• دوشنبه / ۵ آبان ۱۴۰۴ / ۱۳:۵۷
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 1404080502714
  • خبرنگار : 50622

ضایعات کشاورزی؛ فرصتی مغفول برای تولید محصولات با ارزش افزوده

ضایعات کشاورزی؛ فرصتی مغفول برای تولید محصولات با ارزش افزوده

ایسنا/البرز رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به ضایعات گسترده کشاورزی گفت: بیش از ۳۰ درصد از سود کشاورزی مربوط به پسماندهاست و این ظرفیت می‌تواند برای تولید خوراک، دارو و محصولات با ارزش افزوده بالا مورد استفاده قرار گیرد.

سید محمدعلی ابراهیم‌زاده موسوی در گفت‌وگو با ایسنا درباره پسماندها و ضایعات بخش کشاورزی و مواد غذایی گفت: بخش قابل توجهی از تولیدات کشاورزی از برداشت تا مصرف به ضایعات تبدیل می‌شود. این ضایعات که می‌تواند به کالاهایی با ارزش افزوده بالا تبدیل شود، عمدتاً به خوراک دام اختصاص دارد.

وی افزود: هیچ‌کدام از آمار موجود قابل اتکا و استناد نیست. اگر بخواهیم درباره پسماندهای تولیدات کشاورزی در کل زنجیره صحبت کنیم، این میزان بیش از ۵۰ درصد است. این پسماند و ضایعات کشاورزی طی فرایند تولید، برداشت، حمل و نقل، توزیع و مصرف تولید می‌شود.

ابراهیم‌زاده موسوی ادامه داد: بخش زیادی از پسماندهای تولیدات کشاورزی در بخش مصرف تولید و دورریز می‌شود. اما اگر زنجیره مصرف کشاورزی را جدا کنیم، این مقدار حدود ۳۰ درصد خواهد بود که به نظر می‌رسد معقول باشد، اما همچنان مقدار زیادی است.

رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بیان کرد: در سطح جهانی، صرف نظر از مصرف، ۱۵ درصد ضایعات پذیرفته است، اما میزان ضایعات پسماند ما دو برابر این رقم است، به‌ویژه در محصولاتی که یارانه دارند، مانند نان.

وی ادامه داد: در این راستا اقدام مفیدی که قابل دفاع باشد تا کنون صورت نگرفته است. ریشه آن در دو قیمتی بودن و یارانه دادن به برخی محصولات است. یارانه باید به مصرف‌کننده داده شود، نه به محصول. وقتی به محصول داده شود، یک محصول ارزان مثل نان ضایعات آن گران‌تر فروخته شده و برای مصارف خوراک دام استفاده می‌شود.

ابراهیم‌زاده موسوی خاطرنشان کرد: بیش از ۳۰ درصد سود کشاورزی مربوط به ضایعات کشاورزی است. در حال حاضر محصول با ارزش افزوده بالا ضایعات کشاورزی هستند که می‌تواند برای تهیه مکمل‌ها، داروها و آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده شود.

رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: متأسفانه برای بهره‌برداری درست از پسماندها فکر نکرده‌ایم و زیرساخت‌های علمی و دانشگاهی را تعریف نکرده‌ایم. کمبود آگاهی کشاورزان و نبود حمایت‌های مالی و فنی نیز در این امر بی‌تأثیر نبوده است.

وی ادامه داد: دانشکده‌ها با علم به اینکه استان البرز از استان‌های پیشرو در تولید علم و محصولات کشاورزی است، طرح‌ها و برنامه‌های مختلفی را در راستای کاهش ضایعات و پسماندهای کشاورزی در ماموریت‌های خود آورده‌اند.

ابراهیم‌زاده موسوی گفت: استفاده از ضایعات و تبدیل آن به خوراک و محصولات با ارزش افزوده بالا با استفاده از فناوری‌های جدید از جمله این برنامه‌هاست تا از طریق آن بتوانیم ورودهای جدید غذا و دارو در کشور ایجاد کنیم.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha