بیانیه پایانی همایش «بررسی راهکارهای حقوقی پیگیری فاجعه منا» که از سوی سازمان بسیج حقوقدانان برگزار شده بود، قرائت شد.
به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، متن این بیانیه به شرح زیر است:
بعد فقهی رسیدگی به فاجعه منا
بر اساس کرامت ذاتی بشر که از حقوق اولیه تمامی انسانهاست و به واسطه آیه شریفه و لقد کرمنا بنی آدم که مورد شناسایی دین اسلام است دولت عربستان فارغ از تمامی معاهدات و عهده نامههای بینالمللی جهت نقض این اصل بنیادین مسئول شناخته میشود.
مسئولیت بینالمللی دولت عربستان در فاجعه منا
از حیث مسئولیت بینالمللی دولتها در صورت اثبات عمدی بودن حادثه منا، دولت عربستان بر اساس طرح مواد مسئولیت بینالمللی 2001 کمیسیون حقوق بینالملل در قبال نقض تعهدات خود در حفظ امنیت جانی کلیه زائران مسئول است.
اقامه دعوا علیه دولت عربستان جهت فاجعه منا
با توجه به تعهدات دولت عربستان طبق عهدنامه مودت 1308 ایران و عربستان، این دولت نسبت به حفظ جان زائران بیتالله الحرام مسئولیت بینالمللی دارد که از طریق مراجع بینالمللی به ویژه دیوان بینالمللی دادگستری قابل پیگرد قانونی است.
از حیث حقوق بینالملل، دولت جمهوری اسلامی میبایست ابتدا اقدام به طرح شکایت داخلی در عربستان در راستای محکومیت مجرمین و جبران خسارت قربانیان حادثه منا نماید و در صورت به نتیجه نرسیدن در مجازات و جبران خسارت، سپس در مراجع بین المللی اقدام به طرح دعوا نماید.
لزوم جبران خسارت مادی و معنوی فاجعه منا توسط دولت عربستان
عربستان مسئول حفظ جان اتباع دیگر کشورهایی است که با رعایت شرایط قانونی نظیر گرفتن روادید وارد آن کشور شدهاند؛ بنابراین دولت عربستان موظف بوده است کلیه حقوق زائرین را رعایت نماید و در صورت نقض هر کدام از این حقوق دولت عربستان مسئول جبران خسارت مادی و معنوی فاجعه منا بوده و جمهوری اسلامی ایران همچنان خواهان دریافت غرامت شهدای منا از دولت عربستان میباشد. همچنین جمهوری اسلامی ایران معتقد است دولت عربستان میباید خسارت معنوی خانوادههای این شهدا را نیز جبران کند.
در پایان از سازمان ملل ( شورای حقوق بشر)، سازمان همکاریهای اسلامی، درخواست میشود که ضمن نقش آفرینی موثرتر در این رابطه، اقدام به تاسیس کمیتهای حقیقت یاب نموده و تبیینی واقعی از این حادثه و مجرمان آن ارائه نماید.
انتهای پیام
نظرات