، ایسنا به معرفی و بررسی سوایق آنها میپردازد:
دکتر رضا ملکزاده که نماینده روحانی برای معرفی برنامههای وی در حوزه سلامت در زمان تبلیغات انتخاباتی نیز بود، متولد ۱۳۳۰ از کازرون است.
وی فوق تخصص گوارش و کبد است و پس از برکناری دکتر ایرج فاضل به عنوان وزیر بهداشت انتخاب شد و از 23 دی ماه 1369 تا مرداد ماه 1372 در وزارت بهداشت فعالیت کرد.
وی عناوینی همچون مدیر گروه داخلی دانشکده پزشکی شیراز و تهران، رییس و همچنین معاون آموزشی دانشگاه شیراز، معاون آموزشی وزیر بهداشت، رییس بیمارستان شریعتی تهران، رییس مرکز تحقیقات بیماریهای کبد و گوارش، معاون تحقیقاتی فرهنگستان علوم پزشکی ایران و سردبیر مجله Archives of Iranian Medicine را نیز در کارنامه دارد.
دکتر علیرضا زالی متولد سال 1343 و فارغالتحصیل جراحی مغز و اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از دیگر افرادی است که نام وی برای تصدی وزارت بهداشت شنیده میشود.
وی فارغالتحصیل پزشکی در سال 1367 از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و فارغالتحصیل جراحی مغز و اعصاب از همین دانشگاه در سال 1373است.
زالی نفر نخست چهار دوره ارتقای کشوری جراحی اعصاب بوده و بورد تخصصیاش را نیز در سال 1377 دریافت کرده است.
وی در سال 1384 موفق به اخذ فلوشیب استریوتاکسی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شد.
زالی که از سال 1387 و به مدت 6 سال قائم مقام سازمان نظام پزشکی بود، در ششمین دوره انتخابات سازمان نظام پزشکی با کسب بالاترین رای اعتماد جامعه پزشکی به عنوان بخشی از نخبگان کشور، در صدر این سازمان قرار گرفت و رییس کل سازمان نظام پزشکی شد؛ هرچند که به دلیل برخی حواشی انتخابات مذکور حکم ریاست زالی از سوی رییس جمهور امضا نشده است.
ریاست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عضویت در شورای درمان وزارت بهداشت و همچنین عضویت هیات ممتحنه امتحانات دستیاری نیز در کارنامه زالی ثبت شده است.
عضویت شورای دانشجویی و شورای فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سرپرست هسته گزینش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، معاون درمان و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، کارشناس هیاتهای انتظامی بدوی وعالی سازمان نظام پزشکی، عضو هیات ممتحنه گواهینامه جراحی مغز و اعصاب، عضو کمیسیون انجمنهای علمی وزارت بهداشت، دبیر کمیسیون جراحی مغز و اعصاب سازمان پزشکی قانونی، مشاور رییس مجلس در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی و ... نیز از دیگر فعالیتهای اجرایی زالی است.
دکتر سید محمود طباطبایی نیز دیگر گزینهایست که گمانهزنیها نام وی را برای تصدی وزارت بهداشت محتمل میدانند. وی متولد 1321 و استاد جراحی اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.
وی نیز ریاست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عضویت در شورایعالی پزشکی وزارت بهداشت و دبیری هیات ممتحنه رشته جراحی اعصاب را در کارنامه فعالیتهای خود ثبت کرده است.
ریاست بخش جراحی اعصاب بیمارستان شهدا، مدیر گروه جراحی اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، معاونت آموزشی بیمارستان شهدای تجریش، معاون آموزشی و پژوهشی بنیاد بیماریهای خاص، دادیار دادگاههای نظام پزشکی، عضو کمیسیون علمی آموزشی هیات بازرسی شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو کمیسیون ارزشیابی مدارک علمی فارغالتحصیلان جراحی اعصاب خارج از کشور، مشاور وزیر بهداشت در امر سلامت، عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران و ... از دیگر فعالیتهای اجرایی دکتر سیدمحمود طباطبایی است.
