هما عارفقدم در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه بیشتر بچههایی که درگیر ازدواج زودهنگام میشوند از مهاجرین خارجی به خصوص اتباع افغان هستند، گفت: این فرهنگ در افغانها وجود دارد و به دلیل اینکه مبالغی هنگام ازدواج دختران رد و بدل میشود تمایل دارند که این ازدواج زودتر انجام شود.
عارف قدم افزود: اما در بین خانوادههای ایرانی هم این اتفاق رخ میدهد اگرچه علت وجودی آن در حاشیه شهری مانند تهران، با دیگر شهرهای کشور متفاوت است.
وی با اشاره به اینکه ازدواج زودهنگام در حاشیه پایتخت عمدتا با انگیزه کمتر شدن هزینههای خانوادهها رخ میدهد، خاطرنشان کرد: اما در شهرستانها اغلب این موضوع ریشه در سنتها دارد و اینطور بیان میشود که دختر هر چه دیرتر ازدواج کند شانس ازدواج کمتری پیدا خواهد کرد.
این فعال اجتماعی ادامه داد: اما در هر حال ازدواج زودهنگام در سنین پایین در هر جای کشور و به هر دلیلی که انجام شود ظلم به کودکان است و باید از آن جلوگیری شود.
عارف قدم با تاکید بر اجرای صریح و سریع قوانین مربوط به ممنوعیت ازدواجهای زیرسن قانونی اعلام کرد: این قانون باید به گونهای اجرا شود تا کودکان به خصوص دخترانی که ممکن است با ازدواج زودهنگام مواجه شوند احساس کنند از طرف دولت پشتیبانی میشوند.
وی تصریح کرد: همیشه قانون است که میتواند بر سنت و باور غلبه کند، بنابراین فقط قانون است که میتواند از این زورگویی جلوگیری کند.
مدیرعامل انجمن حامیان کودکان کار و خیابان در ادامه توضیح داد: یکی دیگر از اقداماتی که میتواند در رفع این معضل یاری دهنده باشد، تبلیغات و اطلاعرسانی است.
عارفقدم با بیان اینکه اجبار به ازدواج در سن پایین هنوز آن طور که باید برچسب منفی نخورده است، ضمن ابراز تاسف از این موضوع افزود: حتی در بسیاری از موارد این باور در کودک نیز ایجاد شده است که باید هر چه زودتر ازدواج و کودکی را فراموش کند.
این فعال اجتماعی اضافه کرد: بنابراین وقتی تبلیغات و اطلاعرسانی در این زمینه به خوبی صورت بگیرد، تاثیر مثبت زیادی را شاهد خواهیم بود.
عارف قدم در بخش دیگری از سخنان خود به آموزش در کنار قانون و اطلاعرسانی تاکید کرد و گفت: انجمن حامیان کودکان کار و خیابان با علم به اهمیت آموزش برای خانوادهها، تاکنون جلساتی را با مادران کودکان تحت پوشش در این خصوص برگزار کرده است.
وی افزود: مادران از این موضوع درک بهتری دارند بنابراین در این جلسات در خصوص صدماتی که این نوع ازدواجها در پی دارد مخصوصا درباره آسیبهای ناشی از بارداری زودهنگام توضیحاتی را ارائه دادیم.
مدیرعامل انجمن حامیان کودکان کار و خیابان ادامه داد: اگرچه در بیشتر این خانوادهها فرهنگ پدرسالاری حاکم است و مادران از تاثیرگذاری عاجزند، اما این جلسات تا حدی تاثیر خود را داشته است.
عارف قدم به برگزاری جلساتی با پدران کودکان تحت پوشش اشاره و اعلام کرد: برای پدران این کودکان توضیح دادیم که رسیدن به سن بلوغ به معنی توانایی ازدواج نیست و از دیدگاههای مختلف آسیبهای این عمل را تشریح کردیم که تا حدودی اثربخش بوده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت استان البرز در این خصوص اشاره و خاطرنشان کرد: استان البرز بیشتر از ناحیه مهاجرین خارجی با این موضوع درگیر است، اما در هر حال در بین هم وطنان نیز این مساله رواج دارد.
این فعال اجتماعی اضافه کرد: بسیاری از خانوادههای ایرانی، پیشگیری از آسیبهای اجتماعی را از دلایل تمایل به ازدواج زودهنگام دختران عنوان میکنند و اعتقاد دارند دختران هر چه زودتر ازدواج کنند کمتر در معرض آسیب قرار میگیرند.
عارف قدم افزود: بسیاری از این کودکان از تحصیل بازماندهاند و به همین دلیل در معرض این آسیب قرار میگیرند، از همین رو انجمن حامیان کودکان کار و خیابان این کودکان را وارد چرخه مجدد تحصیل کرد تا ریسک ازدواج زودهنگام برای این کودکان کمتر شود.
وی به کودک 11 سالهای که تحت پوشش این انجمن بود و مجبور به ازدواج زودهنگام شد اشاره و تصریح کرد: پیش از آن یک اسباب بازی به این دختر هدیه داده بودیم که در شب عروسی این هدیه را از خود دور نمیکرد، این صحنه بسیار ناراحت کننده بود.
عارف قدم در پاسخ به اختلاف سنی که بین این کودکان با طرف دیگر وجود دارد گفت: معمولا این اختلاف سنی به 10 یا 12 سال میرسد.
وی با بیان اینکه در مجموع اگرچه ممکن است اقدامات صورت گرفته در کوتاه مدت جواب ندهد اما در بلند مدت میتواند اثرگذار باشد، اعلام کرد: یکی دیگر از راههایی که میتواند به کمک کودکان درگیر با ازدواج زودهنگام بیاید استفاده از نقش رهبران مذهبی است. زیرا رهبران مذهبی در جامعه جایگاه خوبی دارند و میتوانند بر بخش زیادی از افراد جامعه تاثیرگذار باشند. آنها به خوبی میتوانند مردم را از آسیبهای ازدواج زودهنگام آگاه کنند.
همچنین مدیرعامل گروه فرهنگی - اجتماعی کیانا با بیان اینکه ازدواج زودهنگام دختران کار در البرز یکی از معضلات اجتماعی است، گفت: بهعلت تعصباتی که در این موضوع وجود دارد کار چندانی از دست سازمانهای مردم نهاد بر نمیآید.
«حسن یزدانپناه» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: موضوع ازدواج زودهنگام کودکان کار یکی از معضلات اجتماعی است که بیشتر برای دختران به وجود میآید. متأسفانه دختری که هنوز بچگی نکرده با ازدواج زودهنگام وارد دنیای بزرگسالان شده و ممکن است با مسائل و مشکلات متعددی مواجه شود.
وی ادامه داد: بهعلت تعصباتی که در این زمینه وجود دارد عملاً کار زیادی از دست سازمانهای مردم نهاد بر نمیآید و تنها کاری که ما میتوانیم انجام دهیم آمادهسازی کودک، ارائه آموزشهای پیش از ازدواج و مسائل اینچنینی است.
*عکس تزیینی است.
انتهای پیام
نظرات