استاد حقوق بینالملل دانشگاه امام صادق (ع) گفت: مسئولیت امدادرسانی در حادثه منا بر عهده دولت عربستان به عنوان دولت میزبان بوده و دولت باید تمهیدات لازم را در این زمینه میاندیشید.
به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حبیبزاده در همایش بررسی راهکارهای حقوقی پیگیری فاجعه منا که در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد در زمینه امدادرسانی بعد از حادثه منا، اظهار کرد: عمق فاجعه منا به قدری زیاد بوده که مقامات عربستان آمادگی لازم را برای این امر نداشتند و به توجیهات متعددی متوسل شدند، البته ناگفته نماند که امسال تعداد حاجیان نسبت به سالهای گذشته یک میلیون نفر کمتر بوده است؛ بنابراین دولت عربستان باید تمهیدات لازم را برای حجاج فراهم میکرد.
وی یادآور شد: در سالهای گذشته نیز چنین فجایعی را داشتهایم و آمار نشان میدهد که حادثه منا غیرقابل پیش بینی نبوده است؛ بنابراین از نظر حقوقی نمیتوان فقط به این موضوع اکتفا کرد که این حادثه به دلیل ازدحام جمعیت رخ داده است؛ زیرا با توجه به دوربینهایی که در مسیر بوده چنین توجیهاتی قابل قبول نیست.
حبیبزاده ادامه داد: باید بررسی کرد که آسیبدیدگان و جانباختگان از حق کمک رسانی برخوردارند و وظایف عربستان و دولتهای دیگر در قبال چنین حوادثی چیست؟ البته معاهده 1308 بین ایران و عربستان حق بر دریافت کمک را بین این دو دولت در نظر گرفته و این تعهد را برای اتباع ایرانی فراهم کرده است؛ چرا که این معاهده دوجانبه است.
حبیبزاده با اشاره به اینکه مسئولیت امدادرسانی در حوادثی مانند حادثه منا بر عهده دولت میزبان است، گفت: دولت عربستان باید در این زمینه تمهیدات لازم را می اندیشید و اگر به هر علتی این دولت امکان کمک رسانی را به صورت اضطراری و فوری جهت حفظ جان انسانها نداشته باید از کشورهای دیگر کمکهای لازم را دریافت میکرد و کشورهای دیگر به ویژه کشورهایی که مردم شان در این حادثه آسیب دیدند حق داشتند کمکهای لازم را ارائه دهند.
این استاد حقوق بینالملل دانشگاه امام صادق (ع) در پایان با اشاره به اینکه نقض تعهدات توسط عربستان در قبال حادثه منا محرز است گفت: دولت باید نیروهای امدادی را در این حادثه مستقر میکرد نه این که نیروهای امنیتی را در آنجا مستقر کند.
انتهای پیام
نظرات