دکتر مسعود پزشکیان، وزیر بهداشت دولت اصلاحات نیز از دیگر گزینههایی است که نام وی برای تکیه بر کرسی وزارت بهداشت دولت اعتدال شنیده میشود. وی متولد 1333 و فوق تخصص قلب و عروق است و از شهریور ماه 1380 تا شهریور ماه 1384 به عنوان وزیر در وزارت بهداشت فعالیت داشت.
وی در سال 1373 از طرف دکتر علیرضا مرندی، وزیر وقت بهداشت دولت سازندگی به ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز منصوب شد و شش سال در این سمت فعالیت کرد تا اینکه دکتر فرهادی، وزیر بهداشت دوره اول دولت اصلاحات در اواخر دوران وزارت خود از پزشکیان دعوت کرد که به عنوان معاون سلامت به تهران برود. به این ترتیب بود که پزشکیان عازم تهران شد و شش ماه معاونت سلامت وزارت بهداشت را بر عهده داشت و نهایتا در دور دوم دولت اصلاحات جهت تصدی مقام وزارت بهداشت به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و از مجلس رای اعتماد گرفت.
پزشکیان در دوره وزارت خود با مشکلات عدیدهای از جمله طرح جدایی آموزش پزشکی از وزارت بهداشت و ادغام آن در وزارت علوم مواجه شد که البته توانست مانع انجام این کار شود. همچنین با وجود مخالفت پزشکیان، طرح جدایی وزارت رفاه و تامین اجتماعی از وزارت بهداشت در دوره وزارت وی اتفاق افتاد که این موضوع به طرح استیضاحِ وی در مجلس منتهی شد.
پزشکیان پس از پایان دوران وزارتش به تبریز بازگشت و به عنوان جراح قلب در بیمارستان شهید مدنی تبریز به فعالیت پرداخت و پس از آن نیز با ثبت نام در انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده مردم تبریز به خانه ملت راه یافت و از آن زمان تا کنون در مجلس فعالیت دارد.
دکتر سیدعلیرضا مرندی متولد ۱۳۱۸ از اصفهان و فوق تخصص اطفال از دیگر گزینههای احتمالی برای تصدی کرسی وزارت بهداشت به شمار میرود.
وی چهارمین وزیر بهداشت پس از پیروزی انقلاب و تنها وزیری است که دو دوره سکاندار وزارت بهداشت بود. دور اول وزارت مرندی از مرداد ماه 1363 تا شهریور ماه 1368 بود و دوره دوم وی نیز مربوط میشود به مرداد ماه 1372 تا شهریور ماه 1376.
وی استاد دانشگاه، رییس فعلی فرهنگستان علوم پزشکی و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی (از دوره هشتم تا کنون) است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، رییس ستاد برنامهریزی سیاست داروئی کشور در وزارت بهداری سابق، معاون آموزشی و پژوهشی و معاون امور درمان در وزارت بهداری سابق، قائم مقام وزیر و عضو ستاد هماهنگی، نظارت بر گسترش و ایجاد شبکه بهداشتی - درمانی کشور و عضویت در شورایعالی انقلاب فرهنگی نیز بخشی از فعالیتهای اجرایی مرندی در داخل کشور بوده است.
وی همچنین از حامیان اصلی قانون ترویج تغذیه با شیر مادر است و در تالیف کتبی نظیر تغذیه با شیر مادر، راهنمای ایمن سازی، راهی به سوی تغذیه و رشد بهتر کودکان و ... مشارکت داشته است.
دکتر صلاح الدین دلشاد، فوق تخصص جراحی اطفال و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز از دیگر گزینههای مطرح برای تصدی کرسی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دولت یازدهم است.
حال باید منتظر ماند و دید رییس جمهور منتخب مردم که در حوزه سلامت با شعار «تحقق عدالت در سلامت» و «گسترش بیمههای دولتی و غیردولتی» به میدان آمد، کلید وزارت بهداشت را به چه کسی میسپارد تا مشکلات درمانی و خدمات بهداشتی کشور رفع و کیفیت این خدمات به درجات عالی ارتقا یابد تا همانطور که رهبر معظم انقلاب هم فرمودهاند: اگر کسی در یک خانواده مریض شد بیش از رنج مریضداری، رنج دیگری نداشته باشد.
انتهای پیام
نظرات