دبیر علمی کنفرانس ملی مدیریت بحران و HSE مهمترین اصل در مدیریت بحران را بازنگری در نوع نگاه افراد و مسئولان به بحرانها و حوادث دانست.
به گزارش خبرنگار «حوادث» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پرویز پیران در افتتاحیه کنفرانس ملی مدیریت بحران و HSE در شریانهای حیاتی، صنایع و مدیریت شهری که صبح روز چهارشنبه در محل مرکز آموزشهای شهروندی شهرداری تهران برگزار شد، با بیان اینکه بحران یعنی زمانی که توانایی ما قدرت مقابله با موضوعی را نداشته و نتوانیم بر آن غلبه کنیم، در این صورت است که با یکسری اقدامات سعی بر ایجاد توانمندی برای مقابله با مشکلات میکنیم که به این امر «مدیریت بحران» میگویند.
وی اولین اصل در مدیریت بحران را بازنگری در نوع نگاه و قوانین حوزه بحران برشمرد و گفت: مواردی نظیر خشکسالی و کمبود آب نیز میتواند بحران باشد که تنها با تغییر نگاهمان به مصرف منابع آب، میتوان آن را مدیریت کرد.
دبیر علمی کنفرانس ملی مدیریت بحران و HSE با بیان اینکه در حوزه غیرمترقبه باید مدیریت بحران به کسب و کار و درگیری تمام کشور تبدیل شود، گفت: اما در این موضوع باید اعمال مدیریت شود. به عنوان مثال وقتی حرکتهای مردمی برای امدادرسانی به مجروحان و مصدومان حادثهای شروع میشود، باید پرسید که آیا این اقدامات به معنای فنی و تخصصی، مشارکت محسوب میشود یا به نوعی سبب ایجاد مشکلات دیگر میشود.
پیران با بیان اینکه از روز اول زلزله بم تا امروز که در آستانه دهمین سالگرد آن هستیم، درگیر پروژه زلزله در این شهر بودم، گفت: حرکتهای ارزشمند و خوبی در این حوزه انجام شده اما متاسفانه با فقدان رویههای هماهنگی و .... روبرو بودیم.
مشاور عالی سازمان ملل متحد و بانک جهانی با بیان اینکه متاسفانه ایثار انسانی با راندمان پایین و تداخل و تاخیر انجام میشود، خاطر نشان کرد: اگر نیمه خالی لیوان را مطرح میکنم، به خاطر این است که به دنبال پر کردن آن هستم اما باید بگویم که یکسری درسها از حوادث و سوانح غیرمترقبه گرفته نمیشود و ما در هر بحران، شاهد تکرار این رویه هستیم.
این استاد بازنشسته شده دانشگاه علامه در دولت دهم، مدیریت بحران را مسئلهای فراگیر و فراتر از درگیریهای لفظی دانست و گفت: موضوع مهم در این حوزه بحث آموزش است که باید در تمامی لحظات زندگی و متناسب با شرایط جامعه ادامه پیدا کند.
به گفته پیران، منظور از مشارکت فعال شهروندان و درگیر کردن آنان با حوزه مدیریت بحران یعنی اینکه آنان به هنگام بروز حوادث و سوانح، با برنامهریزی و به شکل مدیریت شده وارد عمل شوند.
ضرورت بازنگری در محتوای چرخه مدیریت بحران
به گزارش ایسنا، وی با تاکید بر ضرورت بازنگری در محتوای چرخه مدیریت بحران کشور، اظهار کرد: آمادگی باید در تمام مراحل وجود داشته باشد و تکرار هم بشود و تنها بررسی سطحی به مسائل مدیریت بحران فایدهای نخواهد داشت.
به گفته دبیر علمی کنفرانس ملی مدیریت بحران و HSE، یکی از مهمترین مسائل آمادگی در مدیریت بحران کشور، توانمندسازی است و این توانمندسازی در وجود تکتک مردم نهفته است که باید آن را کشف کرد و به ظهور رساند.
وی با اشاره به حاشیهنشینی و ساخت و سازهایی که از سوی قشر فقیر جامعه انجام شده، خاطر نشان کرد: متاسفانه در تمام جهان رویهای که وجود دارد این است که مردم فقیر برای خود سرپناهی ایجاد میکنند، در حالی که عدم رعایت اصول سبب بروز یک معضل شهری در این مناطق میشود.
پیران با بیان اینکه اگر از این اقدام نیز جلوگیری شود، بسیاری از آسیبهای اجتماعی رواج مییابد، اظهار کرد: باید برای تامین مسکن فقرا، برنامهریزی شود و نباید این افراد را در تعیین مسکن به حال خود وانهاد.
دبیر علمی کنفرانس ملی مدیریت بحران و HSE با بیان اینکه صرف صحبت کردن درباره زلزله، فایده و تاثیری نخواهد داشت، تصریح کرد: باید از طریق اقدامات فرهنگی نظیر شعر، کتاب، فیلم و ... به شهروندان در این باب آموزش داده شود.
وی همچنین با تقسیم مصیبتدیدگان زلزله به گروههای قربانی و بازمانده، افزود: مدیریت بحران باید برای بازماندگان حوادث نیز برنامه وجود داشته باشد که این بازماندگان شامل نزدیکان، نزدیکان درجه 2، امدادگران، خبرنگاران و جامعه میشود چرا که هر یک از این افراد به نوعی از حادثه رخ داده، تاثیر میگیرند.
پیران در پایان با اشاره به ارائه 420 مقاله به کنفرانس ملی مدیریت بحران و HSE، افزود: 160 مقاله پذیرفته شده که امیدوارم این کنفرانس تاثیر بسزایی در بحث مدیریت بحران داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات