دریاچه وستوک که در عمق سه کیلومتری یخهای قطبی مدفون شده است، حاوی گونههای متنوعی از حیات است که شگفتی دانشمندان را برانگیخته است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دانشمندان روس در سال 2012 پس از چندین ماه حفاری موفق به نفوذ به این دریاچه مدفون در زیر یخهای قطبی و جمعآوری نمونه آب از آن شدند.
این دریاچه از 15 میلیون سال قبل در زیر لایههای عظیم یخ به عمق سه کیلومتر مدفون شده و این شرایط باعث ایجاد فشار شدید و محدودیت منابع غذایی شده است.
جدیدترین آنالیز هسته یخ بدست آمده از عمق این دریاچه،توالی DNA سه هزار و 507 ارگانیسم مختلف را نشان میدهد.
بیشتر ارگانیسمهای موجود در این دریاچه شامل باکتریها هستند، اما بسیاری از آنها گونههای جدیدی برای دانشمندان محسوب میشوند؛ از جمله باکتریهایی که در نمونه بدست آمده از آب دریاچه شناسایی شدهاند می توان به باکتری موجود در دستگاه گوارش ماهی، سخت پوستان و کرم ها اشاره کرد.
همچنین ارگانیسم های تک سلولی و چند سلولی مانند قارچ ها در این دریاچه شناسایی شدهاند.
تنوع حیات در این دریاچه باعث شگفتی دانشمندان شده است، چراکه شرایط محیطی بسیار خشن و شبه استریل طبیعتا باید مانع از شکل گیری و ادامه حیات در دریاچه وستوک میشد.
دکتر «اسکات راجرز» از زیست شناسان دانشگاه ایالتی بولینگ گرین در اوهایو و سرپرست آنالیز DNA مواد بیولوژیکی هسته دریاچه وستوک تأکید می کند: پیچیدگی حیات موجود در این دریاچه بسیار حیرت انگیز است و وجود این تعداد ارگانیسم در چنین شرایط سخت محیطی تقریبا غیر قابل باور است.
به گفته دکتر «راجرز»، آب این دریاچه یخ زده بمدت 15 میلیون سال در یک محیط ایزوله قرار داشته و برخی از توالی های DNA نمونه های منحصر بفردی برای علم محسوب میشوند.
در حدود 35 میلیون سال قبل، دریاچه وستوک یک دریاچه باز و محصور شده توسط اکوسیستم جنگلی بوده است؛ این خلیج دریایی در آن زمان حاوی شبکه پیچیده ای از ارگانیسم های مختلف بود.
در 15 میلیون سال قبل این دریاچه در زیر بستر عمیقی از یخ مدفون شده و تمام ارتباط ارگانیسم ها با محیط خارجی بطور کامل قطع می شود؛ اما با وجود این شرایط خشن محیطی، تنوع خارقالعاده حیات همچنان در آن دیده می شود.
«راجرز» خاطر نشان می کند: این ارگانیسم ها در فاصله بین 35 تا 15 میلیون سال قبل به آهستگی خود را با تغییرات محیطی تطبیق دادند.
یافتن تنوع شگفت انگیز حیات در دریاچه وستوک، امیدها را برای یافتن حیات احتمالی در محیط خشن سیارات دیگر افزایش داده است؛ بطور مثال قمر اروپا سیاره مشتری پوشیده از یخ است و احتمالا یک اقیانوس مایع در زیر سطح قرار دارد که (مشابه دریاچه یخ زده وستوک) میزبان حیات است.
جدیدترین نتایج بررسی نمونه آب دریاچه یخ زده وستوک در مجله PLOS ONE منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات