• شنبه / ۱۱ آذر ۱۳۹۶ / ۱۲:۵۵
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 96091105663
  • خبرنگار : 71124

پیشنهادی برای بانک مرکزی

عرضه سکه در بورس کالا به جای بانک کارگشایی

عرضه سکه در بورس کالا به جای بانک کارگشایی

یادداشت/ امین غزالی - کارشناس بازار سرمایه

نیاز شدید بازار به عرضه سکه و حباب ایجاد شده در بازار در هفته‌های اخیر و وظیفه ذاتی بانک مرکزی در حوزه نظارت بر معاملات و تنظیم مقررات مربوطه، این بانک را بر آن داشت تا انواع سکه را با هدف تعدیل قیمت و ازطریق مزایده حضوری (حراج) در بانک کارگشایی عرضه کند. عرضه سکه طلا با این روش، اگرچه تا حدودی در تعدیل قیمت و کاهش حباب ایجاد شده در آن مؤثر بود ولی اشکالات متعددی نیز به همراه داشته است که از آن جمله می‌توان به محدودیت‌های زمانی و مکانی برای شرکت‌کنندگان در حراج اشاره کرد.

به عبارت دیگر، حضور فیزیکی در محل برگزاری مزایده برای بسیاری از فعالات بازار امکان‌پذیر نبوده و در عین حال، حضور تعداد زیادی از فعالان بازار موجب  ایجاد صفوف طولانی و هرج و مرج در برگزاری مزایده می‌شود. همچنین از آنجایی که سکه‌های طلا در بسته‌های 20، 50 و 100 تایی به مزایده گذاشته می‌شوند، لذا فروش هر بسته، دقایقی به طول می‌انجامد و امکان فروش حجم قابل توجهی از سکه طلا در زمان محدود وجود ندارد. علاوه بر این، فروش سکه از طریق بانک کارگشایی در مقاطع مشخصی انجام می‌شود و بر این اساس نمی‌توان از این ابزار جهت سیاستگذاری مستمر در بازار استفاده کرد. از طرف دیگر بازار سرمایه و به‌ویژه بورس کالا در سال‌های اخیر هم از جهت کمی و افزایش حجم معاملات و هم جهت کیفی و تنوع ابزارها، رشد و توسعه قابل توجهی داشته است.

بورس کالا در راستای ساماندهی بازار سکه طلا اقدام به راه‌اندازی ابزارهای متعددی از جمله گواهی سپرده سکه طلا، قراردادهای آتی و قراردادهای اختیار معامله کرده است. معاملات در بورس کالا، متشکل و سازمان یافته، قانونمند، قابل نظارت، شفاف، رقابتی و کم هزینه است و در مقایسه با تشریفات مزایده در بانک کارگشایی از سرعت بالاتری برخوردار است. حضور سرمایه‌گذاران خرد از نقاط مختلف کشور در این بازار نیز به افزایش کارایی و عادلانه بودن معاملات کمک می‌کند. در نهایت به نظر می‌رسد عرضه سکه توسط بانک مرکزی و از طریق ساز وکار گواهی سپرده طلا در بورس کالا علاوه بر اینکه امکان سیاستگذاری مستمر و جلوگیری از بروز شوک‌های مخرب را فراهم می‌کند، عرضه سکه طلا در مقادیر قابل توجه را تسهیل کرده و کارایی بازار را افزایش می‌دهد. در این راستا، سیاستگذاری واحد و متمرکز بر بازارهای مالی و هماهنگ کردن آن‌ها در جهت رشد و شکوفایی اقتصاد کشور، بار دیگر خود را نشان  می‌دهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۶-۰۹-۱۱ ۱۶:۵۵

درود بر شما و احسنت به این ایده عالی تان ؛ امیدوارم مسئولان بانک مرکزی زودتر چنین اقدامی نمایند تا شاهد برگشت منطق و آرامش به بازار باشیم.